Μέχρι νεωτέρας ο Βασίλης Λεβέντης δεν παραιτείται. Δύο ιεράρχες τον μετέπεισαν, όπως λέει στα «ΝΕΑ», και υπαναχωρεί από την αρχική του θέση πως θα κατέθετε παραίτηση από τη Βουλή λόγω της κύρωσης του νόμου για την αλλαγή φύλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Σε ζητήματα ηθών και αξιών πρέπει να ερωτάται η Εκκλησία» δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, που επίσης είναι λάβρος με τον Αλέξη Τσίπρα. «Εχουμε έναν Τσίπρα που έχει πει ψέματα σε όλα, τίποτε δεν τήρησε, και υπουργούς του που έβγαιναν και λέγανε πως δεν πρέπει να ασχολείται με την πολιτική η Εκκλησία!» συμπληρώνει ο ίδιος και προβλέπει και εκλογές άμεσα με ήττα ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί δυσαρεστηθήκατε τόσο με το νομοσχέδιο για τον νομικό προσδιορισμό ταυτότητας φύλου;

Σε ένα κλίμα αδιαφορίας, ο κύριος Τσίπρας δεν έλαβε υπόψη την γνώμη φορέων, λειτούργησε πολύ άσχημα. Αυτό το νομοσχέδιο πέρασε με ένα αλαλούμ με τους ΑΝΕΛ. Ηρθε ένα άλλο κόμμα και αναπλήρωσε με ψήφους. Ελειπαν και από εμάς τέσσερις βουλευτές, σε αποστολές κάποιοι, και η απουσία τους κόστισε. Δεν εκτιμήσαμε σωστά. Δεν ήξερα πως θα γινόταν έναν αλαλούμ. Ακριβώς όμως γι’ αυτό προκύπτει το ζήτημα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είχε δικαίωμα να το αναπέμψει.

Αυτό για εσάς ήταν τόσο κρίσιμο;

Είναι πολύ καθοριστικό. Για εμάς, σε ζητήματα ηθών και αξιών πρέπει να ερωτάται η Εκκλησία. Την Ελλάδα δεν τη λευτέρωσε ο Τσίπρας, αλλά ο Παπαφλέσσας και ο Αθανάσιος Διάκος.

Εχουμε έναν Τσίπρα που έχει πει ψέματα σε όλα, τίποτε δεν τήρησε, και υπουργούς του που έβγαιναν και λέγανε πως δεν πρέπει να ασχολείται με την πολιτική η Εκκλησία! Στη διαβούλευση δε, να ξέρετε, η Εκκλησία δεν συμμετείχε.

Μήπως όμως ταχθήκατε με την πιο σκοταδιστική άποψη για την ταυτότητα φύλου;

Μα ούτε το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ.

Και τώρα τι θα κάνετε;

Τώρα το εξετάζω! Η υπογραφή του νόμου κάνει μεγάλο κακό στον θεσμό. Πρέπει να διορθώσει τον νόμο ο Τσίπρας. Υπάρχει η λύση να διατάξουν τον Κοντονή για τροπολογία, στο πλαίσιο ειρήνευσης των πραγμάτων. Να κάνει αλλαγές στον νόμο. Για παράδειγμα, να γίνονται γνωματεύσεις ιατρικές.

Μετά την κύρωση του νόμου από τον Προκόπη Παυλόπουλο θα παραιτηθείτε;

Δύο κορυφαίοι ιεράρχες μου ζήτησαν να μην παραιτηθώ. Να μη χάσω το βήμα της Βουλής. Ξέρετε, ο μόνος σήμερα στη Βουλή που εκφράζει ήθη και αξίες και είναι και ταυτόχρονα υπέρ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ζητά η Ευρώπη, αλλά όχι αλλαγών που θίγουν τα ήθη μας, είμαστε εμείς. Η ΝΔ με τα Ζάππεια σαμπόταρισε τις μεταρρυθμίσεις, ο Τσίπρας που θα έσχιζε τα Μνημόνια έλεγε τρέλες. Εμείς είμαστε φιλευρωπαϊκό κόμμα και ταυτόχρονα υπέρ της διατήρησης ηθών.

