Καταξιωμένοι σκηνοθέτες μαζί με ανερχόμενους αστέρες. Αυτό είναι το στίγμα του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που ανοίγει τις πύλες του την Πέμπτη με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει περισσότερες από 400 ταινίες.

Η Μπερλινάλε ανοίγει τις πύλες της με το «Nobody Wants the Night», μία περιπέτεια που εκτυλίσσεται στην Γροιλανδία με την Ζιλιέτ Μπινός στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Παράλληλα, θα προβληθούν οι ταινίες των Τέρενς Μάλικ, Βέρνερ Χέρτσογκ και Βιμ Βέντερς, ενώ η μεγάλη χολιγουντιανή πρεμιέρα είναι εκείνη του «50 Αποχρώσεις του Γκρι» μία ημέρα πριν από την προβολή του στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Σε αντίθεση με άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ που δίνουν προτεραιότητα στους αστέρες (όπως οι Κάννες για παράδειγμα), το Βερολίνο δίνει προτεραιότητα στο κοινό του. Πέρυσι, περίπου 300.000 εισιτήρια διατέθηκαν για τις προβολές, τις οποίες μπορούσε να παρακολουθήσει το κοινό μαζί με τους διάσημους αστέρες.

Φέτος, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι, ενώ η επιτροπή αποτελείται ακόμα από τον ηθοποιό Ντάνιελ Μπριλ, τον σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν-χο (Snowpiercer), την παραγωγό Μάρτα ντε Λαουρέντις, την Κλόντια Λιόσα, την Οντρέι Τοτού, αλλά και τον Μάθιου Γουίνερ, σεναριογράφο γνωστών τηλεοπτικών σειρών όπως οι Sopranos και οι Mad Men. Η τελευταία αυτή επιλογή δείχνει και την αυξανόμενη σημασία της τηλεόρασης στο κινηματογραφικό τοπίο.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Ίσως η πιο αναμενόμενη ταινία του φεστιβάλ, είναι το «Knight of Cups» του Τέρενς Μάλικ. Σε αυτό πρωταγωνιστεί ο Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο ενός διάσημου σταρ που ταλανίζεται από υπαρξιακά ερωτήματα για τη ζωή, τη φήμη και τον έρωτα. Τον συνοδεύουν οι Κέιτ Μπλάνσετ και Νάταλι Πόρτμαν.

Ο Βέρνερ Χέρτσογκ επιστρέφει στη μυθοπλασία και διεκδικεί Χρυσή Άρκτο με την ταινία του «Queen of the Desert», η οποία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της ζωής της συγγραφέως, αρχαιολόγου και εξερευνήτριας Γερτρούδης Μπελ. Η Νικόλ Κίντμαν αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και το καστ συμπληρώνεται από τους Τζέιμς Φράνκο, Ρόμπερτ Πάτινσον και Ντέμιαν Λούις.

Ο Τζέιμς Φράνκο είναι κυριολεκτικά παντού. Ο ηθοποιός πρωταγωνιστεί και στην ταινία του Βιμ Βέντερς «Every Thing Will Be Fine», όπου ένας άνδρας σκοτώνει κατά λάθος ένα παιδί και καλείται να ζήσει με τις τύψεις που προκαλεί αυτή του η πράξη. Η ταινία θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η νέα ταινία του Τζαφάρ Παναχί με τίτλο «Taxi». Το Ιράν έχει απαγορεύσει στον σκηνοθέτη να γυρίζει ταινίες, εξαιτίας της ανοιχτής κριτικής του στο ιρανικό καθεστώς. Ο ίδιος επιμένει, γυρίζοντας κρυφά ταινίες και στέλνοντάς τες σε ξένα φεστιβάλ.

Μία άλλη μεγάλη πρεμιέρα που θα φιλοξενήσει η Μπερλινάλε είναι εκείνη της Σταχτοπούτας, της ταινίας του Κένεθ Μπράνα που βασίζεται στο κλασικό παραμύθι.

Συνολικά, στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν 19 ταινίες και η Χρυσή Άρκτος θα απονεμηθεί στις 14 Φεβρουαρίου.

Φέτος, το φεστιβάλ διοργανώνει αφιέρωμα στο technicolor.