«Δεν είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα μέσα σε αυτή την εβδομάδα», δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η απόφαση για το χρέους και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα ληφθεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της χώρας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όχι στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Δεν είναι στην ημερήσια διάταξη για την Παρασκευή», είπε ο Ντεϊσελμπλούμ μιλώντς στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL. «Νομίζω ότι είναι μάλλον απίθανο», πρόσθεσε.

«Ασχολούμαστε εντατικά με τους Έλληνες και σημειώνουμε σταδιακά πρόοδο» είπε, ακόμη, ο Ντεϊσελμπλούμ.

Ερωτώμενος στη συνέχεια αν είναι αλήθεια ότι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ ζητούν έναν υψηλότερο και έναν χαμηλότερο ΦΠΑ στην Ελλάδα, ανέφερε τα εξής: «Επισήμως, τα ποσοστά δεν ανακοινώθηκαν επακριβώς. Είναι όμως αλήθεια ότι διεξάγονται συζητήσεις με τους Έλληνες για την προσαρμογή του ΦΠΑ, με σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

» Ο τουρισμός είναι ένας μεγάλος και σημαντικός τομέας στην Ελλάδα και εκεί χάνονται ακόμη πολλά έσοδα, επειδή δεν πληρώνουν ΦΠΑ. Ως προς αυτό γίνονται διαπραγματεύσεις επί του παρόντος. Εμείς αποβλέπουμε με αυτό τον τρόπο στην οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, ώστε να την βοηθήσουμε να σταθεί εκ νέου στα πόδια της».