Στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε την Τετάρτη η ομάδα διαπραγμάτευσης, την ώρα που οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους-πιστωτές κορυφώνονται. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία»

Η συγγραφή της συμφωνίας, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, θα ξεκινήσει την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Brussels Group. Την ίδια μέρα υπήρξε παρέμβαση των ΗΠΑ στο ελληνικό ζήτημα εν όψει και της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7: Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά), στη Δρέσδη με οικοδεσπότες τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γενς Βάιντμαν.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου, στο «μενού» της οποίας από ό,τι φαίνεται το ελληνικό ζήτημα θα είναι ένα εκ των κυρίων πιάτων, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, γνωστοποίησε τη νέα τηλεφωνική του επαφή με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο ζήτησε σοβαρές μεταρρυθμίσεις ώστε να κλείσει άμεσα η συμφωνία Ελλάδας-εταίρων.

«Ουδείς δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να προβλέψει την έκβαση μιας βαθιάς ελληνικής κρίσης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τζακ Λιου, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ότι «ένας κακός υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος».

Επαρκή ευελιξία στο θέμα της Ελλάδας ζήτησε ο Λιου και από το ΔΝΤ, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες κρίσεις.

Ποντάροντας και στην «αμερικανική βοήθεια» η ελληνική πλευρά φαινόταν το πρωί της Τετάρτης αισιόδοξη ότι η επίτευξη συμφωνίας ακόμη και πριν τις 5 Ιουνίου είναι εφικτή, με τις εντολές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα του Brussels Group να είναι κλείσιμο των εκκρεμοτήτων το συντομότερο δυνατό χωρίς όμως να παραβιάζονται οι σοβαρές κόκκινες γραμμές που απέμειναν.