Στην Ελλάδα επιστρέφουν περισσότερες από 10.600 αρχαιότητες που προέρχονται από ανασκαφικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και είχαν μεταφερθεί στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για 10.600 όστρακα (σπαράγματα αγγείων), λίθινα τέχνεργα, λεπίδες οψιανού και πυριτόλιθου, οστεολογικό υλικό, που προέρχονται από ανασκαφικές δραστηριότητες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 1941 από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε στο Ουντερουλντίγκεν της Γερμανίας η επίσημη τελετή επιστροφής αρχαιοτήτων.

Η τελετή έγινε παρουσία στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης, του γενικού προξένου της Ελλάδος στη Στουτγάρδη Παναγιώτη Πάρτσου, της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μαρίας Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη, του διευθυντή του γερμανικού μουσείου και καθηγητή του πανεπιστημίου του Τουμπίνγκεν, τοπικών βουλευτών, αρχαιολόγων και δημοσιογράφων.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας επισήμανε τον υψηλό συμβολισμό της χειρονομίας, ενώ μνημόνευσε περιστατικά αρπαγής αρχαιοτήτων, πυρπόλησης εκκλησιών και μοναστηριών, καταστροφής αρχαίων για την κατασκευή οχυρωματικών έργων, που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής.