Το καλαμάρι δεν τρώγεται μόνο τηγανητό ή ψητό, μπορεί να μαγειρευτεί για παράδειγμα με όσπρια, σε ένα θρεπτικό και πεντανόστιμο συνδυασμό, όπως στη συνταγή μας, που μαζί με μύδια συνοδεύουν φασόλια μαυρομάτικα.

Υλικά

500 γραμμάρια καλαµάρι

500 φρέσκα μύδια με το κέλυφος

120 ml ελαιόλαδο

50 γρ. κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο

50 ml λευκό κρασί

500 γρ. φασόλια µαυροµάτικα, βρασµένα

80 γρ. φρέσκο κρεµµυδάκι, ψιλοκοµµένο

5 γρ. πιπεριά τσίλι, ψιλοκοµµένη

120 γρ. κόκκινες πιπεριές, κοµµένες σε κύβους

λίγο µαϊντανό και μάραθο ψιλοκοµµένο

1/2 κουταλάκι γλυκού µαραθόσπορο, τριµµένο

χυµός από ένα λεµόνι και λίγο ξύσμα

αλάτι καιµαύρο πιπέρι, φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση

Αφού καθαρίσουμε καλά και πλύνουμε το καλαµάρι το βάζουμε στην άκρη να στραγγίξει τα νερά του. Παράλληλα ζεσταίνουµε µια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουµε ελαιόλαδο και το σοτάρουµε, µέχρι να πάρει χρώµα και από τις δύο πλευρές. Το βγάζουµε σε απορροφητικό χαρτί και µόλις κρυώσει, το κόβουµε σε πολύ λεπτές ροδέλες.Καθαρίζουµε καλά εξωτερικά και τα µύδια µε σύρµα κουζίνας και άφθονο νερό. Ρίχνουµε λίγο ακόμη ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, προσθέτουµε το κρεµµύδι και το σοτάρουµε, µέχρι να αρχίσει να µαλακώνει. Προσθέτουμε και τα µύδια, σβήνουµε µε το κρασί και σκεπάζουµε την κατσαρόλα µε ένα καπάκι. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε µέχρι τα µύδια να ανοίξουν. Τα βγάζουµε από την κατσαρόλα και στον ζωµό που έχει δηµιουργηθεί προσθέτουµε το καλαµάρι σε ροδέλες. Σκεπάζουµε πάλι και αφήνουµε τα καλαµάρια µέσα στον ζεστό ζωµό εκτός φωτιάς για 15 λεπτά.Αφαιρούµε και πετάµε τα κελύφη των µυδιών, σουρώνουµε τα καλαµάρια από τον ζωµό και τον διατηρούµε στην άκρη. Σε ένα βαθύ μπολ ή σαλατιέρα βάζουµε τα µαγειρεµένα µύδια και τα καλαµάρια, προσθέτουµε τα μαυρομάτικα και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουµε ελαφρά. Τέλος, περιχύνουµε µε τον ζωµό σταδιακά δοκιμάζοντας τη σάλτσα, και σερβίρουµε.