Φορο-ανάσες στην αγορά και τους καταναλωτές επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών που αναζητεί φόρμουλα «μισής» αύξησης του ΦΠΑ και έχει καταλήξει σε μειώσεις των τελών ταξινόμησης και του φόρου πολυτελείας για τα μικρομεσαία Ι.Χ. «Η οικονομία έχει φορτώσει φόρους», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που αναγορεύει σε πολιτικό διακύβευμα την προβλεπόμενη από το Μνημόνιο μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή 23%, με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ το 2011.

Ετσι προκρίνεται η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, στο 12%, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να προέλθουν από νέο μαχαίρι στις δαπάνες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή στον αρμόδιο υφυπουργό Φ. Σαχινίδη να προχωρήσει σε «χειρουργικές επεμβάσεις» στις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2011 ώστε να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ. Από μια πρώτη ματιά στους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να περικοπούν περαιτέρω λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις προς τρίτους, δίνοντας με τον τρόπο αυτό και το πολιτικό μήνυμα ότι το βάρος στο εξής θα πέσει στις δαπάνες. Αλλωστε, το πολιτικό μήνυμα αλλά και οι αντιδράσεις θα ενισχυθούν μέσω γενναίων περικοπών σε ΔΕΚΟ και νοσοκομεία, οι οποίες βρίσκονται επίσης στο τραπέζι.

Για παράδειγμα, αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο ΟΣΕ έλαβε φέτος επιχορηγήσεις 500 εκατ. ευρώ και το 2011 θα λάβει μόλις 50 εκατ. ευρώ, ενώ πολλές ελπίδες εναποτίθενται στο μέτωπο των προμηθειών των νοσοκομείων. Στο μέτωπο αυτό ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος προωθεί διάταξη νόμου κατά την οποία οι προμήθειες των νοσοκομείων ανατίθενται σε ιδιώτη, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη παρακολούθησης και έγκαιρης εξόφλησής τους ώστε να μη δημιουργηθούν και πάλι βουνά νοσοκομειακών χρεών.

Το σχέδιο για τον ΦΠΑ

Νέες ανατιμήσεις για δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες φέρνει η αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% σε τουλάχιστον 12% από την 1η Ιανουαρίου 2011, αλλά στην καλύτερη περίπτωση οι καταναλωτές μπορούν ακόμα να ελπίζουν σε μείωση τιμών για βασικά είδη διατροφής όπως ψωμί, γάλα, κρέας και αυγά. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει την έγκριση της Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιήσει το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ. Το μοντέλο που προκρίνεται, αλλά συναντά ορισμένες ενστάσεις από την πλευρά των Βρυξελλών, έχει ως εξής: Ο χαμηλός συντελεστής 11% αυξάνεται σε 12% και αυτόματα ο υπερ-μειωμένος συντελεστής 5,5% (ο οποίος πρέπει να είναι στο 50% του χαμηλού) αυξάνεται σε 6%. Στον υπερ-μειωμένο συντελεστή 6% μεταφέρονται προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως ψωμί, γάλα, κρέας, αυγά αλλά και υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό όπως για παράδειγμα οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους καταναλωτές και ανάσα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει στο 23% μεταφέρονται προϊόντα πολυτελείας όπως για παράδειγμα το χαβιάρι που σήμερα υπάγεται στο 11%. Με τον τρόπο αυτό, ένα κιλό ψωμί που σήμερα στοιχίζει 0,80 ευρώ με ΦΠΑ 11%, θα κοστίζει 0,76 αν υπαχθεί στον συντελεστή 6%, ένα κιλό μοσχάρι με τιμή 7,5 ευρώ θα κοστίζει 7,16 ευρώ και ένα λίτρο γάλα με τιμή 1,2 ευρώ θα στοιχίζει 1,14 ευρώ. Αντίστροφα 200 γραμμάρια χαβιάρι που σήμερα στοιχίζει 50 ευρώ θα κοστίζει 55,4 ευρώ.

