ΕΝΤΟΝΗ ανησυχία για την οικονομική κατάρρευση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων- καταβάλλει την εφάπαξ αποζημίωση- επικρατεί στον δημοσιοϋπαλληλικό χώρο, ενώ η ΑΔΕΔΥ απειλεί με κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση πάντως καθησυχάζει και αναμένεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας του Ταμείου με δάνειο από τράπεζα και με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο.

Το Ταμείο σήμερα έχει χρήματα για την καταβολή μόλις 60 εφάπαξ, την ώρα που εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, διαθέτει μόνο 2,5 εκατ. ευρώ, καθώς τα αποθεματικά του βρίσκονται στο κόκκινο εξαιτίας της χρηματιστηριακής κρίσης, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να περιμένουν τουλάχιστον τρία χρόνια για να εισπράξουν το εφάπαξ.

Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει ήδη αποστείλει επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς με την οποία ζητεί 600 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αθρόες προσλήψεις υπαλλήλων δημιούργησαν ένα πλεόνασμα εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι από το 2005 και μετά απέκτησαν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης ήταν 3.726 το 2004 και φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσουν στις 25.000.

«Κανένα πρόβλημα»

«Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα με το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξει κρατική παρέμβαση», δεσμεύθηκε, μέσω του City 99,5, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. «Υπαρκτό το οικονομικό πρόβλημα στο Ταμείο Πρόνοιας, δεν πρόκειται να διεκπεραιωθούν περισσότερες από 50 αιτήσεις για εφάπαξ τη στιγμή που εκκρεμούν 15.000», δήλωσε στο City 99,5 o πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος.

«Τα προβλήματα στα Ταμεία δεν έχουν να κάνουν με τη διεθνή κρίση αλλά με την ελληνική ανευθυνότητα», δήλωσε στο City 99,5 o πρόεδρος των ασφαλισμένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γιώργος Κουτρουμάνης.