Το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα γνωρίζουμε την τύχη του διαγωνισμού για το μεγαλύτερο ακίνητο της χώρας, αυτό του Ελληνικού, καθώς τότε θα ανοίξει η οικονομική προσφορά του μοναδικού υποψηφίου, της κοινοπραξίας υπό τη Lamda Development του ομίλου Λάτση, ενώ το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αφήνει παράθυρο ότι μπορεί να ζητήσει μεγαλύτερο τίμημα.

Η τεχνική προσφορά της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν πανίσχυροι όμιλοι, δηλαδή η εταιρεία real estate Αl Maabar από το Αμπου Ντάμπι και ο κινεζικός όμιλος Fosun Group (με την προσθήκη πιθανότατα το επόμενο διάστημα και του αμερικανικού fund York Capital που διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα), έγινε χθες αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι ο διαγωνισμός προχωρά στην επόμενη και τελική φάση.

Παρότι είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς για το τίμημα, στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία εκτιμούν ότι το αρχικό ποσό θα κινηθεί στα επίπεδα των 400-500 εκατ. ευρώ, συνδέοντάς το με τη δαπάνη της κοινοπραξίας για τις δημόσιες υποδομές στην έκταση των 6.240 στρεμμάτων του Ελληνικού.

Τέτοιες, για παράδειγμα, είναι η πιθανή υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος του πρώην αεροδρομίου, η συντήρηση του πάρκου, η δημιουργία πλατειών, δρόμων και υπόγειων δικτύων ρεύματος και ύδρευσης στον χώρο του Ελληνικού, όπου θα κατασκευαστεί εκ του μηδενός μια νέα πόλη.

Οσο μεγαλύτερο είναι για τον επενδυτή το κόστος των δημόσιων υποδομών που θα χρειαστεί να κατασκευαστούν τόσο θα χαμηλώνει το ποσφερόμενο τίμημα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Εκτός από το κόστος των δημόσιων υποδομών, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θα συνυπολογιστούν για τη διαμόρφωση του αρχικού τιμήματος. Συγκεκριμένα το κόστος κατασκευής του πάρκου, έκτασης 2.000 στρεμμάτων, καθώς και το ποσό που θα καταβάλει η κοινοπραξία για την αγορά του 100% των μετοχών της Ελληνικόν ΑΕ, δηλαδή της εταιρείας στης οποίας την κυριότητα έχει μεταβιβαστεί η έκταση των 6.240 στρεμμάτων.

Σημειωτέον ότι η δημιουργία του πάρκου που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο κύμα επενδύσεων της κοινοπραξίας, που όπως έχει ανακοινώσει θα κυμανθεί στα 7 δισ. ευρώ –χωρίς να αποκλείεται να τα ξεπεράσει –με σκοπό το Ελληνικό να φτάσει να προσελκύει ένα εκατ. τουρίστες τον χρόνο.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του θα αποσφραγιστεί ο φάκελος της οικονομικής προσφοράς αφού προηγουμένως αποσφραγιστεί η αποτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή, ενώ το Ταμείο «διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά».

Εν συνέχεια, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του διεθνώς εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του ευλόγου της οικονομικής προσφοράς, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης.

Σε ανακοίνωσή της η Lamda αναφέρει και αυτή ότι «η αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα», ενώ οι πληροφορίες φέρουν τη διοίκησή της να βρίσκεται σε επαφές με επενδυτικούς ομίλους από τις ΗΠΑ, που έχουν παρουσία στην εγχώρια αγορά ακινήτων, προκειμένου να συμμετέχουν στο σχήμα. Το ίδιο ισχύει και για εγχώριους επενδυτικούς ομίλους.