Η οικονομία της Πορτογαλίας ετοιμάζεται να μπει με το δεξί στο 2018, έτος κατά το οποίο αυξάνονται οι ελπίδες πως θα αρχίσει σταδιακά να αφήνει πίσω της τη λιτότητα. Αφού η χώρα βγήκε από το Μνημόνιο και προχωρά στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τώρα φαίνεται ότι αρχίζει να αναπτύσσεται με πιο γοργούς ρυθμούς, η ανεργία υποχωρεί και υπάρχει αισιοδοξία ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Η ανάπτυξη στην Πορτογαλία ανήλθε το τρίτο φετινό τρίμηνο σε 0,5% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη στη χώρα διαμορφώθηκε το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου σε 2,5%. Μπορεί το ποσοστό αυτό να είναι χαμηλότερο από αυτό που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο, αλλά η κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας στη Λισαβόνα αισιοδοξεί επικαλούμενη αύξηση των εξαγωγών, των επενδύσεων και του τουρισμού. Πλέον η οικονομία στη χώρα αναπτύσσεται με τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί τώρα ότι θα μπορέσει να μειώσει φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 1,4% του ΑΕΠ, πρόβλεψη που επιβεβαίωσε πριν από λίγες μέρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας αναμένεται επίσης ότι θα υποχωρήσει από το 130% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ που ήταν στα τέλη του 2016 σε 126% φέτος και σε 121% το 2019, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Η ανεργία στη χώρα έχει υποχωρήσει στο 8,6% σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που παρουσίασε η στατιστική υπηρεσία της Πορτογαλίας. Πρόκειται για μείωση 0,1% σε σύγκριση με τον Αύγουστο που φέρνει την ανεργία στη χώρα στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2008.

Πριν από λίγες ημέρες επίσης η Πορτογαλία προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή μέρος του δανείου που είχε λάβει από το ΔΝΤ στα πλαίσια του Μνημονίου. Η πρόωρη αυτή αποπληρωμή αφορούσε χρέος σχεδόν 2,8 δισ. ευρώ και γίνεται στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει η Λισαβόνα να αποκτήσει περισσότερη ανεξαρτησία στις αποφάσεις.

Μέχρι στιγμής οι αγορές φαίνεται να επιβραβεύουν τις προσπάθειες που γίνονται στη χώρα αφού η Λισαβόνα δανείστηκε στα μέσα του μήνα 1,2 δισ. ευρώ πουλώντας δεκαετή κρατικά ομόλογα με επιτόκιο 1,94%.

Η μεγάλη πρόκληση τώρα της κυβέρνησης θα είναι να μπορέσει να περάσει μερικά από τα οφέλη αυτά στους πολίτες χωρίς να εκτροχιαστεί η δημοσιονομική ανάκαμψη. Οι πολίτες όμως έχουν κουραστεί ύστερα από πολλά χρόνια λιτότητας και αρχίζουν να διεκδικούν όλο και περισσότερες παροχές. Ηδη στον προϋπολογισμό του 2018 που παρουσιάστηκε στα μέσα Οκτωβρίου η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει σε ορισμένες φοροαπαλλαγές θεσπίζοντας επτά –από πέντε –φορολογικές κλίμακες, αυξάνοντας όμως τους φόρους αλλού, όπως είναι σε ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα.