Με μηνιαία δόση που δεν θα ξεπερνά το 30% των μηνιαίων καθαρών εισοδημάτων τους θα μπορούν να πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια για διάστημα τεσσάρων ετών οι δανειολήπτες που θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια των νοικοκυριών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Μαΐου.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τις προωθούμενες ρυθμίσεις «ομπρέλα για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την κρίση» και επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά που πλέον έχουν αδυναμία να τα καταφέρουν σε σχέση με τις δόσεις προς τις τράπεζες.

Οι ρυθμίσεις στις οποίες κατέληξε η κυβέρνηση έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποτελούν έναν μηχανισμό αποπληρωμής των δανείων που βασίζεται αποκλειστικά στην τρέχουσα οικονομική δυνατότητα κάθε δανειολήπτη και όχι σε αυτήν όπου βρισκόταν όταν είχε συνάψει τη δανειακή σύμβαση με την τράπεζα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν ο Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Αθ. Σκορδάς, δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα θα έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι του ιδιωτικού καιτου δημόσιου τομέα, όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο), πολλοί από τους οποίους αμείβονται με «μπλοκάκι», καθώς και οι άνεργοι. Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημά τους από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.λπ.) θα πρέπει να είναι έως 25.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι έχει μειωθεί πάνω από 20% από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά.

Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη αύξησης του εισοδήματος κατά 5.000 ευρώ, να φθάνει δηλαδή έως 30.000 ευρώ, για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία, καθώς και για τριτέκνους και πολυτέκνους.

Τα δάνεια τα οποία θα μπορούν να ρυθμιστούν είναι μόνο τα ενήμερα, δηλαδή τα μη ληξιπρόθεσμα, για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη και η αντικειμενική αξία της δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. Η ρύθμιση αφορά περίοδο χάριτος 48 μηνών, με άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού, ενώ θα αναπροσαρμόζεται όταν θα υπάρχει μεταβολή του εισοδήματος του νοικοκυριού. Οσο για τη συμβατική διάρκεια του δανείου, θα παρατείνεται κατά 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος θα συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση για τον δανειολήπτη. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις προβλέπουν επίσης πιο ευνοϊκούς όρους για νοικοκυριά των οποίων τα ετήσια καθαρά εισοδήματα είναι χαμηλότερα από 15.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου θα περιορίζεται για την τετραετία στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό θα υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.

Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, εκτός της γενικής ρύθμισης για τους κάτω των 15.000 ευρώ στην οποία θα μπορούν να υπαχθούν, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικής καταβολής, με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.

Τα νοικοκυριά. Εκτός όμως από τις ρυθμίσεις για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών, αλλαγές έρχονται και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ετσι:

n Βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι πλήρης ομοφωνία (100%) που απαιτούνταν έως σήμερα.

n Σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θεσπίζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης με στόχο την ταχύτερη εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

n Προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο. Η ελάχιστη καταβολή θα είναι στο 10% της τρέχουσας δόσης, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

Τέλος, όσον αφορά τις αλλαγές στον Τειρεσία, οι οποίες αφορούν χιλιάδες επιχειρηματίες που σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στις συναλλαγές τους, προβλέπεται η βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου έτσι ώστε κατά την αξιολόγηση των πληροφορικών δεδομένων του συστήματος Τειρεσίας να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα περιστατικά.

Μόνο τα ενήμερα

Τα δάνεια τα οποία θα μπορούν να ρυθμιστούν θα είναι μόνο τα ενήμερα, δηλαδή τα μη ληξιπρόθεσμα, για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη και η αντικειμενική αξία της δεν θα ξεπερνά τις 180.000 ευρώ