Φωτεινά ίχνη ανθρώπινων μορφών διάστικτα σε μαύρο καμβά. Χαρακτηριστικές φιγούρες Ολλανδών σε καθρέφτισμα, η μία απέναντι από την άλλη, και φόντο ένα κανάλι του Αμστερνταμ. Λάμψη από ένα φουτουριστικό ψηφιακό μανδύα που θα αποπνέει φρεσκάδα, θα καλύψει για ένα μήνα το εσωτερικό της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Στους χώρους της θα εκτεθούν τα 75 έργα τέχνης που συνθέτουν την περίφημη έκθεση The Lumen Prize, του θεσμού που βραβεύει τα καλύτερα ανά τον κόσμο έργα καλλιτεχνικής έκφρασης μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η έκθεση σε περιοδεία, αφού παρουσιαστεί στο Χονγκ Κονγκ και προτού καταλήξει στη Νέα Υόρκη, κάνει στάση στην Αθήνα (31 Οκτωβρίου), όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα 50 επικρατέστερα έργα του 2013 αλλά και τα 25 βραβευμένα έργα του 2014. Με μια υποσημείωση: τα διακεκριμένα έργα παρουσιάζονται πρώτη φορά μακριά από το Κάρντιφ της Ουαλίας, όπου βρίσκεται και η έδρα του βραβείου.

Ελληνικές συμμετοχές. Μεταξύ των δημιουργών που καταλέγονται στην αφρόκρεμα των καλλιτεχνών ψηφιακής εικόνας και νέων τεχνολογιών είναι και οι Κατερίνα Αθανασοπούλου (Lumen Prize 2013) με την αλληγορική «Αποδημία», ένα φιλμ ψηφιακής απεικόνισης με ποιητικό χαρακτήρα για την Αθήνα, το δίδυμο εκ Θεσσαλονίκης Kalos & Klio με το έργο «Pandora’s Box» και οι αρχιτέκτονες Βασίλειος Χλωροκώστας που συστήνεται με το «InfraSkin_symmetry» και Μαργαρίτα Κουλικούρδη με το «Hidden Landscapes [Nepheloma]».

Παρότι νεόκοπος (2011) ο θεσμός, τον οποίο εμπνεύστηκε μια ομάδα φίλων της ψηφιακής τέχνης με στόχο την ανάδειξη των διαρκώς μεταβαλλόμενων νέων τεχνολογιών, γρήγορα απέκτησε κύρος διεθνούς ακτινοβολίας. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν ευελπιστώντας σε μια υποψηφιότητα και –φυσικά –διάκριση στο Lumen Prize εργάζονται με ηλεκτρονικές συσκευές, όπως έξυπνα κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, 3D εκτυπωτές και υπολογιστές με ιδιόκτητα ή ανοιχτού κώδικα λογισμικά, ή κωδικοποίηση σε δικό τους σχεδιασμό. Τους «ελεύθερους σκοπευτές» βοηθούν με τον δικό τους τρόπο σχολές τέχνης, τεχνολογικά ιδρύματα και φορείς πολιτισμού όπως το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, η Σχολή Τεχνών και Σχεδίου του Κάρντιφ και το Art’ Οtel του Αμστερνταμ.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης η Στέγη θα φιλοξενήσει και προγράμματα για σχολικές ομάδες με βασικό ερώτημα πώς οι νέες τεχνολογίες γίνονται εργαλείο έκφρασης και στην τέχνη. Με άλλα λόγια, τι είναι το digital animation, το iPad painting, η web-based art, το digital 3D, η video art, το photo manipulation. Στο εργαστήριο που θα στηθεί στο πλαίσιο του Lumen Prize, οι μαθητές θα κληθούν να πειραματιστούν οι ίδιοι μέσω των νέων τεχνολογιών φτιάχνοντας το δικό τους ψηφιακό έργο. Ως μικροί digital artists, θα χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή τεχνολογία για να εκφράσουν δημιουργικά τη δική τους εμπειρία από το Lumen Prize.