Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2003, από τους εκδότες Αμάντα Σαρπ και Μάθιου Σλοτόβερ, με κυριότερο σκοπό τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πλατφόρμας πωλήσεων έργων τέχνης και καταγραφής των τάσεων της σχετικής αγοράς. Και είναι αλήθεια ότι, έντεκα χρόνια μετά, η διεθνής φουάρ Frieze του Λονδίνου είναι ένας καλός δείκτης αυτών των τάσεων.

Τόσο μεγάλα πάντως ήταν τα ονόματα που φιλοξένησε στο παρελθόν –από την Τρέισι Εμιν μέχρι τη Γιόκο Ονο –ώστε κάποια στιγμή εκτιμήθηκε ότι το 80% των περίπου 70.000 ετήσιων επισκεπτών έρχονταν απλώς για να τα θαυμάσει.

Φέτος η έκθεση, που ξεκίνησε χτες και διαρκεί ώς τις 18 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται όπως κάθε φορά στο Regent’s Park του Λονδίνου, παρουσιάζει τουλάχιστον 160 γκαλερί όλου του κόσμου αλλά και έργα καλλιτεχνών όπως ο Ντάμιεν Χιρστ.

Η συνήθης δε ερώτηση από τους συλλέκτες «τι καινούργιο έχουμε;» αυτή τη χρονιά απαντιέται και κάπως αλλιώς: έχουμε το Frieze Live, ένα πεδίο για καλλιτέχνες των οποίων τα έργα περιλαμβάνουν και κάτι παραπάνω από κάποια performance ή ακόμα και λίγο «δράση».