Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών της ελληνική πλευράς για υψηλές αποζημιώσεις στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια η Κομισιόν, εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, καθώς εκπρόσωπός της ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι το σύνολο των χρημάτων που εξετάζεται να δοθούν για τα συγκεκριμένα είδη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση (με κύριους αποδέκτες Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) δεν θα ξεπεράσουν τα 20-30 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να εισπράξει ως αποζημίωση πάνω από 10-15 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που απέχει παρασάγγας από τα 40 εκατομμύρια ευρώ που επεδίωκε να πάρει η χώρα μας ως αποζημίωση για τους πληγέντες παραγωγούς των Νομών Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Κοζάνης, Φλώρινας, Θεσσαλονίκης και Ξάνθης,

Κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτηρίζουν αρνητική αυτήν την εξέλιξη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία θα πιέσουν τις Βρυξέλλες ώστε να εισπράξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά και ότι η διαπραγμάτευση μαζί τους δεν έχει κλείσει αφού ακόμη δεν έχουν σταλεί τα τελικά στοιχεία με τις προς αποζημίωση ποσότητες.

Με βάση τα στοιχεία από εννέα νομούς τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα αποσταλούν σύντομα στις Βρυξέλλες, πρόκειται για περίπου 60.000 – 63.000 τόνους αδιάθετα ροδάκινα, είτε ως ηρτημένη παραγωγή σε δένδρα είτε αποθηκευμένα σε ψυγεία. Πιο φουσκωμένες είναι οι εκτιμήσεις των παραγωγών και των φορέων του χώρου που ανεβάζουν τη ζημιά σε 90.000 τόνους και στα 60 εκατ. ευρώ.

Οι παρενέργειες του ρωσικού εμπάργκο γίνονται εμφανείς και σε άλλους τομείς. Ντομάτες Ολλανδίας και Ισπανίας που προορίζονταν για τη Ρωσία διατίθενται πλέον στην ελληνική αγορά πιέζοντας τις τιμές, που μέσα σε μία εβδομάδα στις λαϊκές έφτασαν να υποχωρούν κατά 9%.

Τα στοιχεία γιατηζημιέςστα ροδάκινα και τα νεκταρίνιασε Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Κοζάνη, Λάρισα, Μαγνησία, Φλώρινα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη θα παρουσιαστούν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα.

Στη συνέχεια τα στοιχεία θα αποσταλούν στην Κομισιόν ώστε εκείνη να προχωρήσει στην επόμενη φάση της καταβολής αποζημιώσεων, είτε για απόσυρση είτε για δωρεάν διανομή σε σχολεία και ιδρύματα, με βάση τα μέτρα που έχει ανακοινώσει από τις 11 Αυγούστου ο επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος.

Τα μέτρα εκείνα, που δεν έκαναν πάντως αναφορά ούτε στο ύψος των αποζημιώσεων ούτε στην τιμή της απόσυρσης, προέβλεπαν αύξηση της δυνατότητας απόσυρσης προϊόντων από 5% σε 10% του όγκου παραγωγής για τις ομάδες παραγωγών. Οσο για τους μεμονωμένους παραγωγούς, θα τους καταβληθεί το 50% της τιμής απόσυρσης που αντιστοιχεί στις ομάδες. Το ακριβές ποσό της αποζημίωσης που θα δοθεί σε κάθε χώρα καθώς και η τιμή της απόσυρσης ανά παραγωγό θα συγκεκριμενοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Ανακοινώσεις θα γίνουν αφού πρώτα η κάθε χώρα αποστείλει στις Βρυξέλλες τα τελικά στοιχεία της για το ύψος των ζημιών της σε πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια) και γι’ αυτό τον λόγο έχει συσταθεί στην Κομισιόν ειδική Task Force.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Το σημείωμα πάντως που παρέλαβε χθες η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τις εννέα περιφέρειες που ανέλαβαν την καταγραφή των αποθεμάτων σε δένδρα και ψυγεία, με βάση τις δηλώσεις των ίδιων των παραγωγών, περιλαμβάνει σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες φουσκωμένα στοιχεία.

