Μια νέα πρόκληση, αλλά όχι με την ελαφρότητα του ice bucket challenge, ξεκίνησε ο βραβευμένος αμερικανός ηθοποιός Σάμιουελ Λ. Τζάκσον: Συγκλονισμένοςαπό τα αιματηρά γεγονότα του Φέργκιουσον του Μιζούρι αλλά και από τον θάνατο του Αφροαμερικανού Ερικ Γκάρνερ στη Νέα Υόρκη, προκαλεί τους συναδέλφους του ηθοποιούς να γυρίσουν ένα βίντεο στο οποίο θα τραγουδούν το «We ain’t gonna stop, till people are free», και να το αναρτήσουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ακριβώς έκαναν και με το ice bucket challenge το καλοκαίρι.

Το συγκεκριμένο τραγούδι ξεκινάει με τη φράση «I can hear my neighbor cryin’/ I can’t breathe» – η φράση «I can’t breathe»ήταν τα τελευταία λόγια του Γκάρνερ προτού αφήσει την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο στραγγαλισμένος από τον αστυνομικό.

Τόσο στην πολύκροτη υπόθεση του Φέργκιουσον, όπου λευκός αστυνομικός εκτέλεσε με έξι σφαίρες τον Μάικλ Μπράουν, έναν 18χρονο, άοπλο, αφροαμερικάνο μαθητή, όσο και στο Στάτεν Αϊλαντ της ΝΥ, όπου επίσης λευκός αστυνομικός ακινητοποίησε με λαβή και τελικά έπνιξε τον 43χρονο Ερικ Γκάρνερ, οι αστυνομικοί απαλλάχθηκαν των κατηγοριών.

Τα περιστατικά ξεσήκωσαν τους πολίτες οι οποίοι κάνουν λόγο για φυλετική διαμάχη ανάμεσα στους λευκούς και έγχρωμους πολίτες της Αμερικής, παρά την εκλογή του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου.