Mε όλα τα θέματα ανοιχτά, αφού η τρόικα δεν έχει απαντήσει στην κυβέρνηση για το αν δέχεται ή όχι τις προτάσεις της για το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι της ΔΕΗ) και τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο, αρχίζει αύριο ο νέος κρίσιμος γύρος της διαπραγμάτευσης, από τον οποίο θα εξαρτηθεί η εκταμίευση συνολικά 8,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα τα στελέχη της τρόικας κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με το πώς βλέπουν την πρόταση Μανιτάκη για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Η εντύπωση που έχει σχηματίσει το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, είναι ότι η τρόικα θα συναινέσει, υπό την προϋπόθεση ότι θα προβλεφθεί ένας ακριβής αριθμός αποχωρήσεων για το 2013. Στο συγκεκριμένο θέμα το ΔΝΤ φέρεται να κινείται σε αυστηρότερη γραμμή από την Κομισιόν.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. Η κυβέρνηση έστειλε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τρόικα και την πρότασή της για μείωση του ΕΕΤΗΔΕ. Η μείωση είναι της τάξης του 15%-20% και οδηγεί σε απώλειες εσόδων της τάξης των 350 εκατ. ευρώ. Ως αντιστάθμισμα, η κυβέρνηση έχει προτείνει αύξηση του ΕΕΤΗΔΕ στα εκτός σχεδίου ακίνητα με βάση τις αντικειμενικές τιμές του δήμου τους, επιβολή ΕΕΤΗΔΕ και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο από ιδιώτες ή άλλους φορείς (π.χ. Ταμεία) για να στεγάζουν υπηρεσίες του και αύξηση μειωμένων συντελεστών ΕΕΤΗΔΕ που έχουν καθιερώσει –παρανόμως –διάφοροι δήμοι. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι συμπληρωματικά η κυβέρνηση προτείνει μια μικρή αύξηση του ΦΑΠ του 2013.

Αλλο αγκάθι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι το δημοσιονομικό και η προβλεπόμενη μαύρη τρύπα των 2,5 δισ. τη διετία 2013-14. Στην κατεύθυνση αυτή τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για το πρώτο δίμηνο του έτους δεν είναι ενθαρρυντικά. Από αυτά προκύπτει μεγάλη μείωση εσόδων, τόσο φορολογικών όσο και ασφαλιστικών, με αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης να έχει συρρικνωθεί στο 1,3 δισ. ευρώ από 3,2 δισ. την ίδια περίοδο του 2012. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκαν από 9,2 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2012 σε 8,6 δισ. την ίδια περίοδο φέτος και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης από 7,3 δισ. ευρώ σε 6,6 δισ. ευρώ. Επίσης, τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 118 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που έφτασαν τα 8,2 δισ. ευρώ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, με βάση και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την περίοδο έως τις 20 Μαρτίου. Οπως αναφέρουν, ναι μεν σημειώνεται μείωση εσόδων, αλλά αυτή οφείλεται στο ότι πληρώθηκαν όλες οι βεβαιωθείσες επιστροφές φόρων ενώ η πορεία των έμμεσων φόρων βελτιώθηκε τον Μάρτιο σε σχέση με το πρώτο δίμηνο, αν και ο ΦΠΑ εξακολουθεί να κινείται εκτός στόχων. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η πορεία αυτή θα βοηθήσει τη διεκδίκηση αιτημάτων της κυβέρνησης (π.χ. μείωση ΦΠΑ στην εστίαση), αν και αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτά παραπέμπονται για αργότερα, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο προϋπολογισμός κινείται εντός στόχων.