Το κύριο χαρακτηριστικό του τρομοκρατικού πολέμου που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ έχοντας πίσω της τουλάχιστον τη Χεζμπολάχ είναι η απόλυτη φρίκη. Oμως υπάρχει κάτι ακόμα, με ιδιαίτερη σημασία. Oχι βεβαίως επειδή οι άλλες τραγωδίες εναντίον εκατοντάδων αθώων ανθρώπων είναι λιγότερο απεχθείς. Αλλά επειδή δείχνει καθαρά σε όσους επιμένουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, μία άλλη θεμελιώδη διάσταση: ότι η Χαμάς και οι όμοιοί της που θέλουν πρωτίστως να σβήσουν το Ισραήλ από τον χάρτη, παράλληλα οραματίζονται και τη συνολική εξαφάνιση της Δύσης. Την εξόντωση για καθετί που αντιπροσωπεύει την ελευθερία, τον δυτικό τρόπο ζωής και τις αξίες του. Την όρθωση μιας επιθετικής αντιδυτικής αυτοκρατορίας στην κοιτίδα των θρησκειών. Και αυτό ακριβώς δήλωνε μία από τις πιο πρώτες, δολοφονικότερες και απεχθέστερες επιθέσεις τους, εκείνη στο Φεστιβάλ Supernova Universo Paralello. Ενα διεθνούς εμβέλειας γεγονός για τη μουσική του είδους του, που συγκεντρώνει πολυεθνικό κοινό. Επίθεση γκεμπελική, αρρωστημένα σχεδιασμένη, με πλήρη επίγνωση του πού, τι και γιατί χτύπησαν. Οπου τα όσα συνέβησαν ξεπερνούν την πιο αρρωστημένη φαντασία.

Συνήθως, τα εμπόλεμα μέρη σε συρράξεις φροντίζουν να αποφεύγουν όσο μπορούν τις απώλειες που έχουν να κάνουν με αμάχους, με ανώτερες πολιτισμικές αξίες και, ασφαλώς, με πολίτες τρίτων κρατών που τυχαίνει να βρίσκονται σε τόπους πολεμικών συγκρούσεων. Αυτοί οι άγραφοι κανόνες έχουν γίνει σεβαστοί ακόμα και από τους πιο βάρβαρους εισβολείς στην Ιστορία. Οχι όμως τη Χαμάς, που θα ήθελε αν μπορούσε να ξεπεράσει μέχρι και τον δάσκαλό της, τον αληθινό ιδεολογικό της πατέρα Χίτλερ, τον μεγαλύτερο δολοφόνο της Ιστορίας, τον άνθρωπο που συνέλαβε και έκανε τα πάντα για να φέρει εις πέρας τη λεγόμενη «Τελική Λύση», την πλήρη εξόντωση του εβραϊκού στοιχείου. Το φοβερότερο κτήνος της Ιστορίας. Γιατί, ξεκάθαρα, αυτός είναι ο οδηγός της. Ο θρησκευτικός φανατισμός τους έχει βρει εκεί τις οδηγίες χρήσης του.

Μία επίθεση μέσα στην έρημο, που ξεκίνησε χαράματα, με την ανατολή του ηλίου. Μπλοκάροντας κάθε διαφυγή. Και σκοτώνοντας επί ώρα, με όλους τους τρόπους. Η πλειοψηφία ανάμεσα στα τουλάχιστον 260 (!) θύματα του φεστιβάλ δεν ήταν καν ισραηλινοί πολίτες. Ηταν Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και άλλοι, συνολικά από πολλές χώρες, που είχαν πάει εκεί για τη μουσική. Με αυτό το χτύπημα, η Χαμάς επιτέθηκε με ξεκάθαρη στόχευση συνολικά στον δυτικό κόσμο και στον πολιτισμό του. Θέλησε να δείξει ότι μετά το Ισραήλ ολόκληρη η Δύση είναι εχθρός της μέχρι θανάτου. Και ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να νικήσει, όπως ανοήτως πιστεύει ότι μπορεί. Η φρικτή αυτή τραγωδία αποτυπώθηκε με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο στις εικόνες με το άψυχο σώμα της άτυχης τριαντάχρονης Γερμανίδας Σάνι Λουκ που τα κτήνη της Χαμάς περιέφεραν στους δρόμους ως τρόπαιο και το σύλησαν χυδαία, απάνθρωπα στον έσχατο βαθμό.

Οι δολοφόνοι της Χαμάς φέρνουν τους Ευρωπαίους μπροστά σε μία πραγματικότητα που ακόμα δεν θέλουν να κοιτάξουν κατάματα, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που ευτυχώς έχουν τον κύριο λόγο. Μα πρέπει πια να σοβαρευτούν. Να πάρουν αληθινά θέση. Και να σταματήσουν πλέον να ξεχνούν άλλες τραγωδίες όπως εκείνη του Μπατακλάν στο Παρίσι ή να κάνουν φτηνούς υπολογισμούς και να τρέμουν. Γιατί αυτή η τρομοκρατία που χτύπησε με φρικτή βία το Ισραήλ είναι παγκόσμια. Και χτύπησε και πολίτες τους. Αλλά αν συνεχίσουν έτσι, θα ξαναχτυπήσει και στα εδάφη τους, ακόμα πιο δυνατά, όταν δεν θα το περιμένουν. Θα ήταν εφιάλτης για όλη τη Δύση η Χαμάς να νικούσε το Ισραήλ. Ευτυχώς που δεν μπορεί. Μα η Ευρώπη πρέπει πια να βοηθήσει. Αλλωστε, πέρυσι, ο συνιδρυτής της Χαμάς Μαχμούντ αλ Ζαχάρ το κατέγραψε σε κάμερα: «Ολος ο πλανήτης θα είναι υπό τον νόμο μας. Δεν θα μείνουν άλλοι, εβραίοι ή χριστιανοί προδότες».