Με τη συμμετοχή του Βρετανού Τζόναθαν Κόου, ο οποίος χθες προσείλκυσε πολύ κόσμο, αλλά και με μία ζωντανή σύνδεση μέσω Skype με τον Ιρβιν Γιάλομ άνοιξε τις πύλες της χθες στους χώρους της Helexpo η 10η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

Η σύνδεση με τον Ιρβιν Γιάλομ, η οποία είχε τη μορφή συνέντευξης από τον έλληνα εκδότη του Σταύρο Πετσόπουλο και τον πανεπιστημιακό, πολιτικό φιλόσοφο, Αρη Στυλιανού και επικεντρώθηκε κυρίως στο βιβλίο του Γιάλομ «Το πρόβλημα Σπινόζα», πραγματοποιήθηκε ενταγμένη στην εκδήλωση των εγκαινίων, κάτι που ξένισε ορισμένους αφού έγινε μετά την επίσημη ομιλία του Μητροπολίτη Ανθιμου και πριν από τις ομιλίες του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και του αναπληρωτή υπουργού Κώστα Τζαβάρα. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας στην ομιλία του κάλεσε όλους, μέσω μάλιστα μιας έκθεσης βιβλίου που στις ημέρες μας αποκτά μεγαλύτερο συμβολισμό, να αντισταθούν στη βαρβαρότητα, υπονοώντας, χωρίς να την κατονομάζει, την καταδίκη της δράσης της Χρυσής Αυγής.

Το πρωί η έκθεση ήταν ανοιχτή σε σχολεία –περίπου 800 παιδιά επισκέφθηκαν την «Παιδική Γωνιά», η οποία, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία-ατραξιόν της.

Το απόγευμα το ενδιαφέρον μονοπώλησε ο Βρετανός Τζόναθαν Κόου, μέλος της εννεαμελούς αποστολής βρετανών συγγραφέων στην έκθεση, ο οποίος συζήτησε με την ποιήτρια και μεταφράστρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη. Η Βρετανία είναι η έκτη κατά σειρά τιμώμενη χώρα στον θεσμό που εγκαινιάστηκε το 2008 –οι προηγούμενες ήταν κατά σειρά η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα, οι αραβικές χώρες συνολικά και η Σερβία.

Μαζί με τον Τζόναθαν Κόου ήρθαν στο πλαίσιο αυτό οι Σίλια Ρις, Ντέιβιντ Νίκολς, Αντριου Κρούμι, Ντέιβιντ Χάρσεντ, Σούζαν Τζόινσον, Μάικλ Αρντίτι, Ρέιτσελ Κασκ και Βικτόρια Χίσλοπ. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν επίσης ο Ισραηλινός Αμος Οζ, ο Βάσκος Μπερνάντο Ατσάγα, η Αμερικανίδα Νικόλ Κράους, αλλά και συγγραφείς από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστραλία.

Οι έλληνες εκδότες μετέχουν και εφέτος αρκετά μαζικά: περίπου 200 δίνουν το «παρών». Οι περισσότεροι μεγαλύτεροι οίκοι –εφέτος ήρθε και ο Καστανιώτης που δεν είχε έρθει πέρυσι -, με κυριότερες απουσίες αυτές των εκδόσεων Ψυχογιός, Λιβάνη και Μίνωας, που δεν έχουν περίπτερα στην έκθεση. Γύρω στις 170 εκδηλώσεις θα διοργανωθούν συνολικά, ενώ στο διεθνές κομμάτι συμμετέχουν περίπτερα από 18 χώρες. Λίγα πάντως από τα περίπτερα αυτά έχουν κάτι περισσότερο από μια τυπική παρουσία.

Αντίθετα, το περίπτερο της τιμώμενης χώρας, με την παρουσία των συγγραφέων αλλά και του δραστήριου Βρετανικού Συμβουλίου που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με όλα τα στελέχη του, είναι ιδιαίτερα ζωντανό και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να τραβήξει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Το θεματικό περίπτερο εφέτος είναι αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Καβάφη με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του. Θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και προβολές γύρω από το έργο του –μεταξύ άλλων και συζήτηση για την εκδοτική του τύχη στην ίδια την Αίγυπτο όπου έζησε.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), τη Διεύθυνση Γραμμάτων, τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού (του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού), την Helexpo, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.

Στην πράξη, μεγάλο βάρος της διοργάνωσης επωμίστηκαν υπάλληλοι του υπό κατάργηση Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, οι οποίοι έχουν τη γνώση και την εμπειρία των προηγούμενων διοργανώσεων, σε στενή συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο (ως προς την τιμώμενη χώρα).

Πριν από μερικούς μήνες δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για την ομαλή διεξαγωγή της έκθεσης, καθώς ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Κ. Τζαβάρας αποφάσισε πρώτα την αποπομπή του διοικητικού συμβουλίου και μετά την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, κύριου φορέα που έστησε και «τρέχει» την έκθεση όλα αυτά τα χρόνια. Εντέλει όμως η εκκίνηση έγινε χωρίς απρόοπτα.