Πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ σημείωσε ο κρατικός προϋπολογισμός το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,338 δισ ευρώ και έναντι ελλειμματος 334 εκατ. ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που ανακοίνωσε σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος οφείλεται κυρίως στην περιστολή των δημοσίων δαπανών και συγκεκριμένα στις μειώσεις μισθών και συντάξων και λιγότερο στα έσοδα.

Μάλιστα, ορισμένες κατηγορίες εσόδων, όπως ο ΦΠΑ και οι φόροι κατανάλωσης καπνού και καυσίμων εμφανίζουν «μαύρη τρύπα», εξέλιξη που αντικατοπτρίζει τη μείωση της κατανάλωσης λόγω ύφεσης και τη συνεχιζόμενη φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από ΦΠΑ όλων των κατηγοριών είναι μειωμένα κατά 217 εκατ. ευρώ (-6,1%) σε σύγκριση με τους στόχους που είχαν τεθεί για το πρώτο τρίμηνο.

Μόνο από τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών τα έσοδα ήταν χαμηλότερα κατά 126 εκατ. ευρώ, κάτι που αντανακλά τη ραγδαία μείωση της κατανάλωσης (69%) στο πετρέλαιο θέρμανσης, εξαιτίας της υπερβολικής φορολογικής του επιβάρυνσης.

Μειωμένες είναι και οι εισπράξεις από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, σε σύγκριση με τον στόχο, κατά 55 εκατ. ευρώ (-5,1%).

Οι εισπράξεις από τον ειδικό φόρο καπνού ήταν κι αυτές μειωμένες κατά 144 εκατ. ευρώ (19,8%).

Αντίθετα, υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν οι εισπράξεις από τους φόρους περιουσίας (101 εκατ. ευρώ ή 16,6%). Επίσης, υψηλότερα κινήθηκαν οι εισπράξεις από καθυστερημένες πληρώμές ΦΠΑ και από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (συνολικά 138 εκατ. ευρώ).

Ετσι, προκύπτει αύξηση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού κατά 8,7% έναντι του τριμηνιαίου στόχου για φέτος.

Να σημειωθεί ότι στο τρίμηνο επεστράφησαν φόροι 213 εκατ. ευρώ, ενώ 570 εκατ. ευρώ ήταν οι επιστροφές για αποπληρωμή φόρων παρελθόντων ετών.

Σημαντική ήταν η μείωση των δαπανών κρατικού προϋπολογισμού, οι οποίες ανήλθαν στα 13,692 δισ ευρώ, έναντι του στόχου 15,538 δισ ευρώ.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο τρίμηνο έφτασαν το 1,614 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 824 εκατ. ευρώ απο το στόχο.