Περίπου το 80% των ελληνικών οφσόρ που αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» πριν από δύο εβδομάδες έχει επισκεφθεί το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της υπηρεσίας. Υπενθυμίζεται ότι από τη λίστα των 107 υπεράκτιων εταιρειών που δημοσίευσε η εφημερίδα μόνο οι τέσσερις ήταν γνωστές στις φορολογικές Αρχές. Για τις υπόλοιπες 103 δεν υπήρχαν στοιχεία.

Οπως δήλωσε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στυλιανός Στασινόπουλος, η υπηρεσία αξιοποίησε άμεσα το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» στο φύλλο της 6ης Απριλίου. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν την επόμενη εργάσιμη και κατά τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν κατασχέθηκαν δεκάδες έγγραφα που βρίσκονταν στους χώρους των συνδεόμενων προσώπων με τις υπεράκτιες. Συγκεκριμένα, ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν επισκεφθεί διευθύνσεις που αντιστοιχούν σε 65 οφσόρ κατοίκων της Αττικής και 12 από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ζητούμενο των ερευνών είναι αν δηλώνονται τα έσοδα που προκύπτουν για τα συνδεόμενα φυσικά πρόσωπα από τις οφσόρ.

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ μπαίνουν και οι υπεράκτιες εκείνες που εμφανίζονται ανενεργές αλλά έχουν τραπεζικό λογαριασμό, καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα ύποπτες για την απόκρυψη εισοδημάτων καθώς και για ξέπλυμα χρήματος. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στα χειρόγραφα σημειώματα καθώς σε αυτά, σύμφωνα με έμπειρους ελεγκτές, αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα για τη δραστηριότητα των οφσόρ –σε αντίθεση με την επίσημη αλληλογραφία των εντεταλμένων διευθυντών με τα μητρώα, όπου όλα εμφανίζονται νομότυπα.