Τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα με ενεργητικό που υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο καταθέσεων άνω των 50 δισ. ευρώ δημιουργεί η απόκτηση από την Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (πρώην Λαϊκή) και της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα.
Μάλιστα, με περισσότερα από 1.200 καταστήματα ο όμιλος της Πειραιώς θα έχει το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα, ενώ θα απασχολεί πλέον των 24.000 εργαζομένων.
«Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση», ανέφερε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις.
Τραπεζικά στελέχη κάνουν λόγο για έναν εντελώς νέο χάρτη με τρεις βασικούς παίκτες, τον όμιλο της Εθνικής, συμπεριλαμβανομένης της Eurobank, αυτόν της Πειραιώς και τρίτο αυτόν της Alpha Bank, μετά και την απόκτηση της Εμπορικής.
Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς ήταν αυτή που προκρίθηκε τελικά την Παρασκευή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έναντι αυτής της Alpha Bank που επίσης είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση των κυπριακών υποκαταστημάτων. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, το ενδιαφέρον της Alpha Bank εστιαζόταν περισσότερο στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ δεν ήθελε να επιβαρυνθεί με τα επιπλέον χρήματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση. Οπως αναφέρουν τραπεζίτες, το χορηγικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου αφορά κυρίως ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αντίστοιχα αυτό της Λαϊκής προκύπτει σε μεγαλύτερο βαθμό από δάνεια μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το συνολικό κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των υποκαταστημάτων ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία 1 δισ. ευρώ θα δώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα 500 εκατ. ευρώ η Κύπρος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ποσό από το ΤΧΣ δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το χρηματοδοτικό κενό, περίπου 9,5 δισ. ευρώ (δηλαδή η διαφορά μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων) θα καλύψει ο ELA.