Η Αριάν Λαμπέντ, η γεννημένη στην Αθήνα από γάλλους γονείς ηθοποιός, ξεχώρισε στο 67ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο κερδίζοντας το βραβείο γυναικείας ερμηνείας με τον ρόλο της στην ταινία «Fidelio (L’Odyssee d’ Alice)» της Λουσί Μπορλετό.

Πρωταγωνίστρια στις ταινίες της Αθηνάς – Ραχήλ Τσαγκάρη «Attenberg» (βραβεύτηκε με το Βόλπι στη Μόστρα της Βενετίας το 2010 για την ερμηνεία της) και «Capsule» (το 2012 συμμετείχε στο εναλλακτικό φεστιβάλ του Σάντανς), ερμηνεύτρια στην ταινία «Αλπεις» (2011) του Γιώργου Λάνθιμου και από τότε σύντροφος στη ζωή που μοιράζονται στο Λονδίνο, η τριαντάχρονη Λαμπέντ παραδέχεται ότι όλα στη ζωή της ήρθαν τυχαία.

Αυτή η παρουσία του απρόβλεπτου τη συνέδεσε και με την ελληνική πραγματικότητα. Μετά τις σπουδές της στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τον κύκλο σπουδών στη θεατρολογία στη γαλλική Εξ- Αν-Προβάνς γνώρισε την ελληνίδα σκηνοθέτη Αργυρώ Χιώτη και συνίδρυσαν την ομάδα Vasistas με έδρα δραστηριοτήτων τους τη Μασσαλία και την Αθήνα. Αυτή η ιδρυτική κίνηση την έφερε στις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου με τον «Φάουστ» του Γκαίτε το 2008 και την «Αλκηστη» του Ευριπίδη το 2009. Ηταν εκείνη η εποχή που ζούσε στο Παγκράτι και γνωριζόταν με νέους δημιουργούς στο κέντρο της Αθήνας δοκιμάζοντας την εμπειρία να μεταπηδήσει από τη σκηνή του θεάτρου στο πλατό του κινηματογράφου δουλεύοντας μια συγκεκριμένη χορογραφική γλώσσα με την Αθηνά – Ραχήλ Τσαγκάρη για το «Attenberg».

Στη φετινή διοργάνωση του Λοκάρνο βρέθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα με δύο ταινίες. Στο «Love Island» της Βόσνιας Τζασμίλα Τζμπάνιτς ερμηνεύει τον πρώτο της κωμικό ρόλο όπου φαντασιώνεται την εγκυμοσύνη της Στο «Fidelio, L’odyssee d’ Alice» η ηθοποιός Λουσί Μπορλετό εμπιστεύτηκε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στο ταλέντο της Αριάν Λαμπέντ για τον ρόλο της τρυφερής και παθιασμένης Αλίκης, β’ μηχανικού σε φορτηγό πλοίο. Η οποία ανακαλύπτει πως ο προκάτοχός της έχει πεθάνει και πως ο κυβερνήτης είναι ο πρώτος της μεγάλος έρωτας. Στη διάρκεια του ταξιδιού και μέσα στο ανδροκρατούμενο περιβάλλον του σκάφους «Φιντέλιο» η Αλίκη θα ανακαλύψει το ημερολόγιο του προκατόχου της όπου ανάμεσα στις σημειώσεις του για τα μηχανικά προβλήματα και τις σεξουαλικές ανησυχίες του θα αναθεωρήσει τη δική της ζωή. «Είναι μία θαλασσινή ερωτική ιστορία, όμως δεν υπάρχει μία γυναίκα που περιμένει έναν άνδρα στο λιμάνι. Αυτή η προσέγγιση ήταν που με τράβηξε στην ταινία της Μπορλετό» εξηγεί η Αριάν Λαμπέντ.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι έχει συνεργαστεί κυρίως με γυναίκες σκηνοθέτες, υπογραμμίζει πως νιώθει «μεγαλύτερη συγκίνηση από τα οράματά τους. Στον κόσμο του κινηματογράφου η εικόνα της γυναίκας είναι κατασκευασμένη από άνδρες και γι’ αυτό παράγεται ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Μπορεί οι δύο ρόλοι μου στις ταινίες του Φεστιβάλ του Λοκάρνο να είναι αντιφατικοί, είναι όμως εντυπωσιακό στο πώς αυτές οι γυναίκες επιβάλλονται στον περίγυρό τους».

Στο μεταξύ, η Αριάν Λαμπέντ συμμετέχει στα γυρίσματα της ταινίας αγγλικής παραγωγής του Γιώργου Λάνθιμου «The Lobster» («Ο αστακός») καθώς και στην ταινία «Spiritismes» του Γκάι Μάρτιν.