Η κατάθλιψη, το άγχος και οι διατροφικές διαταραχές είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα ψυχικής υγείας που ταλαιπωρούν περίπου 970 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Lancet» αποκαλύπτει ραγδαία επιδείνωση της ψυχικής υγείας ανά τον κόσμο.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 1990 ο αριθμός των ανθρώπων που βίωναν προβλήματα ψυχικής υγείας άγγιζε τα 654 εκατομμύρια, αριθμός που μαρτυρά αύξηση της τάξεως του 48% σε διάστημα περίπου τριών δεκαετιών.

Και όπως προκύπτει, η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα δεδομένα δείχνουν πως περίπου 500.000 Ελληνες «βουλιάζουν» στην κατάθλιψη, ενώ εκτιμάται πως περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι, εντός των συνόρων, είναι εγκλωβισμένοι στο άγχος, με αποτέλεσμα η καθημερινότητά τους να γίνεται κάποιες φορές… ασήκωτη.

Το δικαίωμα στην υγεία

Υπό τις εξελίξεις αυτές το θέμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας  επικεντρώνεται στο δικαίωμα των ανθρώπων στην ψυχική υγεία.

«Στόχος να τονιστεί η ανάγκη εφαρμογής πολιτικών υγείας που θα διασφαλίζουν ότι καθένας και καθεμία θα λάβει ποιοτική φροντίδα για την ψυχική υγεία εφόσον χρειαστεί αλλά και ότι όλα τα δικαιώματα των ανθρώπων με ψυχική διαταραχή θα γίνονται σεβαστά» υπογραμμίζει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Επιπλέον οι ειδικοί παραθέτουν στοιχεία που δείχνουν πως πριν από την πανδημία  COVID-19 προβλήματα ψυχικής υγείας παρουσίαζαν περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή 1 στους 6 κατοίκους της. Και υπολογίζουν πως τα ποσοστά αυτά έχουν ήδη αυξηθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά και «αναμένεται να αυξηθούν έτι περισσότερο λόγω της επίδρασης και άλλων σημαντικών παγκόσμιων ψυχοπιεστικών καταστάσεων, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή.

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα μας, όντας συνέπειες αυτής της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζουν με δραματικό ρόλο το πόσο ευάλωτοι, και ψυχικά, είμαστε σε αυτήν».

Παρ’ όλα αυτά και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι χώρες αφιερώνουν κατά μέσο όρο λιγότερο από το 2% των προϋπολογισμών τους για την υγειονομική περίθαλψη στην ψυχική υγεία.

Είναι ενδεικτικό, δε, πως πάνω από το 70% των δαπανών στις χώρες μεσαίου εισοδήματος εξακολουθεί να πηγαίνει στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, γεγονός που αποτυπώνει το κενό στην πρόληψη.