Ενα περίπτερο γεμάτο άγρια ζώα και αλληγορίες που ταιριάζουν στη σύγχρονη πραγματικότητα ετοιμάζει η καλλιτέχνις Μαρία Παπαδημητρίου για να μας εκπροσωπήσει στην 56η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας. Η γνωμοδοτική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού επέλεξε την πρόταση της καλλιτέχνιδος με τίτλο «Why Look at Animals? Αγριμικά» για τη συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή διοργάνωση που εγκαινιάζεται στη Βενετία στις 9 Μαΐου το 2015. Τα μέλη της είναι οι: Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρίνα Φωκίδη, θεωρητικός τέχνης, Χάρης Κοντοσφύρης, καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Λήδα Παπακωνσταντίνου, εικαστικός, Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η ίδια η Μαρία Παπαδημητρίου μέσα από το σύνολο του έργου της (εγκαταστάσεις, βίντεο και περφόρμανς) δηλώνει την πεποίθησή της ότι η τέχνη είναι κοινωνική ενέργεια. Τα έργα της, όπως επισημαίνει, αποκτούν σημασία και με τη συμμετοχή του κοινού. Το έχει δείξει ευρέως με το ενδιαφέρον της για την κατοίκηση και την επιβίωση των Ρομά μέσα από το ανοιχτής διαδικασίας έργο της ΤΑΜΑ (Temporary Autonomous Museum for All/ Προσωρινό Αυτόνομο Μουσείο για Ολους) το οποίο έχει παρουσιάσει συμμετέχοντας σε εκθέσεις τέχνης σε Λυών, Κοπεγχάγη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Αλλά και με την περφόρμανς το 2003 στη Νότια Ιταλία, στα ελληνόφωνα χωριά, σε ένα αβαείο όπου συγκέντρωσε τους κατοίκους συνδέοντας τη φωνή της παράδοσης και τα ίχνη της τοπικής κουλτούρας.

Στη φετινή Μπιενάλε καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο νιγηριανής καταγωγής θεωρητικός Οκουι Ενβεζορ, ο οποίος αύριο το πρωί θα ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου στη Βενετία τον γενικότερο τίτλο της 56ης καλλιτεχνικής διοργάνωσης και θα δώσει λεπτομέρειες για τις υπόλοιπες εθνικές συμμετοχές καθώς και τις παρουσίες καλλιτεχνών στην κεντρική έκθεση με τη δική του επιμέλεια.

Η πρόταση της Παπαδημητρίου για την Μπιενάλε αφορά ένα κατάστημα-εργαστήριο δερμάτων και γουναρικών ξεχασμένων στον χρόνο. Το εμπορικό των «Αγριμικών» είναι ένα είδος μικρόκοσμου που θέτει ζητήματα σχετικά με τη διάχυση του φόβου και την πολιτική αλληγορία. Ανάμεσα σε ταριχευμένα ζώα, ακατέργαστα δέρματα από αγριογούρουνα, λύκους, αρκούδες, κουνάβια, αντικείμενα και εργαλεία, φωτογραφίες και συνθέσεις αρχειακού υλικού γύρω από την έννοια του κυνηγιού, των παγίδων, του δολώματος, η ελληνίδα καλλιτέχνις και οι συνεργάτες της θα μιλήσουν στους επισκέπτες της Μπιενάλε για την αρχετυπική σχέση των ανθρώπων με τα ζώα. Σχέση που βρίσκεται μεταξύ αγάπης και μίσους, φόβου και γοητείας, τρυφερότητας και αποστροφής. Επιμελήτρια του έργου είναι η ιταλίδα θεωρητικός Γκάμπι Σκάρντι και συνεπιμελητής ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας.