Από τις αρχές του τρέχοντος έτους οι αγορές ακινήτων σε Κύπρο και Μάλτα από Ρώσους που θέλουν να αποκτήσουν την υπηκοότητα των χωρών αυτών, αυξήθηκαν κατά 45%, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας Vedomosti, η οποία επικαλείται ανακοίνωση κτηματομεσιτικής εταιρείας Knight Frank.

Η διευθύντρια του τμήματος ακινήτων εξωτερικού και ιδιωτικών επενδύσεων της εταιρείας Μαρίνα Σαλάγιεβα, δηλώνει εάν στην Κύπρο τον περασμένο χρόνο οι αγοραστές βασικά έδειχναν ενδιαφέρον να αγοράσουν κατοικίες με σκοπό να αποκτήσουν την υπηκοότητα (περίπου το 70% των αγορών), εφέτος αυξήθηκε ο αριθμός των αγορών ακινήτων επαγγελματικής στέγης, ιδιαίτερα ξενοδοχείων, ξενοδοχειακών διαμερισμάτων.

Ως επενδυτές οι Ρώσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε έργα από κοινού με ντόπιες κατασκευαστικές εταιρείες, να αγοράσουν ακίνητα που απαιτούν ανακατασκευή, καθώς τέτοιους είδους δραστηριότητες εντάσσονται στην σχετική νομοθεσία περί απόκτησης υπηκοότητας και επιπλέον είναι προσοδοφόρες, με έσοδα που αρχίσουν από το 20%.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, αυτή την στιγμή στην Μάλτα για την απόκτηση υπηκοότητας έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1600 αιτήσεις.

Στην Κύπρο, στους πρώτους 7 μήνες του 2018 πωλήθηκαν 5.400 ακίνητα, δηλαδή κατά 25,5% περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Μάλιστα οι μισοί αγοραστές ακινήτων δηλαδή οι 2.700, ήσαν ξένοι.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι «χρυσές βίζες» βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς θεωρείται ότι πωλούνται από ευρωπαϊκές χώρες σε ολιγάρχες τρίτων χωρών, και εκτιμάται ως η βασική πηγή για την εισροή βρώμικου χρήματος στην Ευρώπη.

Η επίτροπος της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, Βέρα Γιούροβα, σε δήλωσή της στους «Financial Times» ανέφερε προ ημερών ότι θα υποβληθούν σε αυστηρό έλεγχο τα προγράμματα «πώλησης υπηκοοτήτων», σημειώνοντας ότι ως ΕΕ «δεν έχουμε την εξουσία να απαγορεύσουμε μια τέτοια πρακτική, αλλά έχουμε την υποχρέωση να θέσουμε υψηλές προϋποθέσεις στα κράτη-μέλη ώστε να είναι προσεκτικά. Χορηγούν υπηκοότητες για όλη την Ευρώπη».

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι χώρες όπως η Μάλτα, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πορτογαλία προσφέρουν σε επενδυτές την εθνική υπηκοότητά τους εφόσον πραγματοποιούν επενδύσεις σε ακίνητα ή ομόλογα και προανήγγειλε μία έκθεση που «είναι πιθανό να τις επικρίνει» για ελλιπή έλεγχο αυτών που λαμβάνουν την υπηκοότητα και της προέλευσης των χρημάτων τους. Εκθεση η οποία θα συνταχθεί υπό τη σημαία της πάταξης του «ξεπλύματος (ρωσικού) χρήματος», σε συνεργασία της ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Την ίδια στιγμή αιχμές κατά της Κύπρου για ξέπλυμα χρήματος και ύποπτα ρωσικά κεφάλαια σε σχέση και με την έκδοση διαβατηρίων, αφήνει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Κύπρος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατονομάζεται σε έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που κατατέθηκε στο Κογκρέσο. Σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο ο υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Σιγκάλ Μάντελκερ, άφηνε σοβαρές αιχμές κατά της Κύπρου για «ύποπτα» ρωσικά κεφάλαια, περιλαμβάνοντάς την μαζί με τη Λετονία στις χώρες, που απασχολούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ γι» αυτό το ζήτημα.

Στην ενότητα, που αφορά στην Κύπρο, ο κ. Μάντεκλερ υποστηρίζει ότι «η Κύπρος συνεχίζει να φιλοξενεί έναν μεγάλο όγκο ύποπτων ρωσικών κεφαλαίων και επενδύσεων».

Διαβάστε επίσης

Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι χρυσές βίζες σε Ελλάδα, Κύπρο και όχι μόνο

Οι ΗΠΑ συνδέουν τις «χρυσές βίζες» της Κύπρου με το ρωσικό ξέπλυμα