Ενδοιασμοί από Κομισιόν Το μοντέλο αυτό, το οποίο έχει επεξεργαστεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης, παρότι πολιτικά εξυπηρετεί την κυβέρνηση, συναντά ορισμένα προβλήματα. Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, η Κομισιόν έχει εγείρει ενδοιασμούς για το κατά πόσο μπορείς να «τεμαχίσεις» ομάδες αγαθών και να προχωρήσεις σε αναταξινομήσεις. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει εντός των ημερών ώστε να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο χαμηλός συντελεστής 11% θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 12% φέρνοντας νέο κύμα ανατιμήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2011. Σήμερα στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται τρόφιμα, φάρμακα, χυμοί, αναψυκτικά, ξηροί καρποί, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων, λουλούδια, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ, διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, επιδιορθώσεις ενδυμάτων και υποδημάτων, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, αλλά και υπηρεσίες κηδειών… Η αύξηση του συντελεστή από 11% σε 12% σημαίνει ότι ένας καφές που σερβίρεται έναντι 4 ευρώ θα στοιχίζει πλέον 4,03 ευρώ, αύξηση που εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι μπορεί να απορροφηθεί από τους καταστηματάρχες.

Από την άλλη, όμως, η επισκευή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης σε ένα παλαιό σπίτι που σήμερα στοιχίζει- έστω- 3.500

ευρώ με ΦΠΑ 11%, με ΦΠΑ 12% θα στοιχίζει 3.531 ευρώ. Και πάλι, από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η αύξηση αυτή είναι προφανώς πιο ανεκτή σε σχέση με το αρχικό σενάριο μετάταξης στο 23%, που θα έφερνε τη συγκεκριμένη υπηρεσία να κοστίζει 3.878 ευρώ. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, βέβαια, το πρόβλημα έκδοσης απόδειξης από τον ηλεκτρολόγο παραμένει και πιθανότερο είναι ότι ο επαγγελματίας θα επιχειρήσει να… τα βρει με τον πελάτη. Με αντάλλαγμα τη μη έκδοση απόδειξης ο πελάτης τελικά θα πληρώσει λιγότερα για τις υπηρεσίες και το Δημόσιο πάλι δεν θα εισπράξει αυξημένους φόρους.

Νέες ανατιμήσεις σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες φέρνει η αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% σε τουλάχιστον 12% από την 1η Ιανουαρίου 2011

Αλλαγές στα ακίνητα από το β΄ εξάμηνο του 2011


Φρένο στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από φορείς της αγοράς για παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων, φαίνεται πως βάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παραπέμποντας για τις όποιες αλλαγές προς τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2011 με τη μετάβαση στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση για κατάργηση του πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία που είχε συζητηθεί, δεν φαίνεται να προχωρεί καθώς θεωρείται ότι το μέτρο θα συναντούσε αντιδράσεις με το αιτιολογικό ότι δεν ευνοεί την αγορά αλλά τη φοροδιαφυγή. Αντίθετα, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και τη μετάβαση στο νέο σύστημα όπου οι αντικειμενικές θα παρακολουθούν τις αγοραίες τιμές, θα υπάρξει προσαρμογή των αφορολόγητων ορίων ώστε να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις.

Παράταση αποπληρωμής δανείων ζητούν οι έμποροι


Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής επιχειρηματικών δανείων ζητούν από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων, υπό την ασφυκτική πίεση που προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου έχουν θέσει εδώ και καιρό το συγκεκριμένο αίτημα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τις τράπεζες και ήδη έχει αρχίσει ο διάλογος.

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η πρόταση του εμπορικού κόσμου είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος εξόφλησης των δανείων καθώς ήδη οι καθυστερήσεις στα δάνεια που έχει χορηγήσει το ΤΕΜΠΜΕ για κεφάλαια κίνησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαμορφώνονται σε 5%- 6%.

Η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είναι για τα τριετή δάνεια να προβλέπεται χρόνος αποπληρωμής στα δέκα ή και στα δώδεκα χρόνια. Ανάλογη είναι η πρόταση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής που έχει κάνει η ΓΣΕΒΕΕ.

