Ρεκόρ μείωσης ελλείμματος πέτυχε η Ελλάδα ύστερα από πολλές θυσίες και αρχικές αποτυχίες εξασφαλίζοντας το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, όπως επιβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ, σχεδόν διπλάσιο από την εκτίμηση που υπήρχε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό, το τίμημα ήταν ακριβό: μεταξύ άλλων επεβλήθησαν νέοι φόροι 24,7 δισ ευρώ-που όμως έγιναν σε μεγάλο βαθμό ληξιπρόθεσμες οφειλές- μειώθηκαν δαπάνες για μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων κατά 4,5 δισ ευρώ και κόπηκαν κατά 30% οι δαπάνες δημοσίων επενδύσεων.

Από την άλλη πλευρά, κόπηκαν στο μισό οι δαπάνες των τόκων και των χρεολυσίων, μετά τις συμφωνίες που έγιναν με τους εταίρους μας για επιμήκυνση των ομολόγων και μείωση των επιτοκίων τους.

Συγκεκριμένα το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat, προσγειώθηκε από 36,1 δισ. ή 15,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2009, όταν η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο, σε 3,8 δισ. ή 2,1% του ΑΕΠ το 2013, έχοντας μειωθεί κατά 32,3 δισ. μέσα σε τέσσερα χρόνια. Αφαιρουμένων των δαπανών για τόκους, το 2013 έκλεισε με πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη μέθοδο της Eurostat ή 1,5 δισ. σύμφωνα με τη μέθοδο της τρόικας (το λεγόμενο «κατά πρόγραμμα» πλεόνασμα, το οποίο δεν περιλαμβάνει τα έσοδα από τις επιστροφές τόκων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα). Τα αποτελέσματα αυτά «αντανακλούν την αξιοσημείωτη πρόοδο που πέτυχε η Ελλάδα στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της από το 2010» παρατήρησε ο Ο’ Κόνορ.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ. Ετσι, άνοιξε ο δρόμος για να αρχίσει η διαπραγμάτευση για τη μείωση του δημοσίου χρέους, με βάση απόφαση του Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012. Πάντως, ο Ο’ Κόνορ παρέπεμψε σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τη μείωση του δημοσίου χρέους στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, σύμφωνα με τις οποίες αυτή θα διεξαχθεί το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Ο ίδιος σημείωσε ότι «το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχισθεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος. «Θα ξεκινήσει η συζήτηση και θα δούμε πότε θα τελειώσει. Σημασία έχει ότι πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα» είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σχολιάζοντας τη δήλωση Ο’ Κόνορ. «Οι θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο» δήλωσε εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ και ο Γιάννης Στουρνάρας αναγνώρισε ότι πέρασαν τέσσερα «πολύ δύσκολα χρόνια» πριν να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα.

Το χρέος παραμένει μεγάλο αγκάθι, σύμφωνα με την Eurostat, αφού διαμορφώθηκε στο 175,1% του ΑΕΠ.