Σε ειδική τελετή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης έδωσε στην κεντρική σκηνή, το όνομα του μεγάλου ανθρώπου του θεάτρου, του Πειραιώτη Δημήτρη Ροντήρη, ο οποίος σφράγισε με το ταλέντο του, την αισθητική και υποκριτική του άποψη το ελληνικό θέατρο του 20ου αιώνα.

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου, ήταν μια ελάχιστη ένδειξη τιμής του δήμου Πειραιά στον μεγάλο σκηνοθέτη και δάσκαλο, δημιουργό του «Πειραϊκού Θεάτρου», μέσω του οποίου τίμησε τη γενέθλια πόλη του, αναβίωσε και διέδωσε σ’ όλο τον κόσμο το αρχαίο δράμα.

Στην τελετή προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο του Δημήτρη Ροντήρη, το οποίο έχει δωρίσει στον δήμο η κόρη του κυρία Κωστούλα Ροντήρη, καθώς και υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ, όπου μιλούν άνθρωποι που μαθήτευσαν δίπλα του. Επίσης, ακούστηκε απόσπασμα από τη σκηνική μουσική για την Ηλέκτρα του Σοφοκλή: «Θρήνος της Ηλέκτρας» του Δημήτρη Μητρόπουλου, το οποίο επιμελήθηκε και παρουσίασε το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχε και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

«Πριν από 60 χρόνια, Σεπτέμβριος του ΄57, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, έπαιρνε την απόφαση, μετά από πρόταση της Επιτροπής του Θεάτρου και του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, να αναθέσει την τύχη του Δημοτικού Θεάτρου, στα χέρια του Ροντήρη. Το Πειραϊκό θέατρο που ίδρυσε την ίδια χρονιά, το 1957 δεν είναι απλώς ένα όνομα που δόθηκε σε ένα θεατρικό σχήμα θέλοντας να δηλώσει την καταγωγή του ή την έδρα του. Είναι ένα όνομα βαθιά συνδεδεμένο με τα όνειρα της πόλης αυτής, τις προσδοκίες της, το καλλιτεχνικό της όραμα για μια αισθητική, καλλιτεχνική και θεατρική αναγέννηση. Δυστυχώς, ο Ροντήρης παρέμεινε στο τιμόνι του Θεάτρου μόνο για δύο χρόνια, συνέχισε όμως, με όχημα το Πειραϊκό Θέατρο και την αρχαία τραγωδία, να κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο το όνομα της πόλης του Πειραιά, με αναρίθμητες παραστάσεις, βραβεύσεις και τιμητικές διακρίσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.