Την πρώτη φορά που επισκέφθηκε τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την επάνοδό του στον Λευκό Οίκο, τον Φεβρουάριο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου άκουσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει πως η χώρα του πρέπει να πάρει τον έλεγχο της Γάζας, να εκτοπίσει μόνιμα τους παλαιστίνιους κατοίκους της, και να τη μετατρέψει σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Τη δεύτερη φορά, τον Απρίλιο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός έμεινε να κάθεται κάπως αμήχανα στο πλευρό του Τραμπ ενώ αυτός ο τελευταίος ανακοίνωνε πως η Ουάσιγκτον θα συμμετείχε σε «άμεσες» συνομιλίες με το Ιράν σε μια ύστατη προσπάθεια να ελεγχθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Η τρίτη επίσκεψη του Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, σήμερα, λαμβάνει χώρα με φόντο την κοινή ισραηλινο-αμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τον περασμένο μήνα· αλλά και τις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στο Κατάρ, για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει – τόσο, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το προσχέδιο της πρότασης περιλαμβάνει διάταξη που ορίζει ότι ο Τραμπ θα ανακοινώσει προσωπικά οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός – ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νετανιάχου.

Πολλά εμπόδια

Τα εμπόδια, βέβαια, στον δρόμο αυτό παραμένουν πολλά. Η Χαμάς ανακοίνωσε μεν την Παρασκευή ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις επί της πρότασης που στηρίζουν οι ΗΠΑ, το Σάββατο ωστόσο ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις τροποποιήσεις που επιδιώκει η παλαιστινιακή οργάνωση. Αντιστοίχως, το Ισραήλ έστειλε μεν χθες στο Κατάρ διαπραγματευτική ομάδα για έμμεσες συνομιλίες, οι δύο ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου, ωστόσο, παραμένουν σφόδρα αντίθετοι και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχουν περιγράψει μια σειρά από βήματα, που περιλαμβάνουν τη μετάβαση ξεχωριστών ισραηλινών αντιπροσωπειών στο Κατάρ και την Αίγυπτο, ενώ το τρέχον σχέδιο διευκρινίζει ότι ο Στιβ Γουίτκοφ, ο προσωπικός απεσταλμένος του Τραμπ, θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία – αναλυτές λένε ότι όλα αυτά, θα μπορούσαν να σημάνουν μακρές καθυστερήσεις πριν από την επίτευξη της οποιασδήποτε συμφωνίας.

Η πρόταση εκεχειρίας

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι, σε κάθε περίπτωση, περιλαμβάνει 60ήμερη κατάπαυση του πυρός, κατά τη διάρκεια της οποίας η Χαμάς θα απελευθερώσει δέκα εν ζωή ομήρους και θα παραδώσει ορισμένες σορούς ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ, και παράλληλα, οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν τους όρους μιας μόνιμης εκεχειρίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όμως, η Χαμάς θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις εγγυήσεις ότι η αρχική εκεχειρία θα οδηγήσει σε μόνιμο τερματισμό του πολέμου και στην τελική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Υπάρχει επίσης διαφωνία σχετικά με το ποιος θα έχει δικαίωμα διανομής της «επαρκούς βοήθειας» που περιγράφεται στο σχέδιο. Η Χαμάς θέλει να κλείσει το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ Ανθρωπιστικό Ιδρυμα για τη Γάζα (GHF) ενώ το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει ένα σύστημα διανομής ανεξάρτητο από τον ΟΗΕ ή άλλες χώρες. Στο μεταξύ, αναχωρώντας χθες για την Ουάσιγκτον, ο Νετανιάχου δήλωσε αποφασισμένος να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και να εξαλείψει την απειλή της Χαμάς για το Ισραήλ.