Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την επίσκεψη του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, η Αθήνα προετοιμάζεται για το πρώτο τραπέζι του Πολιτικού Διαλόγου στις 16 Οκτωβρίου και τη συζήτηση για τη θετική ατζέντα που θα ακολουθήσει στις 17 Οκτωβρίου. Απέναντι στον Ακτσαπάρ στο δύσκολο τραπέζι του Πολιτικού Διαλόγου, που αντικαθιστά τις διερευνητικές επαφές, θα βρεθεί η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Με ατζέντα τα θέματα που προκαλούν ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και διακηρυγμένο στόχο την επίλυση της μίας διαφοράς που αφορά τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στη θετική ατζέντα που αφορά ζητήματα χαμηλής πολιτικής, σχετικά με την οικονομία, τις υποδομές, μεταφορές, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών, αλλά και πολιτιστικά θέματα, τις συνομιλίες με τον Ακτσαπάρ θα συνεχίσει ο Κώστας Φραγκογιάννης.

Για το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ είναι σαφές ότι η λύση στην ελληνοτουρκική διαφορά δεν είναι μια εύκολη και σύντομη διαδικασία. Το αντίθετο. Τονίζουν δε ότι το πρώτο βήμα είναι να χτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών μέσα από τον διάλογο. Εναν διάλογο που θα πρέπει να δείξει τον δρόμο προς την έναρξη της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, με τις δύο πλευρές να έχουν αποφασίσει ότι για να αποδώσει θα πρέπει να κάνουν αμοιβαίους συμβιβασμούς.

Ο Στόχος

Μέχρι τότε οι πάγιες θέσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της Αθήνας παραμένουν αμετάβλητες, με ζητήματα όπως η «Γαλάζια Πατρίδα», η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, οι «γκρίζες ζώνες» αλλά και το τουρκολιβυκό μνημόνιο να παραμένουν ψηλά στην ατζέντα για την Αθήνα, Ο πρώτος στόχος είναι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και οι συναντήσεις αυτές να βοηθήσουν στη διατήρηση της ηρεμίας, που είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.

Εμφαση δίνεται στη θετική ατζέντα που είναι το υλικό για το χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και θα αποτελέσει και τη βάση για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Την τρίτη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στον χρόνο, που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή τη συνάντηση έχει ήδη δρομολογηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μια συμφωνία συνεργασίας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών.

Τον δικό της ρόλο στις σχέσεις των δύο χωρών διαδραματίζει και η διαχείριση του Μεταναστευτικού. Με τις ροές να έχουν ελαχιστοποιηθεί κυρίως στα χερσαία σύνορα, στο μέτωπο του Εβρου, αλλά και στα νησιά. Γεγονός που αποδίδεται επίσης στο καλό κλίμα και την προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν ξεκινήσει Ελλάδα και Τουρκία. Ελλάδα και Τουρκία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε συνέργειες για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού με στόχο την επανενεργοποίηση της υπάρχουσας συμφωνίας τους, ενώ η Αθήνα θέλει να ενεργοποιήσει περισσότερο και την ΕΕ, προκειμένου να προσπαθήσει να συναντήσει κάποιες οικονομικές απαιτήσεις της Αγκυρας, αλλά και την ανάγκη διαχείρισης των ανθρώπων που βρίσκονται στο έδαφός της. Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό άλλωστε ήταν ένα από τα προβλήματα που εργαλειοποιήθηκε για την όξυνση της έντασης στο παρελθόν.

Και αν η επόμενη μέρα με την Τουρκία δεν μπορεί να είναι μια περίοδος μηδενικών προβλημάτων, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να μπορεί να γίνεται διαχείριση των προβλημάτων εν τη γενέσει τους  και να μην καταλήγουν σε κρίσεις. Με τα ήρεμα νερά διαρκείας στα ελληνοτουρκικά να είναι κρίσιμο συστατικό της νέας εποχής. Το πόσο θα μπορέσουν Αθήνα και Αγκυρα να κρατήσουν τις μεταξύ τους ισορροπίες μένει να αποδειχθεί.