Το σημείωμα μιλάει για 78.000 τόνους ηρτημένη παραγωγή, δηλαδή ροδάκινα και νεκταρίνια που την ημέρα ανακοίνωσης του εμπάργκο βρίσκονταν στα δένδρα, όταν το υπουργείο θεωρεί ότι ο πραγματικός αριθμός είναι λίγο πάνω από 50.000 τόνους. Η ίδια έκθεση μιλάει επίσης για αποθέματα 5.685 τόνων νωπού προϊόντος στα ψυγεία και άλλων 7.633 τόνων συσκευασμένου. Με βάση την καταγραφή που βασίστηκε στις δηλώσεις των ίδιων των αγροτών από τους εννέα νομούς, προκύπτει συνολική ποσότητα 91.348 τόνων. Από αυτούς, 40.000 τόνοι προορίζονταν σύμφωνα με τους εξαγωγείς για το εξωτερικό.

Αρμόδια στελέχη αμφισβητούν τις προαναφερόμενες ποσότητες, θεωρούν υπερεκτιμημένο τον απολογισμό των παραγωγών και ότι σε κάποιους νομούς έχουν δηλωθεί για ευνόητους λόγους μεγαλύτερες από τις πραγματικές ζημιές. Και αυτό καθώς άνω του 60% της φετινής σοδειάς, δηλαδή περισσότεροι από 140.000 τόνοι επί συνόλου αναμενόμενης παραγωγής πλέον των 210.000, είχε συγκομιστεί και διατεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πριν από την ανακοίνωση του εμπάργκο από τη Μόσχα. Θεωρούν επομένως ότι το πραγματικό πρόβλημα αφορά γύρω στους 60.000 – 63.000 τόνους, ποσότητα πάντως διόλου ευκαταφρόνητη.

125 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ 12 ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Προκειμένου ακριβώς να αποτραπεί ο κίνδυνος υπερπροσφοράς ορισμένων οπωροκηπευτικών στην ευρωπαϊκή αγορά, ο επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος ανακοίνωσε χθες ότι η Κομισιόν πρόκειται να αποδεσμεύσει περίπου 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη δώδεκα προϊόντων.

Τα ποσά που αποτελούν μια πρώτη δόση στήριξης θα διατεθούν για την απόσυρση από την ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων που προορίζονταν για εξαγωγή στη Ρωσία, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι τιμές στην ΕΕ. Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες, αφορούν τις ντομάτες, τα καρότα, το λάχανο, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους (βατόμουρα κ.ά.), τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια.

Τα προϊόντα που θα αποσυρθούν από την αγορά με στόχο κυρίως τη δωρεάν διανομή σε σχολεία και ιδρύματα και για τα οποία θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί τους, αφορούν φρούτα και λαχανικά που είτε δεν έχουν περισυλλεγεί είτε περισυλλέγονται ενώ είναι ακόμη ανώριμα. Δικαιούχοι της αποζημίωσης θα είναι όλοι οι παραγωγοί, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους ή όχι σε ομάδες παραγωγών.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, θα ωφεληθούν κυρίως οι μεγάλοι προμηθευτές της Ρωσίας, όπως Βέλγιο (αχλάδια), Ολλανδία (ντομάτες), Πολωνία (μήλα), αλλά και ώς ένα βαθμό χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα (ακτινίδια, σταφύλια).

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ. Τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και η διάρκεια ισχύος του μέτρου θα είναι έως τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε μπορεί να υπάρξει νέο πακέτο στήριξης. «Η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης» εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ρότζερ Γουάιτ.

Αυτά τα 125 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Αντιμετώπισης Κρίσεων της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, το οποίο έχει προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ και εκτός απρόοπτου θα ακολουθήσουν και άλλες χρηματικές ενέσεις στους ευρωπαίους εξαγωγείς.