Το αντισυλληπτικό χάπι που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι μοντέρνες γυναίκες τους έχει αφαιρέσει τη θηλυκότητα, δήλωσε στις Κάννες ο Ρόμαν Πολάνσκι, θρηνώντας τον θάνατο του ρομαντισμού στη ζωή. Ο βραβευμένος με Οσκαρ και Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης, ο οποίος συμμετέχει στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου με την ταινία «Η Αφροδίτη με τη γούνα», κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ρωτήθηκε αν άλλαξαν οι απόψεις του για το σεξ και τα δύο φύλα με την πάροδο των χρόνων.

Καθισμένος δίπλα στη ηθοποιό Εμανουέλ Σενιέ, πρωταγωνίστρια της ταινίας του και σύζυγό του εδώ και 24 χρόνια, ο 79χρονος Πολάνσκι απάντησε: «Είναι κρίμα που σήμερα το να προσφέρεις λουλούδια σε μια κυρία έχει καταντήσει άσεμνο. Ετσι αισθάνομαι. Νομίζω ότι η προσπάθεια να εξισωθούν τα δύο φύλα είναι ηλίθια».

Ο Πολάνσκι, για τον οποίο εξακολουθούν να εκκρεμούν οι κατηγορίες για τον βιασμό ενός 13χρονου κοριτσιού το 1978 στην Αμερική, κατηγόρησε την «πρόοδο στην ιατρική» για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις σχέσεις των δύο φύλων. Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι το χάπι άλλαξε πάρα πολύ τις γυναίκες της εποχής μας, τις έκανε πιο αρσενικές. Εδιωξε τον ρομαντισμό από τη ζωή μας και είναι τόσο κρίμα». Τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του που προκάλεσαν πολλές συζητήσεις δεν φάνηκαν να στενοχωρούν τη σύζυγό του, η οποία καθόταν χαμογελαστή πλάι στον συμπρωταγωνιστή της Ματιέ Αμαλρίκ.

Η νέα ταινία του Πολάνσκι παραπέμπει ευθέως στο ομότιτλο βιβλίο του 1870, με το οποίο ο Λέοπολντ φον Ζάχερ-Μαζόχ έδωσε λογοτεχνική υπόσταση στην ερωτική υποταγή ενός άνδρα σε μια δυνατή γυναίκα και βασίζεται στο θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Αϊβις, το οποίο το 2012 ήταν υποψήφιο για βραβείο Τόνι και το κέρδισε για την ερμηνεία της η πρωταγωνίστρια Νίαν Αριάντα.