Εχετε απογοητευθεί από την πολιτική;

Κυκλοφορώ και μου λένε όλοι γίνε πιο σκληρός, φώναξε, μου λένε: να πάψουν οι μετακλητοί, να μειωθούν οι αργόμισθοι στο Δημόσιο. Εγώ πάλι καταθέτω τροπολογίες και με γράφει στα παλιά του τα παπούτσια ο Τσίπρας. Και η ΝΔ, γιατί στη σαπίλα είναι συνεταίροι. Εγώ τι τους λέω; Αφήστε τις καρέκλες, φτιάξτε μια κυβέρνηση για τη χώρα χωρίς εμένα και ύστερα από τέσσερα χρόνια γυρίζετε στην καρεκλομανία σας. Θα έχω ένα πρόβλημα στις επόμενες εκλογές, αφού θα πρέπει να απολογηθώ στον κόσμο μου για το τι έκανα. Δεν ξέρουν πως εγώ έχω προτείνει να μειωθούν οι μισθοί των βουλευτών. Κινδυνεύω να κατηγορηθώ πως έχω γίνει συστημικός. Αυτό με προβληματίζει το ίδιο με τον νόμο για το φύλο αλλά και την τροπολογία για την Ξάνθη αφού θα ανοίξει η κερκόπορτα για Τσάμηδες και Σκοπιανούς.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Θοδώρα Μεγαλοοικονόμου είπε πως πρέπει να πάει σε συνέδριο η Ενωση Κεντρώων για νέα ηγεσία..

Εχει φύγει από το κόμμα. Μπορεί να συμμετάσχει στις διεργασίες; Εμείς αποστάτες δεν δεχόμαστε. Αν είχε εκλεγεί με σταυρό θα δικαιούνταν να μιλάει…

Τη Δευτέρα τι θα ακούσουμε από εσάς;

Τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη πριν από την ομιλία θα κάνω συνάντηση με τα παλιά μου στελέχη. Με φοβίζει πάντως ποια εικόνα θα είχε το κόμμα αν αποφάσιζα να παραιτηθώ. Είδα δημοσιογράφους που δεν μου δίνανε σημασία και από προχθές δεν με αφήσανε ήσυχο. Επί του πτώματός μου ενδιαφέρθηκαν. Τόσο καιρό να δουν τι πιστεύει η ΕΚ δεν ήρθαν. Οταν ζητούσα μείωση μισθών των βουλευτών, όταν πήγα στο λογιστήριο Βουλής να ζητήσω μείωση για μένα και αυτό δεν μου επετράπη, δεν το έμαθαν.

Με έναν νέο ηγέτη δεν θα μπορούσε να προχωρήσει το κόμμα σας;

Εμπιστεύομαι τους νέους, αλλά θέλω να καλλιεργήσω το πάθος για επανάσταση, γι’ αυτο είναι δύσκολη απόφαση. Για μένα έχω δώσει 40 ετών μάχες μόνος. Αν πάντως υπογράψει ο Παυλόπουλος τον νόμο, θα στενοχωρηθώ και θα σκεφτώ τις κινήσεις μου. Είμαι πολύ εξοργισμένος με τον Τσίπρα, μου παρίστανε τον φίλο με την απλή αναλογική, οι 50 έδρες που έχουν σήμερα είναι μπόνους. Και πήγε και η κυρία Γεννηματά και ψήφισε για μπόνους. Θα το πληρώσει πολιτικά.

Ποια είναι η γενικότερη εκτίμησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις;

Θα έχουμε γρήγορες εκλογές. Θα υπάρξει κενό για το 2018. Τώρα θέλει να δώσει μποναμά, ενώ πρέπει να φέρει νέα μέτρα με άλυτο το θέμα των κόκκινων δανείων. Μάλλον ετοιμάζει εκλογές. Η χώρα θα έχει 99 χρόνια επιτήρηση, δεν βγαίνει από τα Μνημόνια το καλοκαίρι, είμαστε μπροστά σε νέες περιπέτειες.

Αρα θα βγει η ΝΔ στις επόμενες εκλογές;

Θα βγει ο Κυριάκος, αλλά θα καταρρεύσει εντός τετραμήνου. Η Δεξιά φοβάται όταν βγαίνει στην εξουσία και γίνεται φοβική ότι ο διάδοχος του Τσίπρα θα βγάλει τον κόσμο στον δρόμο.