Χοντρό παζάρι για την πώληση των κόκκινων δανείων των ιταλικών τραπεζών που έχουν φτάσει τα 360 δισ. ευρώ γίνεται μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών –κυρίως hedge funds και εταιρείες private equity –και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η διαφορά στις τιμές πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θέλουν να πιάσουν οι τράπεζες της Ιταλίας και των ποσών που είναι διατεθειμένοι οι αγοραστές να δώσουν διαμορφώνεται σε περίπου 30 λεπτά ανά ευρώ. Η επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης αποτελεί κλειδί στην προσπάθεια που γίνεται να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της τέταρτης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley Σρίκανθ Σακαράν, οι τρέχουσες τιμές της αγοράς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν εγγυήσεις, π.χ. ακίνητα, διαμορφώνονται από 20 έως 30 λεπτά ανά ευρώ δανείου. Την ίδια στιγμή οι τιμές πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εγγυήσεις πέφτουν ακόμη και στα 5 λεπτά. Οι τράπεζες, όμως, εγγράφουν στα βιβλία τους ότι τα κόκκινα δάνεια θα πωληθούν από 50 έως 65 λεπτά για κάθε οφειλόμενο ευρώ, λέει ο αναλυτής της Morgan Stanley.

Η μεγάλη αυτή διαφορά ανάμεσα στα ποσά που προσφέρουν οι αγοραστές και σε αυτά που ζητούν οι τράπεζες υπάρχει επειδή οι επενδυτές που εξετάζουν να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια θεωρούν ότι η αξία τους μειώνεται σημαντικά από την ιδιαίτερα αργή και σύνθετη διαδικασία πτώχευσης στην Ιταλία όταν πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα χρέη.

Τα προβλήματα αυτά κάνουν τράπεζες να εξετάζουν να μην πουλήσουν καθόλου ορισμένα πακέτα δανείων επειδή εάν τα διαθέσουν με τόσο μεγάλες απώλειες μπορεί να χρειαστεί να βγουν ξανά στις αγορές ζητώντας νέα κεφάλαια. Το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ιταλία αναλογεί στο 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος πιέζει για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη στη χώρα.

© Bloomberg News