Την ανάγκη να «έρθουν πιο κοντά» οι τράπεζες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) ανέδειξε η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι.

Όπως είπε η ίδια, η αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που προέκυψαν από την περίοδο της οικονομικής κρίσης αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα» για την κυβέρνηση και προανήγγειλε νέα μέτρα ώστε να δοθούν οριστικές λύσεις. «Η κυβέρνηση έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες και θα συνεχίσει να το κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε δε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων δημιουργούν προβλήματα σε πολλές πτυχές της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο λόγω του μεγάλου όγκου τους και του γεγονότος ότι σε μεγάλο βαθμό είναι ανεπίδεκτες εισπράξεως, αλλά και γιατί καθιστούν απαγορευτικό τον τραπεζικό δανεισμό για ένα σημαντικό κομμάτι των επιχειρήσεων.

Αλλωστε, όπως υπογράμμισε η Θεώνη Αλαμπάση, οι ΜμΕ απαρτίζουν το 99% της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των επιχειρήσεων-ζόμπι, δηλαδή των περίπου 200.000 επιχειρήσεων που σταμάτησαν τη λειτουργία τους τα προηγούμενα χρόνια όμως παραμένουν ανοιχτές και συσσωρεύουν χρέη που δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθούν.

Στο ζήτημα του μικρού μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων στάθηκε και ο Ρόμπερτ Μπλοτεφόγκελ, νεοδιορισθείς υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα. Οπως είπε, οι ελληνικές επιχειρήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αφορά μεγάλες επιχειρήσεις σε παραδοσιακούς τομείς όπως η μεταλλουργία και η διύλιση πετρελαιοειδών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από κερδοφορία, καλή διοίκηση και εξαγωγική δραστηριότητα. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι μικρο-επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουν τους εργαζομένους τους, να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το στέλεχος του ESM κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως είναι η επιστροφή φόρου για επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη (research and development) καθώς και πολιτικές για την επιτάχυνση των αποσβέσεων σε επενδύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού.

Την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις υποστήριξε και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Μιχάλης Αργυρού, που τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ενθάρρυνση επενδύσεων, αλλά και για τη μεγαλύτερη συμμετοχή του πληθυσμού στην αγορά εργασίας.

Ανοίγουν οι 72 δόσεις

Έως τη Δευτέρα 20 Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα του MyAADE για την υπαγωγή οφειλών προς το Δημόσιο στη ρύθμιση των 72 δόσεων (6 έτη), που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο. Η ρύθμιση των 72 δόσεων προβλέπει σταθερό ετήσιο επιτόκιο 5,84% καθ’ όλη τη διάρκεια, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 30 ευρώ.

Αφορά οφειλές προς την ΑΑΔΕ που έχουν δημιουργηθεί έως το τέλος του 2023, όμως δεν υπάρχει δυνατότητα κουρέματος της οφειλής, καθώς δεν ζητείται η κοινοποίηση των οικονομικών στοιχείων του οφειλέτη. Για τις οφειλές που έχουν προκύψει από την 1/1/2024 συνεχίζει να ισχύει η ρύθμιση των 24 δόσεων.

Αντίστοιχη πλατφόρμα θα τρέχει και στον e-ΕΦΚΑ για τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές. Τα κριτήρια και οι όροι της ρύθμισης των 72 δόσεων είναι όμοια για τις οφειλές προς αμφότερους τους οργανισμούς. Υπολογίζεται ότι με τη ρύθμιση των 72 δόσεων, το όφελος είναι μεγαλύτερο για τους οφειλέτες με μεγάλα χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο, για μικρούς και μεσαίους οφειλέτες με οφειλές έως 50.000 ευρώ, καθώς και για οφειλέτες που έχουν δει την περιουσία τους να κατάσχεται λόγω των χρεών τους.

Υπολογίζεται ότι η ρύθμιση μπορεί να φέρει μείωση της μηνιαίας δόσης κατά 30%-50%, επιμηκύνοντας την περίοδο αποπληρωμής.

Τέλος, εντός της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα για την πρόοδο των ρυθμίσεων μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού για τον Ιούνιο. Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού κρίνεται πολύ πετυχημένη, καθώς μέσω αυτής έχουν επιτευχθεί περισσότερες από 62.600 ρυθμίσεις, που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 19,2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλών από 5.000 ευρώ και άνω (έναντι προηγούμενου κατώτατου ορίου 10.000 ευρώ) αναμένεται να φέρει άμεσα αποτελέσματα στον αριθμό των ρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
0 /50
0 /2000
YouTube thumbnail