Με επιστολή του προς τους εργαζομένους, ο γενικός διευθυντής της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης, προειδοποίησε για ενδεχόμενο «λουκέτο» αν δεν υπογραφούν οι νέες συμβάσεις με μειωμένες αποδοχές.

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ των εργαζομένων και της ηγεσίας της «Met» πήρε νέα τροπή την Τετάρτη μετά την επιστολή του γενικού διευθυντή Πίτερ Γκελμπ προς τα συνδικάτα. Τα μέλη της χορωδίας, της ορχήστρας, οι μηχανικοί σκηνής αλλά και εργαζόμενοι που απασχολούνται σε άλλους τομείς έλαβαν την επίμαχη επιστολή που τους έδινε διορία μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις.

Ο Γκελμπ, που ανέλαβε τα ηνία της περίφημης καλλιτεχνικής σκηνής το 2006, αποβλέπει σε περικοπές στις αποδοχές και τα επιδόματα των εργαζομένων προκειμένου η Oπερα να ξεπεράσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Η επιστολή του ίδιου προς τα συνδικάτα ανέφερε: «Aν δεν είμαστε σε θέση μέχρι το τέλος του Ιουλίου να καταλήξουμε σε μία συμφωνία, που θα επιτρέπει στη Μητροπολιτική Όπερα να λειτουργεί σε μία σταθερή οικονομική βάση, σας καλώ να είστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη παύση εργασιών από την 1η Αυγούστου».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ελπίζει αυτό να αποφευχθεί, ενώ σε προηγούμενη συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Αν δεν βρεθεί μία συμβιβαστική λύση η «Μet» δεν έχει πραγματικά καμία επιλογή κατά τη γνώμη μου, παρά να εφαρμόσει το μέτρο της ανταπεργίας (lockout) κλειδώνοντας τους εργαζομένους έξω από τους χώρους εργασίας».

Οι συμβάσεις εργασίας των 15 από τα 16 συνολικά σωματεία της Οπερας λήγουν στις 31 Ιουλίου και ορισμένα από αυτά σχολίασαν με πικρία την επιστολή του Γκελμπ. Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της ορχήστρας αναφέρουν: «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι ο Πίτερ Γκελμπ ακολουθεί μία κυνική στρατηγική που οδηγεί αναπόφευκτα στον αποκλεισμό των καλλιτεχνών και των τεχνικών του, ενώ θέτει σε κίνδυνο την επερχόμενη σεζόν της Μητροπολιτικής Όπερας».

Μάλιστα την απόφαση του Γκελμπ επέκρινε έντονα και ο εκτελεστικός διευθυντής του Αμερικανικού Σωματείου Μουσικών, λέγοντας πως οι πιθανότητες να βρεθεί κάποια λύση στις 31 Ιουλίου είναι «μηδαμινές», ενώ σημείωσε ότι: «ο Γκελμπ δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε συμφωνία, εκτός αν είναι με τους δικούς του όρους. Από τη στιγμή που κλειδώνει έξω τους υπαλλήλους του, τελειώνει αυτόματα και η σχέση του με τους καλλιτέχνες που συνεργάζονται με τη «Met». Θα είναι καπετάνιος ενός πλοίου, του οποίου το πλήρωμα θα αναζητά διαρκώς αφορμή για ανταρσία».

Από την πλευρά του ο Γκελμπ απαντά ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει και να ακούσει τι αντιπροτείνουν οι εργαζόμενοι, αρκεί οι λύσεις που προτείνουν να είναι οικονομικά συμφέρουσες, αλλά δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κάνει «πραγματικά καμιά προσπάθεια διαπραγμάτευσης».

Προς το παρόν, έχουν προγραμματιστεί νέες διαπραγματευτικές συναντήσεις, αν και τα σωματεία υποστηρίζουν ότι στο παρελθόν συνάντησαν πολλά εμπόδια στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με την ηγεσία της Οπερας.

Ο κίνδυνος ωστόσο παραμένει, καθώς η δύσκολη οικονομική χρονιά για τη νεοϋορκέζικη σκηνή καθιστά αναγκαία τη μείωση των δαπανών, σύμφωνα με τον Γκελμπ. Όμως, τα σωματεία κάνουν λόγο για κακή οικονομική διαχείριση από την πλευρά του και αντιστέκονται στις επερχόμενες περικοπές.

Μπορεί η νέα σεζόν να αρχίζει στις 22 Σεπτεμβρίου, αλλά όλοι όσοι εργάζονται στη Μητροπολιτική Όπερα γνωρίζουν ότι ένα «λουκέτο» στις εγκαταστάσεις θα διαταράξει το ήδη καθορισμένο πρόγραμμα προβών και παραστάσεων.

Αν τελικά πραγματοποιηθεί αυτή η στάση εργασίας, θα είναι η πρώτη από το 1980, όταν μια ακόμη διαμάχη με τους εργαζομένους οδήγησε στο κλείσιμο της Οπερας για 11 εβδομάδες.