Σήμερα το ποσοστό των καθυστερήσεων αποπληρωμής για τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ προκαλεί προβληματισμό. Πρόκειται για δάνεια 5,3 δισ. ευρώ σε 57.288 επιχειρήσεις, τα οποία έχουν δοθεί με τριετή διάρκεια αποπληρωμής και αποπληρώνονται σε εξαμηνιαίες δόσεις. Οπως όμως λένε οι επιχειρηματίες, δυστυχώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ωθεί τον εμπορικό κόσμο να θέτει το θέμα όχι μόνο για τη διευθέτηση παλαιών δανείων αλλά και για τα νέα, που θα δοθούν μέσω του νέου ταμείου επιχειρηματικότητας.

Αυξήθηκαν 3,4% οι εξαγωγές


Αύξηση κατά 3,4% παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές το διάστημα Ιανουάριος- Αύγουστος 2010. Η συνολική αξία των εξαγωγών αυτό το διάστημα ανήλθε σε 10 δισ. ευρώ, έναντι 9.684,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Πρωταθλητής των ελληνικών εξαγωγών αναδείχθηκε ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, που αποτελεί το 22,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα, στα οποία παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση, είναι:

νωπά ή αποξηραμένα φρούτα και καρποί κατά 5,8% (403,5 εκατ. ευρώ), ψάρια νωπά ή κατεψυγμένα κατά 10,6% (319,8 εκατ. ευρώ), λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα κατά 24,4% (261,0 εκατ. ευρώ) και τα διάφορα παρασκευάσματα διατροφής κατά 22,5% (94,6 εκατ. ευρώ).

Τη δεύτερη θέση κατέχει ο κλάδος των δομικών υλικών με μερίδιο 22,2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, που το οκτάμηνο παρουσίασε αύξηση 13,1% και η αξία τους διαμορφώνεται σε 2,2 δισ. ευρώ.

Ι.Χ.: φθηνότερα τα μεσαία κυβικά


Με την αγορά αυτοκινήτων σε κάθετη πτώση, τα λουκέτα να ξεπερνούν τα 2.000 και τις απολύσεις να αγγίζουν τις 10.000,

το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή φορολογικά κίνητρα για την…

ανάσταση της αγοράς.

Ιδανικά, οι έμποροι θα επιθυμούσαν πλέγμα κινήτρων τόνωσης της αγοράς με συνδυασμό απόσυρσης, μείωσης τελών ταξινόμησης και κατάργηση του φόρου πολυτελείας. Το υπουργείο Οικονομικών δεν συζητά κίνητρα απόσυρσης «παλαιού τύπου» με καταβολή μετρητών, προωθεί όμωςσύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- μείωση των τελών ταξινόμησης για τα μεσαία Ι.Χ. και αύξηση του ορίου εργοστασιακής αξίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται φόρος πολυτελείας (από 15.000 σε 20.000 ευρώ). Οι εισηγήσεις που συζητούνται- καθώς ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η μείωση των τελών ταξινόμησης- αφορούν «μαχαίρι» στα τέλη ταξινόμησης κατά 50% για Ι.Χ. έως 2.000 κυβικά εκατοστά. Αν αυτή η εισήγηση γίνει αποδεκτή, για ένα καινούργιο Ι.Χ.

1.600 κ.εκ. φορολογητέας αξίας 20.000 ευρώ που σήμερα έχει τέλος ταξινόμησης 4.000 ευρώ, η φορολογική επιβάρυνση θα μειωθεί στα 2.000 ευρώ με ανάλογο όφελος για τον αγοραστή.

Εως 2.000 κ.εκ.

Τα τέλη ταξινόμησης προκύπτουν σε συνάρτηση κυβισμού του Ι.Χ., της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και της εργοστασιακής αξίας, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο όφελος να αφορά τους αγοραστές αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και υψηλής εργοστασιακής αξίας. Στα καινούργια αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας τα τέλη ταξινόμησης επιβάλλονται με συντελεστές από 5% έως και 50% της εργοστασιακής τιμής και αν μειωθούν στο μισό θα διαμορφωθούν στο 2,5% για Ι.Χ. έως 900 κ.ε., στο 6% από 901 έως 1.400 κ.εκ., στο 10% από 1.401 έως 1.600 κ.εκ., στο 15% από 1.601 έως 1.800 κ.εκ., στο 20% από 1.801 έως 2.000 κ.εκ.

