Σχέδιο για πράσινες γειτονιές

Ενεργειακή αναβάθμιση οικοδομικών τετραγώνων στα δυτικά προάστια της Αθήνας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2010 07:00 |
 Σχέδιο για πράσινες γειτονιές

Πράσινες γειτονιές σε επιβαρημένες περιβαλλοντικά περιοχές, αρχής γενομένης από τα δυτικά προάστια, έχει στα σχέδιά της η κυβέρνηση, κάτι που προανήγγειλε άλλωστε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός.
Η αναφορά του Πρωθυπουργού δεν ήταν τυχαία, καθώς αποτελεί συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο, με τις πληροφορίες να θέλουν οι υποψήφιοι δήμοι για να ξεκινήσει το πειραματικό αυτό project, το οποίο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πλήθος βορειο-ευρωπαϊκών πόλεων, να είναι το Ιλιον, οι Αγιοι Ανάργυροι, το Καματερό και τα Ανω Λιόσια.

Το σκεπτικό είναι, ένα με δύο οικοδομικά τετράγωνα από τους δήμους που θα επιλεγούν (εξετάζεται να είναι ένας ή περισσότεροι) να «πρασινίσουν» με παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας τόσο όσον αφορά τον κτιριακό τους τομέα όσο και τον περιβάλλοντα χώρο (αναπλάσεις, διαπλατύνσεις κ.λπ). Εχουν γίνει μάλιστα επαφές, ακόμη και συμφωνίες, με αρκετούς από τους ενδιαφερόμενους δήμους ώστε να διαχειριστούν τα κονδύλια που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ, καθώς και να προβάλουν το έργο.

Ενας λόγος που το σχέδιο δεν έχει ακόμη εξαγγελθεί είναι ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες να διευκρινισθούν, όπως το είδος των κινήτρων που θα δοθούν στους ιδιοκτήτες τών προς αναβάθμιση κατοικιών- αν θα είναι απευθείας επιδοτήσεις, χαμηλότοκα δάνεια μαζί με φορολογικές απαλλαγές, κατά το μοντέλο δηλαδή του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον» για το οποίο η υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου.

Ετσι, αλλά και προκειμένου να μην εμπλακεί η εξαγγελία στην προεκλογική αντιπαράθεση του Νοεμβρίου για τους νέους άρχοντες της Αυτοδιοίκησης, το project θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές.

Πράσινες γειτονιές συναντά κανείς σε πολλές βορειο-ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, στο Χάμαρμπι της Σουηδίας, καθώς και στις ΗΠΑ, όπως στο Τρέζουρ Αϊλαντ του Σαν Φρανσίσκο. Το Φράιμπουργκ, μαζί με τις δύο προεκτάσεις του, το Φάουμπαν και το Ρίζελφελντ, θεωρείται από τους πρωτοπόρους της πράσινης ανάπτυξης στην Ευρώπη.Εχουν σχεδιαστεί κατοικίες με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας (σωστός προσανατολισμός, χρήση υλικών εξοικονόμησης ενέργειας), δίνεται προτεραιότητα σε πεζούς και ποδηλάτες, με μεγάλους ποδηλατόδρομους, ενώ τα αυτοκίνητα είναι ανεπιθύμητα, γι΄ αυτό άλλωστε τα πάρκινγκ είναι είτε μακριά από το κέντρο είτε υπόγεια. 10.000 οικολογικά διαμερίσματα
Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Χάμαρμπι, προάστιο της Στοκχόλμης. Η μεταμόρφωσή του από υποβαθμισμένη βιομηχανική ζώνη σε συνοικία-πρότυπο άρχισε τη δεκαετία του ΄90 με την προοπτική της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Παρότι οι Αγώνες έγιναν τελικά στη χώρα μας, τα έργα στο προοριζόμενο για ολυμπιακό χωριό Χάμαρμπι δεν σταμάτησαν. Το προάστιο σήμερα έχει λύσει το πρόβλημα της αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς το κάθε δημοτικό διαμέρισμα διαθέτει ειδικές υποδοχές για κάθε διαφορετικό είδος σκουπιδιών (πλαστικά, γυαλιά κ.ο.κ.), τα οποία απορροφώνται από υπόγειες σωληνώσεις που τα μεταφέρουν σε κοντινή μονάδα επεξεργασίας. Τα εύφλεκτα απορρίμματα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού. Το χαρτί ανακυκλώνεται και τα οργανικά σκουπίδια κομποστοποιούνται. Το αποτέλεσμα; Σχεδόν 1.000 διαμερίσματα χρησιμοποιούν σόμπες που λειτουργούν με βιοαέριο, το οποίο κινεί επίσης τα μέσα μαζικής μεταφοράς της περιοχής. Το 2015, όταν θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα, υπολογίζεται ότι 35.000 άνθρωποι θα ζουν και θα δουλεύουν στην περιοχή, όπου θα έχουν κατασκευαστεί 10.000 οικολογικά διαμερίσματα, σε κτίρια με μόνωση, ηλιακούς συλλέκτες και πράσινες στέγες. Οι κάτοικοι αποθαρρύνονται να μετακινούνται με αυτοκίνητο και πολλοί εξ αυτών είναι μέλη ενός κλαμπ που διαθέτει στόλο 25 αυτοκινήτων, τα οποία είναι διαθέσιμα επί πληρωμή στους ενδιαφερόμενους. Το Χάμαρμπι θα καταναλώνει 50% λιγότερη ενέργεια και 50% λιγότερο νερό απ΄ ό,τι ένα συνηθισμένο νοικοκυριό στη Σουηδία.

ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
με αρκετούς δήμους ώστε να διαχειριστούν τα κονδύλια που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ και να προβάλουν το έργο

11
Alexis Nesturis
22/09/2010 01:53
Σχέδιο για πράσινες γειτονιές... και... πράσινα άλογα! Είναι εκτεθειμένοι επανειλημένα οι πολιτικοί του τόπου με το Ελληνικό. Ή ξεχάσανε τις προμήθειες για να φέρνουν φοίνικες από την Αφρική???
ΜΙΚΑΕΛΑ
22/09/2010 00:07
Αυτά που γράφετε για το Φράιμπουργκ είναι καθαρά ψεύδη! Μια γειτονιά υπάρχει όλο και όλ και όσο για ποδηλατόδρομους οι μισοί Γαλλο - Γερμανοί καταλήγουν να κολυμπάνε το βράδυ στο Ρήνο!
Θ Κ
21/09/2010 19:07
Κάποιος να θυμίσει στη Μπιρμπίλη, ότι το μεγαλειώδες σχέδιό της για μετατροπή της οδού Ευριπίδου σε οδό των μπαχαριών έχει βαλτώσει. Κάτι πακιστανοί που κυκλοφορούν φοράνε μόνο άρωμα Gucci και Armani. Από μπαχάρια τίποτα.
Γάκης
21/09/2010 11:48
Πού είσαι αμέρικαν μπόυ; Δεν μας είπες, ποιοί ημέτεροί σου έχουν ποσοστά σε πράσινες εταιρείες; Ακούμε πολλά για κάτι πράσινους λάριδες... Προσοχή γιατί ακούγεται και ο Γερουλάνος αναμεμειγμένος... και όχι αυτή τη φορά με πράσινο τουρισμό...
Α. ΤΣΑΤΣΑΡΟΣ
20/09/2010 19:11
Έλεος με τις πράσινες μ.........ς. του ΓΙΓΑΝΤΑ της Ελληνικής κυβέρνησης. Άντε στα τσακίδια ηλίθιε. Ρήμαξες το φτωχό-γιγαντιαίο μισθό του συνταξιούχου ξεπουλώντας τα πάντα και προπάντων την ελπίδα γιά την ζωή του και ιδιαίτερα των νέων. Και κάθε ημέρα μας ξερνάς και μιά παπαριά. Αυτό βέβαια είναι καλό διότι μας κάνεις να μην σε ξεχνάμε. Τώρα εσύ έκανες το κέφι σου. Η σειρά μας έρχεται.-
Maxmara
20/09/2010 18:26
...και οι απίστευτοι "ΓΑΠ &Τίνα" αναφέρουν σαν παράδειγμα μια Σουηδική πόλη που βελτίωσε τις υποδομές ενώ ΔΕΝ πήρε τους Ολυμπιακούς με μια πόλη-μπάχαλο που κατέστρεψε τις υποδομές ενω ΠΗΡΕ τους Ολυμπιακούς.
Ανεκτίμητο!!!
Maxmara
20/09/2010 18:23
Πολυ διασκεδαστικό το άρθρο!
Πάντως "όλα τα λεφτά" είναι (στην κυριολεξία) στην ακόλουθη παράγραφο:
- "Εχουν γίνει μάλιστα επαφές, ακόμη και συμφωνίες, με αρκετούς από τους ενδιαφερόμενους δήμους ώστε να διαχειριστούν τα κονδύλια που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ..." .
Yes, baby, yes!!!

Nois Alelris
20/09/2010 14:18
H Eλλάδα των δηλώσεων και η Ελλάδα της πραγματικότητας είναι ανεξάρτητα πράγματα. Eδώ δεν νοιάζονται για τον Ασωπό που πεθαίνει κόσμος και μας βάζουνε εικονάκια (από γύρευε ποια βιβλία) για πρότυπα... Έχουνε πάει καμιά βόλτα στα δυτιικά οι λεβεντες της κυβέρνησης? Ξέρουν που πέφτουν?
Παράγκας
20/09/2010 12:39
Τα γύρω ξερά βουνά του Ατινανιστάν να πρασινίσετε!!!
Πράσινα Άλογα
20/09/2010 10:15
.και τα ΙΧ παρκαρισμένα επάνω στα πεζοδρόμια
ΚΟΣΜΑΣ
20/09/2010 09:33
Πράσινη ανάπτυξη....πράσινα τέλη....πράσινες γειτονιές... ΠΡΑΣΙΝΕΣ μ.....ες του Φούφουτου ,που τις πληρώνουμε πανάκριβα. Βρε απατεώνα? το σκαρφίστικες για να μας τα πάρεις πάλι και να τα δώσεις στους τοκογλύφους;?