Στα 6,382 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, βάσει των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδας και ανακοίνωσε την Πέμπτη, παρά τη διχογνωμία με την τρόικα.

Το ζήτημα των τραπεζών έχει αναδειχθεί σε μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας, με την ελληνική κυβέρνηση να παραπέμπει το θέμα στο Eurogroup της Δευτέρας.

Οπως αναφέρει η ΤτΕ «οι κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν για το σύνολο των ελληνικών εμπορικών τραπεζών εκτιμήθηκαν σύμφωνα με το Βασικό σενάριο σε 6,4 δισ. ευρώ».

Το μεγαλύτερο κεφαλαιακό έλλειμμα, ύψους 2,945 εκατ. ευρώ, εμφανίζει η Eurobank. Ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα με 2,183 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με 425 εκατ. ευρώ, η Attica Bank με 397 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank με 262 εκατ. ευρώ και η Πανελλήνια Τράπεζα με 169 εκατ. ευρώ.

Με τα κεφάλαια αυτά οι τράπεζες διατηρούν τον δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων Core Tier 1 πάνω από τα ελάχιστα όρια του 8%, μέχρι και το τέλος του 2016.

Η Τράπεζα της Ελλάδος «θεωρεί ότι, μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα οικονομικής αβεβαιότητας, οι εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες για τον χρονικό ορίζοντα της άσκησης (Ιούνιος 2013-Δεκέμβριος 2016) καλύπτονται από αποθέματα ασφαλείας που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άσκηση και ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών (π.χ. τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, την πώληση στοιχείων ενεργητικού, κ.λπ.), καθώς και από τα κονδύλια του ΤΧΣ που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί».

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος «ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2014, σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα».

Στο εισαγωγικό σημείωμα η ΤτΕ ξεκαθαρίζει ότι «υιοθέτησε μια αυστηρή προσέγγιση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα ευρήματα θα είναι επαρκώς συντηρητικά, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα όπως προέκυψαν από την ανεξάρτητη διαγνωστική μελέτη της BlackRock Solutions στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών. Σημειώνεται ότι η νέα μελέτη της BlackRock ήταν πιο διευρυμένη, σε όρους μεθοδολογίας, δειγμάτων και ανάλυσης σε σύγκριση με την αντίστοιχη άσκηση του 2011».

» Η σχετική έκθεση, που βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος, περιγράφει αναλυτικά την επίδραση που προβλέπεται ότι θα ασκήσουν στις εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την περίοδο 2013-2016: (i) οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου του συνόλου των τραπεζικών δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και (ii) η εκτιμώμενη λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών, βάσει μιας συντηρητικής θεώρησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης που υπέβαλαν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2013. Στην εκτέλεση της άσκησης, την Τράπεζα της Ελλάδος συνέδραμαν κορυφαίες συμβουλευτικές και ελεγκτικές εταιρίες και συγκεκριμένα η BlackRock Solutions, η Rothschild και η ΕΥ».