Πρωτοφανής ήταν η αντίδραση της τρόικας στο «όχι» της κυπριακής Βουλής, αποκάλυψε την Τετάρτη στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος.

Ο Σωκράτης Χάσικος αποκάλυψε ότι σε επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Κύπρου με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την καταψήφιση της απόφασης του Eurogroup έγινε γνωστό ότι η τρόικα δεν δέχεται σχέδιο Β για τη διάσωση της Κύπρου και οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή «δεν θα ξανανοίξουν».

«Είμαστε σήμερα ακριβώς στο τι σημαίνει η καταψήφιση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπ. Εσωτερικών της Κύπρου στο Μega και συνέχισε:. «Δηλαδή παρόλο που εμείς έχουμε plan B, λυπούμαι να σας πληροφορήσω ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το plan B που έχουμε. Δηλαδή από ίδιους πόρους δανεισμού ή από τα ταμεία μας. Από ασφαλιστικές εταιρείες. Από άλλες τράπεζες κλπ εσωτερικά. Δεν το δέχεται η τρόικα. Μετά την στεντόρεια φωνή των βουλευτών μας, που είπαμε το μεγάλο «όχι», η τρόικα μας είπε: «κύριοι μπαίνετε στην διαδικασία που γνωρίζετε. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή το πιο πιθανό είναι να μην ξανανοίξουν. Μπαίνετε σε διαδικασία εκκαθάρισης». Αυτό μας έλεγαν».

Ο Σωκράτης Χάσικος προσέθεσε σε δραματικό τόνο: «Εάν και εφόσον η τρόικα δεν αποδεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης, εν τω μεταξύ ας σημειωθεί οι τράπεζες είναι κλειστές και θα συνεχίσουν να είναι κλειστές. Τι θα σημαίνει τούτο; Άμα ανοίξουν οι τράπεζες, όλος ο κόσμος θα τρέξει να πάρει τις καταθέσεις του. Δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει παροχή ρευστότητας από το ΕΛΑ οι καταθέσεις δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν. Δηλαδή χρεοκοπία των τραπεζών. Οι τράπεζες σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί να εκκαθαριστούν και πάμε σε αυτά τα φρικτά, τα εφιαλτικά που κανένας μας δεν θα ήθελε να ζήσει».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι κατά την άποψή του έπρεπε να ψηφιστεί την Τρίτη από την κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και δεν έλαβε ούτε μία ψήφο.

Μιλώντας λίγο αργότερα στην ίδια εκπομπή ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες» και δήλωσε «ότι ενδέχεται να μην ανοίξουν η τράπεζες στην Κύπρο μέχρι και την Παρασκευή».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο δείχνει ότι «απουσιάζει η κοινοτική αλληλεγγύη».

Η πρώτη απάντηση μετά τις αποκαλύψεις του Χάσικου στο Mega από την Αθήνα και το υπουργείο Οικονομικών ήταν ότι υποστηρίζεται το «σχέδιο Β» της Κύπρου και ότι υπάρχει ετοιμότητα ως προς την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, μόλις δοθεί η σχετική έγκριση από τη Λευκωσία.

Για τις 8 το πρωί είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύπριος Πρόεδρος θα ζητήσει τη συνδρομή του Αρχιεπισκόπου προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, προκειμένου να μεσολαβήσει στον ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για οικονομική στήριξη της Κύπρου.

Στις 9 το πρωί ο κ. Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την από κοινού διαχείριση της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.

Θα ακολουθήσει στις 11συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ το μεσημέρι ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας, όπου θα γίνουν γνωστές επισήμως οι θέσεις της μετά το κυπριακό «όχι».

Ελπίδες της Λευκωσίας από τη συνάντηση στη Μόσχα

Ωστόσο, η Λευκωσία ελπίζει στα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομιών Μιχάλη Σαρρή με τον ρώσο ομόλογο του Αντόν Σιλουάνοφ .

Αναμένεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα της συνάντησης θα φθάσουν στον Πρόεδρο της Κύπρου Αναστασιάδη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πριν από τη συνάντησή του το μεσημέρι με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας.

Επίσης, μεσολάβηση προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο αναμένεται να ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος συναντάται με τον Αναστασιάδη.

Δεν αποκλείεται μέσα στην βδομάδα ή στις αρχές της επόμενης να μεταβεί στη Μόσχα ο κύπριος Πρόεδρος για συνάντηση με τον ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εξάλλου, αύριο θα βρίσκεται στη Μόσχα η Κομισιόν με επικεφαλής τον προεδρό της Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Λευκωσία θα ήθελε αφενός την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου 2,5 δισ. ευρώ , που έλαβε ήδη από τη Μόσχα, ενώ θα καλωσόριζε και επιπλέον δανεισμό, με αντάλλαγμα τη «διασφάλιση» στη Ρωσία «στρατηγικών συμφερόντων», τα οποία δεν είναι άσχετα και με τους υδρογονάνθρακες.

Πάντως θεωρείται εξαιρετικά «επικίνδυνο» εάν η Λευκωσία δεν πετύχει μια «ολική διευθέτηση» και υποχρεωθεί να συζητήσει με την τρόικα για τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ.

Αυτό πέραν του ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο θα το αποδεχτεί η ΕΕ, θα είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνο μιας και το γερμανικό κοινοβούλιο θα διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις με ανοικτό το ενδεχόμενο απόρριψης της βοήθειας προς την Κύπρο.

Επίσης εξετάζεται, επιχειρηματίες και καταθέτες, οι οποίοι ενδεχομένως να επιθυμούν -αφού πλέον τα κεφάλαια τους δεν κινδυνεύουν από κούρεμα- να προχωρήσουν σε δανεισμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία με αντάλλαγμα ομόλογα της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, αλλά και με άλλες διευκολύνσεις.

Αναλόγως του ύψους του δανεισμού θα είναι και η συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια των κυπριακών τραπεζών.

Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση μελετά και άλλη επιλογή, αν δεν υπάρξει βοήθεια από τη Μόσχα. Πρόκειται, για την αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων Πρόνοιας της Κύπρου, που υπολογίζονται σε 3,5-4,5 δισ. ευρώ.

Σημερινές πληροφορίες στον Τύπο αναφέρουν ότι πρόταση για κρατικοποίηση των ταμείων προνοίας στον ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα έναντι έκδοσης ομολόγων συνδεδεμένων με το φυσικό αέριο συζητά σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία, που βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση από Ρώσους πελάτες τους, ετοίμασαν και παρουσίασαν προχθές στον πρόεδρο εναλλακτική λύση που περιορίζει σημαντικά το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων κοντά στο 3%.