Ατοκο δάνειο, επιδότηση εργασιών μέχρι και σε ποσοστό 70% και δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας δίνει το πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι μεγάλες τράπεζες. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς περίπου 40.000 νοικοκυριά έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, οι αιτήσεις εξακολουθούν να υποβάλλονται με αυξημένο ρυθμό, 1.000 ανά μήνα. «ΤΑ ΝΕΑ» απαντούν σε 5 ερωτήσεις για το πρόγραμμα και τους όρους συμμετοχής σε αυτό:

Πόσο μεγάλο τμήμα του κόστους των εργασιών επιχορηγείται:

Το πρόγραμμα προβλέπει επιχορήγηση έως και 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή, ανάλογα με τα εισοδήματα του ενδιαφερόμενου, μπορεί να πάρει επιχορήγηση και να μην πληρώσει για έως και το 70% του κόστους των εργασιών ενώ για το υπόλοιπο ποσοστό μπορεί να πάρει άτοκο δάνειο.

Πόσα χρήματα μπορώ να πάρω;

Ο μέγιστος προϋπολογισμός των εργασιών, μαζί με τον ΦΠΑ, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα καλύπτει το 70% του προϋπολογισμού αυτού, η μέγιστη επιδότηση αφορά ποσό έως 10.500 ευρώ

Υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια;

Ναι, και με βάση αυτά προκύπτει επίσης το ποσοστό της επιχορήγησης. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη εντάσσονται όσοι έχουν ατομικό δηλωθέν εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ ή οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ. Οσοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή απολαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (έως 31/12/2015) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 70% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν ατομικό δηλωθέν έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα έως 60.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου 100% (έως 31/12/2015) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 35% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Τέλος, στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται φορολογούμενοι των οποίων το ατομικό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 40.000 ευρώ και δεν ξεπερνά τις 60.000 ευρώ ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ και δεν ξεπερνά τις 80.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτή τα κίνητρα περιλαμβάνουν την επιδότηση επιτοκίου 100% (έως 31/12/2015) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Ποια σπίτια μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα;

Για να χρηματοδοτηθεί κάποιο σπίτι πρέπει να είναι είτε μονοκατοικία είτε ολόκληρη πολυκατοικία ή ακόμα και μεμονωμένο διαμέρισμα, αρκεί να πληροί τα παρακάτω κριτήρια: Να βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και παράλληλα να έχει καταταγεί, σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Ποιες εργασίες καλύπτονται;

Η τελική απόφαση για τις εργασίες που μπορούν να καλυφθούν από το πρόγραμμα προκύπτει από τις συστάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή κτιρίου. Γενικά όμως εμπίπτει στις παρακάτω κατηγορίες: τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτίριο, ακόμα και στη στέγη ή στην πιλοτή, αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού. Επίσης, πέρα από τις δαπάνες που αφορούν το κόστος των εργασιών, το πρόγραμμα προβλέπει και την κάλυψη της δαπάνης του ενεργειακού επιθεωρητή και του συμβούλου έργου.