και στο 25% (από 50%)

για μεγάλα Ι.Χ. πάνω από 2001 κ.εκ. Για να μη θεωρηθεί ότι το μέτρο ευνοεί πολλαπλάσια τους έχοντες και κατέχοντες, η επικρατέστερη πρόταση αφορά τη μείωση των τελών ταξινόμησης για Ι.Χ.

έως 2.000 κ.εκ. ή, εναλλακτικά, κλιμακωτή μείωση με μεγαλύτερα οφέλη για τους «μικρούς».

Καπέλο στα τσιγάρα, αναβολή για υπεραξία μετοχών


Στο νομοσχέδιο- σκούπα του Νοεμβρίου θα περιλαμβάνεται σωρεία ρυθμίσεων και διορθώσεων χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις. Δεδομένες θεωρούνται οι παρεμβάσεις σε φορολογία τσιγάρων και φόρο υπεραξίας χρηματιστηριακών συναλλαγών, ενώ δεν αποκλείονται και ρυθμίσεις στο φόρο 20% για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις για τον οποίο μελετάται από αναβολή εφαρμογής έως κατάργηση.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί αλλαγές στη φορολογία των τσιγάρων που θα έχουν ως αποτέλεσμα νέες αυξήσεις τιμών κατά 0,10- 0,20 ευρώ το πακέτο αλλά και αύξηση του περιθωρίου κέρδους για τους περιπτερούχους. Η πρόταση του υπουργείου η οποία θα λάβει και μορφή νομοθετικής ρύθμισης, αφορά αύξηση του πάγιου φόρου από 10% σε 20% (για να μη χάσει έσοδα το Δημόσιο) και παράλληλη μείωση του ειδικού φόρου καπνού από 67% σε 65% προς όφελος του περιθωρίου κέρδους των περιπτερούχων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να μην υποστούν μείωση των κερδών τους, δεν πέρασαν στις τιμές τις αυξήσεις των ΕΦΚ που προηγήθηκαν «τρώγοντας», έτσι, το περιθώριο κέρδους των περιπτερούχων. Τώρα καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο του βάρους που τους αναλογεί, αλλιώς το υπουργείο θα προχωρήσει σε προσδιορισμό σταθερού περιθωρίου κέρδους.

«Πρακτικά προβλήματα»

Για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, η προβλεπόμενη από 1ης Ιανουαρίου φορολόγηση της υπεραξίας φαίνεται να αναβάλλεται ακόμη μία φορά. Οπως λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «υπάρχουν πρακτικά προβλήματα εφαρμογής, παρότι η φορολόγηση της υπεραξίας είναι μια πρακτική δίκαια στην οποία επιμένουμε». Με αυτές τις διατυπώσεις αποκλείει κατάργηση της σχετικής διάταξης όπως ζητούν φορείς της αγοράς, αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής ακόμα και για διάστημα έτους. Σε αυτή την περίπτωση, συμπληρώνει η ίδια πηγή, θα υπάρξει αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων από 0,15% σε 0,20% ή και σε 0,30%. Για τα μερίσματα

Οσον αφορά τα μερίσματα, το τοπίο παραμένει ακόμα θολό καθώς αναζητείται η χρυσή τομή για τη μείωση των επιβαρύνσεων που φτάνουν σήμερα έως και το 45%, χωρίς να δίνεται η εντύπωση ότι δίνονται «δωράκια» στις επιχειρήσεις. Το οικονομικό επιτελείο πάντως αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και λειτουργεί αποτρεπτικά και για ξένους επενδυτές. Στο φορολογικό νομοσχέδιο άλλωστε θα ενσωματώνεται και η προαναγγελθείσα μείωση του φορολογικού συντελεστή από 24% σε 20% για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων.