Με το δεξί προχωρά η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές για την κάλυψη τουλάχιστον του 10% με ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας τους.

Η Alpha Bank, που μπήκε πρώτη στον χορό των αυξήσεων, ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία εξασφαλίζοντας μάλιστα κατά μιάμιση φορά υπερκάλυψη, ενώ με τη διαβεβαίωση της επιτυχίας προχωρά και η Τράπεζα Πειραιώς. Οσο για την Εθνική, τα μηνύματα από την αγορά είναι θετικά και ήδη το επενδυτικό ενδιαφέρον και η κινητικότητα έχουν αυξηθεί.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, τα μηνύματα από τη διαδικασία είναι εξαιρετικά αισιόδοξα καθώς, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Alpha Bank υπερκάλυψε κατά μιάμιση φορά το ποσό των 550 εκατ. ευρώ που είχε θέσει ως στόχο, ενώ αντίστοιχα η ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών ύψους93 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά 5 φορές. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα πέτυχε με ευκολία τον στόχο του 12% ιδιωτικής συμμετοχής και έτσι δεν χρειάζεται να εκδώσει μετατρέψιμα ομόλογα (CoCo’s). Οι επίσημες ανακοινώσεις για το ποσοστό κάλυψης, αλλά και για τις τοποθετήσεις από θεσμικά κεφάλαια, θα γίνουν τη Δευτέρα. Το γεγονός αυτό αναμένεται να δώσει τόνο αισιοδοξίας και για την επιτυχή ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και της Εθνικής.

Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Στην περίπτωση της Πειραιώς, ο ελάχιστος αρχικός στόχος του 10% έχει ήδη καλυφθεί εκ των προτέρων, καθώς η πορτογαλική Millennium Bank θα συμμετάσχει στην αύξηση με 400 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 170 εκατ. θα βάλει και η Γενική Τράπεζα. Η διοίκηση όμως ανέβασε τον πήχη, καθώς έχει αφήσει ανοικτό το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής των μετόχων προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση των υπαρχόντων μετόχων. «Οποιοσδήποτε περιορισμός της ιδιωτικής συμμετοχής στο 10% ή ακόμη, για παράδειγμα, στο 12%, θα απέκλειε ουσιαστικά τους παλαιούς μετόχους από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η τράπεζα. Πλέον η αγορά περιμένει με αγωνία την ανταπόκριση των επενδυτών, νέων και παλαιών, εγχώριων και μη, καθώς δεν αποκλείεται η Πειραιώς να ξεπεράσει κατά πολύ το ελάχιστο όριο του 10%. Σημειώνεται ότι πριν από την αύξηση θα υπάρξει reverse split 10:1, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών είναι 1,70 ευρώ, ενώ οι μέτοχοι θα μπορούν να πάρουν 35,680197 νέες μετοχές για κάθε παλαιά. Ως προς το χρονοδιάγραμμα, η τράπεζα αναμένει τις τελικές εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε εντός της εβδομάδας να δημοσιευθεί το ενημερωτικό δελτίο και να προχωρήσουν οι διαδικασίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στο τέλος του Ιουνίου.

Η ΕΘΝΙΚΗ. Οσο για την Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση στοιχηματίζει στην κάλυψη του στόχου του 12%, ενώ ήδη παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο Χρηματιστήριο τόσο όσον αφορά το δικαίωμα της τράπεζας όσο και για τη μετοχή. Κύκλοι της Εθνικής εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τη διαδικασία και δεν αποκλείουν θετικές εκπλήξεις, όσο η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων βαίνει προς το τέλος της.

Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε χθες πρόγραμμα επαναγοράς αμερικανικών μετοχών αποθετηρίου (ADS) με έκπτωση 50% σε σχέση με την ονομαστική τους αξία. Αν το πρόγραμμα στεφθεί με επιτυχία, η κεφαλαιακή ενίσχυση μπορεί να φτάσει έως και τα 175,5 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, η τράπεζα διατίθεται να επαναγοράσει το 90% των ADS που διαθέτει στο μισό της ονομαστικής αξίας τους, η οποία ανέρχεται σε 562,5 εκατ. δολάρια. Σημειώνεται ότι για τον ίδιο σκοπό, η τράπεζα έχει καταθέσει και πρόταση επαναγοράς υβριδικών τίτλων, επίσης σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την ονομαστική τους αξία.