Μετά από 12 ώρες συνεχών διαπραγματεύσεων, έως τις πέντε τα ξημερώματα της Δευτέρας δεν κατέστη δυνατό να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα και έτσι ο Γιάννης Στουρνάρας και οι στενοί του συνεργάτες ανανέωσαν το ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας για μετά τις 12 το μεσημέρι με στόχο να ολοκληρωθεί η συμφωνία. «Σήμερα είναι η κρίσιμη ημέρα για να κλείσουμε» έλεγε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας πως «υπάρχει σημαντική σύγκλιση σε πολλά θέματα, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν διαφορές σε κάποια σημεία. Βούληση και των δύο πλευρών είναι να γεφυρωθούν » .

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τέσσερα ανοιχτά θέματα τα οποία εμπόδισαν τα ξημερώματα της Δευτέρας την επίτευξη συμφωνίας. Αφορούν, τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τον καθορισμό ποσοτικού στόχου απολύσεων για το 2015 στο δημόσιο αλλά και θέματα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ όπως το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η τρόικα εξακολουθεί να ζητά πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νομοθετική ρύθμιση, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση ενώ εγείρει σύμφωνα με πληροφορίες ενστάσεις τόσο για το χρόνο διανομής όσο το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα διανεμηθεί και τους αποδέκτες του.

«Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι δεν περίμεναν πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τόσο μεγάλο και τώρα έχουν πρόβλημα να το εξηγήσουν στους ανωτέρους τους» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Αμετακίνητη εμφανίζεται η τρόικα και στο θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015 , ζήτημα το οποίο επίσης δεν μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση .

«Δεν κάνουμε πίσω από την κυβερνητική γραμμή» τόνιζε με νόημα η ίδια πηγή και συμπλήρωνε «είμαστε κοντά σε όλα αλλά δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι κλείνουμε» .

Στο θέμα του toolkit («εργαλειοθήκης») του ΟΟΣΑ η ελληνική πλευρά επιμένει – τουλάχιστον έως τα ξημερώματα της Δευτέρας- στις εναλλακτικές προτάσεις που έχει υποβάλλει για το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.