Με βασικά θέματα στην ατζέντα την ενέργεια και τη συνδεσιμότητα, πραγματοποιήθηκε χθες στη Βάρνα η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, με τον πόλεμο Ισραήλ εναντίον Χαμάς να ρίχνει βαριά τη σκιά του στη συνάντηση, προκαλώντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή και την ενδεχόμενη αποσταθεροποίησή της σε μία ευαίσθητη περίοδο και ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με το κοινό ανακοινωθέν να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο απαραβίαστο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, τη στήριξη στην Ουκρανία, την εδραίωση των διαδρόμων αλληλεγγύης ΕΕ – Ουκρανίας και την ενεργειακή ασφάλεια.

Δίνει δε έμφαση στην πιθανή αύξηση της χωρητικότητας των λιμανιών σε Κωνστάντζα και Σουλίνα, στη διερεύνηση της εμπλοκής των βουλγαρικών λιμανιών της Βάρνας και του Μπουργκάς και των ελληνικών λιμανιών Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης. Παρόντες στη Σύνοδο ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνα Βαλεάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως κέντρου μεταφοράς ενέργειας, τονίζοντας ότι «έχουμε τετραπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τους βόρειους γείτονές μας. Ο αγωγός IGB συμπλήρωσε το πρώτο έτος λειτουργίας του και μάλιστα μεταφέρουμε καύσιμο μέχρι και τη Μολδαβία, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και σύντομα, μάλιστα, όπως ξέρετε, θα εγκαινιαστεί και η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, το γνωστό FSRU».

Επέμεινε δε ιδιαίτερα στον ρόλο της Ελλάδας στην απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και, τέλος, τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας  στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συνόδευε τον Πρωθυπουργό, σημείωσε ότι έγινε συζήτηση και για την προοπτική του νέου σιδηροδρομικού εμπορευματικού διαδρόμου «Βαλτικής Θάλασσας – Ευξείνου Πόντου – Αιγαίου Πελάγους» με στόχο ένα «βιώσιμο πολυτροπικό δίκτυο μεταφορών που συνδέει την Ελλάδα, με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Πολωνία τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, με προοπτική να προαχθούν συνδέσεις με τη Μολδαβία».

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε το έργο της ανάπτυξης της σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε», με τα έργα στη νέα γραμμή «Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Τοξότες» και την αναβάθμιση του τμήματος «Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο», ένα μνημόνιο συνεργασίας για ανάπτυξη ενός πολυτροπικού διαδρόμου, μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας και για τους διαδρόμους αλληλεγγύης ΕΕ – Ουκρανίας, έπειτα από την αξιοποίηση ελληνικών λιμανιών, κυρίως αυτού της Αλεξανδρούπολης, όπως επεσήμανε ο Σταϊκούρας.

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ στο έδαφός του, όπως είπε, και πρόσθεσε ότι «καταδικάζουμε τις πραγματικά φρικτές εικόνες που είδαμε, με πυρά εναντίον αμάχων, απαγωγές αθώων πολιτών, ακόμα και με περιστατικά σκύλευσης νεκρών. Και ασφαλώς αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν».

Ατυπη σύνοδος

Σήμερα αναμένεται στο Ομάν να πραγματοποιηθεί άτυπη σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ, με θέμα την κατάσταση στο Ισραήλ, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να σημειώνει όσον αφορά τους Ελληνες που θέλουν να εγκαταλείψουν το Ισραήλ, ότι την Κυριακή επέστρεψαν 90 άτομα «και οι υπόλοιποι οι οποίοι παραμένουν, θα επιστρέψουν το αμέσως επόμενο διάστημα». Διπλωματικές πηγές σημείωναν στα «ΝΕΑ» ότι σήμερα αναμένεται με πτήση από Τελ Αβίβ για Αθήνα να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες που έχουν δηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό ομόλογό του, Ιώβ Γκάλαντ, είχε χθες ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι «η τρομοκρατία είναι πάντοτε αρχή δεινών και όποιος θεωρεί ότι με την τρομοκρατία και την άσκησή της θα λύσει προβλήματα και θα δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον, σφάλλει βαρύτατα».