Τρόπους για να αποκατασταθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αναζήτησαν χθες εκπρόσωποι περισσότερων από 40 κρατών, μέσω τηλεδιάσκεψης, συμφωνώντας πως η ασφάλεια στην περιοχή θα επιστρέψει μόνο εάν υπάρξει εκεχειρία. Αυτό τόνισε και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, ενώ από τη Σεούλ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε την ευρωπαϊκή απάντηση στον πρόεδρο Τραμπ ξεκαθαρίζοντας ότι «θα ήταν μη ρεαλιστικό να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να ανοίξουν τα Στενά».
«Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ μπορούν εκ των υστέρων να παραπονιούνται που δεν τους βοηθάμε σε αυτή την επιχείρηση, αλλά μόνοι τους αποφάσισαν ότι δεν είναι δική μας επιχείρηση», ανέφερε. «Κάποιοι υπερασπίζονται την ιδέα της απελευθέρωσης των Στενών του Ορμούζ με τη βία μέσω μιας στρατιωτικής επιχείρησης, μια θέση που εκφράζεται μερικές φορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε. «Αυτή δεν ήταν ποτέ η επιλογή που υποστηρίξαμε επειδή είναι μη ρεαλιστική. Μια τέτοια επιχείρηση θα διαρκούσε για πάντα και θα εξέθετε όλους όσοι περνούν από τα Στενά σε κινδύνους από τους Φρουρούς της Επανάστασης, αλλά και από βαλλιστικούς πυραύλους».
Ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος συνεργάζεται με ευρωπαίους και άλλους συμμάχους για να δημιουργήσει έναν συνασπισμό που θα εγγυάται την ελεύθερη διέλευση μέσω του Ορμούζ μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες, τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω συνομιλιών με το Ιράν. Τέλος, κατηγόρησε τον πρόεδρο Τραμπ ότι αντιφάσκει με τον εαυτό του. «Οταν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, δεν λέμε κάθε μέρα το αντίθετο από αυτό που είπαμε την προηγούμενη μέρα», παρατήρησε δηκτικά.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε δημόσια αυτό που συζήτησαν μέσω βιντεοδιάσκεψης εκπρόσωποι των δεκάδων χωρών που πλήττονται από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ. Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται η ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός ώστε να αποκατασταθεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, ενώ καταδικάζονται και οι επιθέσεις του Ιράν σε εμπορικά σκάφη, «πράξεις που γίνονται αισθητές από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους». Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας ανέφερε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυξάνονται οι φόβοι ότι η σύγκρουση μπορεί να αφήσει το Ιράν με ασφυκτικό έλεγχο στις ενεργειακές προμήθειες της Μέσης Ανατολής, τώρα που έχει δείξει ότι μπορεί να μπλοκάρει τα ζωτικής σημασίας Στενά του Ορμούζ στοχεύοντας πετρελαιοφόρα και επιτιθέμενο σε χώρες του Κόλπου που φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα.

Πάντως χθες, έγινε γνωστό ότι το Ιράν καταρτίζει πρωτόκολλο σε συνεργασία με το Ομάν για την παρακολούθηση και ρύθμιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Καζέμ Γκαριμπαμπάντι. Εξήγησε ότι το προτεινόμενο πλαίσιο θα προβλέπει πως, σε περίοδο ειρήνης, όλα τα πλοία που διέρχονται από τα Στενά θα πρέπει να έχουν προηγουμένως συνάψει τις απαραίτητες συμφωνίες με τα παράκτια κράτη – το Ιράν και το Ομάν – και να εξασφαλίζουν εκ των προτέρων τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις.
Η απειλή του απεριόριστου ιρανικού ελέγχου στα Στενά του Ορμούζ ωθεί, σύμφωνα με τους «Financial Times», τις χώρες του Κόλπου να επανεξετάσουν τα δαπανηρά σχέδια για αγωγούς που θα παρακάμπτουν το σημείο συμφόρησης, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να εξάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αξιωματούχοι και στελέχη της βιομηχανίας λένε ότι οι νέοι αγωγοί μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η διαρκής ευπάθεια των χωρών του Κόλπου στις διαταραχές στα Στενά, παρ’ όλο που τέτοια έργα θα είναι δαπανηρά, πολιτικά περίπλοκα και θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθούν.
Η τρέχουσα σύγκρουση έχει υπογραμμίσει τη στρατηγική αξία του αγωγού Ανατολής – Δύσης της Σαουδικής Αραβίας, μήκους 1.200 χιλιομέτρων. Κατασκευασμένος τη δεκαετία του 1980 λόγω φόβων ότι ο «πόλεμος των δεξαμενόπλοιων» Ιράν – Ιράκ θα έκλεινε τα Στενά, αποτελεί πλέον μια βασική σανίδα σωτηρίας, μεταφέροντας 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στο λιμάνι Γιανμπού της Ερυθράς Θάλασσας, παρακάμπτοντας πλήρως το Ορμούζ. «Εκ των υστέρων, ο αγωγός Ανατολής – Δύσης μοιάζει με μια ιδιοφυή αριστουργηματική κίνηση», δήλωσε ανώτερο στέλεχος ενέργειας του Κόλπου. Τώρα το βασίλειο εξετάζει πώς μπορεί να εξάγει περισσότερα από τα 10,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιας παραγωγής του μέσω αγωγών, αντί μέσω των ιρανικών υδάτων. Και παράλληλα αναβιώνουν οι συζητήσεις για αγωγούς σε όλη την περιοχή, που έχουν καθυστερήσει λόγω του υψηλού κόστους και της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος.






