Αλμα στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum πραγματοποίησε η Ελλάδα. Το 2013 η χώρα μας κατέλαβε την 91η θέση μεταξύ 148 χωρών, πέντε θέσεις υψηλότερα από την 96η θέση που είχε καταλάβει πέρυσι. Οι συντάκτες της έκθεσης «Global Competitiveness Report 2013-14» αναγνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση της υπέρβασης των εμποδίων για την ανταγωνιστικότητα. Παρά ταύτα η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης. Οι πιο χαμηλές επιδόσεις καταγράφονται στο μακροοικονομικό περιβάλλον, όπου καταλαμβάνουμε την προτελευταία θέση (147η, στην τελευταία ο Λίβανος) της γενικής κατάταξης, αλλά και στην ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς (137η θέση). Καλύτερες είναι οι επιδόσεις στους τομείς της Υγείας και της βασικής εκπαίδευσης (35η θέση), στις υποδομές (38η θέση), στην τεχνολογική ετοιμότητα (39η θέση) και στην ανώτερη εκπαίδευση (41η θέση).

Ως πιο προβληματικοί παράγοντες για το επιχειρείν αναφέρθηκαν η πρόσβαση σε χρηματοδότηση (22% των απαντήσεων που έδωσαν οι επιχειρήσεις), η γραφειοκρατία του Δημοσίου (21,2%), οι φορολογικές ρυθμίσεις (14,5%), η έλλειψη σταθερότητας στις εφαρμοζόμενες πολιτικές (12%).

Πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο αναδείχθηκε για μία ακόμη χρονιά η Ελβετία, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη και τη Φινλανδία στη δεύτερη και στην τρίτη θέση αντίστοιχα.