Τι θα σκεφτόταν κάποιος ότι φαντάζεται ένα παιδί όταν ακούει τη λέξη Χριστούγεννα; Μάλλον θα πιστεύει ότι η φαντασία του θα είναι γεμάτη από γλυκά, καλικάντζαρους, μαγισσούλες, έλατα, δώρα και φυσικά τον Αγιο Βασίλη. Και το πιο πιθανό είναι να μην πέφτει έξω. Τα παιδικά βιβλία ενισχύουν την παιδική φαντασία κάνοντας αυτούς τους ήρωες να διαφέρουν αρκετά από αυτό που η κλασική παράδοση μάς έχει μεταδώσει, δίνοντας έτσι στα Χριστούγεννα μιαν άλλη νότα.

Κυριάκος Χαρίτος

Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη

Εικ. Ντανιέλα Σταματιάδη

εκδ. Μεταίχμιο

Τιμή: 11 ευρώ

Μια ιδιαίτερη και όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία αντιπαράθεσης αλλά και ισότητας παρουσιάζει ο Κυριάκος Χαρίτος στο βιβλίο «Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη». Ο Φον Κουραμπιές και ο Κόμης Μελομακαρόνης ετοιμάζονται να ακονίσουν τα όπλα τους για τον πιο γλυκό και γευστικό πόλεμο του χρόνου. Στη μεγάλη πορεία τους προς τα ζαχαροπλαστεία, όμως, μια ξαφνική χιονοθύελλα θα αλλάξει τα πάντα. Οι δυο «εχθροί» θα προσπαθήσουν να βρουν τον δρόμο προς το ζαχαροπλαστείο, όχι όμως χωρίς κόπο. Οι «βοηθοί» θα τους δείξουν τη διαδρομή για την πόλη, αλλά και θα τους μάθουν ότι παρά τη διαφορά στην εμφάνιση στη βάση και στην ουσία τούς μοιάζουν πολύ.

Χαρά Κατσάρη

Η Μάγισσα Τσαπατσούλα

και οι ΚαλικάΝτζαροι

Εικ. Κατερίνα Βερούτσου,

εκδ. Διάπλαση

Τιμή: 12 ευρώ

Στο βιβλίο της Χαράς Κατσάρη, «Η Μάγισσα Τσαπατσούλα» και οι Καλικάντζαροι», τρία καλικαντζαράκια που χώνονταν από σπίτι σε σπίτι για να κάνουν ζημιές βρίσκουν τον μπελά τους από τη μάγισσα Τσαπατσούλα. Ιπτάμενοι κουραμπιέδες, σοκολάτα γεμισμένη με βεγγαλικά είναι λίγα από τα πειράγματα της μάγισσας που κάνει τους καλικάντζαρους να μετανοήσουν και να μαζευτούν μια ώρα αρχύτερα σπίτια τους αφήνοντας τη γειτονιά στην ησυχία της.

Αντρέας Κένιγκ

Κάθε μέρα Χριστούγεννα

Μτφ. Μάρω Ταυρή, εικ. Γίντερ Γιάκομπς, εκδ. Μεταίχμιο

Τιμή: 7,70 ευρώ

Ο Aντρέας Κένιγκ στο βιβλίο «Κάθε μέρα Χριστούγεννα» δημιουργεί μια πρωτότυπη ιστορία και δείχνει τη σημασία του να αποφεύγει κανείς την υπερβολή. Ο Μαξ ανυπομονεί πολύ για τη μέρα των Χριστουγέννων. Του αρέσει μάλιστα τόσο πολύ αυτή η γιορτή που ζητάει από τον Αγιο Βασίλη να είναι κάθε μέρα Χριστούγεννα. Οταν όμως η ευχή του γίνεται πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι όπως τα περίμενε. Η γιορτή γίνεται περισσότερο ρουτίνα πάρα χαρά και ο Μαξ πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτεί μια λύση.

Αθανασία Αμπαριώτη

Ο Αϊ-Βασίλης θέλει

να αδυνατίσει

Εικ. Μιχάλης Κασάπης, εκδ. Κέδρος

Τιμή: 7,65 ευρώ

Στην ιστορία της Αθανασίας Αμπαριώτη «Ο Αϊ-Βασίλης θέλει να αδυνατίσει» ο Αγιος Βασίλης παίρνει μια περίεργη απόφαση: να χάσει κιλά. Οι βοηθοί του μένουν έκπληκτοι και προσπαθούν να τον πείσουν ότι χωρίς κοιλιά και κόκκινα μάγουλα είναι σαν να λέμε Χριστούγεννα χωρίς δώρα. Θα του αλλάξουν άποψη τελικά;

Κάρολος Ντίκενς

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία

Εκδ. Αίσωπος, μτφ. Μαρία Αγγελίδου, εικ. Π. Τζ. Λιντς

Τιμή: 19,50 ευρώ

Στα βιβλία των Χριστουγέννων δε μπορούν να παραλειφθούν δυο σημαντικές ιστορίες της κλασικής βιβλιογραφίας. Το «Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία» είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα έργα του Κάρολου Ντίκενς. Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας γκρινιάρης, τσιγκούνης και εγωιστής γέρος, ο Σκρούτζ, που σιχαίνεται τα Χριστούγεννα, τη χαρά και τις αγαθοεργίες. Ενα παγωμένο όμως βράδυ Χριστουγέννων θα παρουσιαστούν σ’ αυτόν τρία στοιχειωμένα πνεύματα. Θα είναι όμως ικανά να αλλάξουν τη μίζερη ζωή του για πάντα; Στις εκδόσεις Αίσωπος βρίσκουμε το βιβλίο του Ντίκενς με τη σπουδαία και εμπνευσμένη εικονογράφηση του Π. Τζ. Λιντς.

Ερνεστ Χόφμαν

Καρυοθραύστης

Απόδοση Τζον Κεντς, μτφ. Φίλιππος Μανδηλαράς, εικ. Ερικ Πουιμπαρέ

Τιμή: 9,90 ευρώ

Ο Τζον Κετς διασκευάζει την ιστορία του Καρυοθραύστη, το γνωστό παραμύθι του Ερνεστ Χόφμαν. Νύχτα Χριστουγέννων και ο Καρυοθραύστης, το αγαπημένο παιχνίδι της Μαρίας, δώρο του νονού της, ζωντανεύει και την παρασύρει στο μακρινό του βασίλειο. Ενα καλά κρυμμένο μυστικό που θα της αποκαλύψει ο νονός της ύστερα από χρόνια θα ζωντανέψει τον Καρυοθραύστη για πάντα, δίνοντας ένα ρομαντικό τέλος στην ιστορία.