Το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί, τελικά, να αποδειχθεί ο παράγοντας που θα αλλάξει γεωπολιτικά δεδομένα ετών. Κι αυτή η εκτίμηση ισχυροποιείται και από το γεγονός ότι η Τουρκία και το Ισραήλ συνεχίζουν πολύ αποφασιστικά τις συζητήσεις τους για το ενεργειακό και την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο στις τουρκικές ακτές, προκειμένου, στη συνέχεια, να διοχετεύεται στην Ευρώπη. Μετά τη σχετική συζήτηση που είχαν στη Νέα Υόρκη ο Ερντογάν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ επιβεβαίωσε χθες ότι θα ταξιδέψει στο Ισραήλ τον Νοέμβριο, με στόχο να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Ολα αυτά φυσικά η Αθήνα τα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον. Και πιθανόν να μην είναι και εντελώς άσχετοι αυτοί οι σχεδιασμοί με ιδέες σαν αυτή που διατύπωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, για την αξιοποίηση κοιτασμάτων από κοινού με την Κύπρο, έστω και χωρίς λύση του Κυπριακού, στα πρότυπα της συμφωνίας Ισραήλ – Λιβάνου…

Εκπρόσωπος στο ΑΚΡ

Ούριος άνεμος, πάντως, φυσάει στα ελληνοτουρκικά, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη του πολιτικού διαλόγου Αθήνας και Αγκυρας. Και ως μια ακόμη θετική είδηση «διαβάζεται» η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει στην Τουρκία ως εκπρόσωπό του τον Τάσο Χατζηβασιλείου στο συνέδριο του AKP, του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ερντογάν. Ο Χατζηβασιλείου θα βρίσκεται, λοιπόν, στην Αγκυρα σήμερα και αύριο, για να παρακολουθήσει το συνέδριο και να παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο της τουρκικής Προεδρίας, ενώ στο περιθώριο θα έχει κι ένα τετ α τετ με τον αντιπρόεδρο του AKP και βουλευτή Κωνσταντινούπολης Ζαφέρ Σιράκαγια. Θυμίζω ότι ο γαλάζιος βουλευτής Σερρών εκτός από γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ είναι και διεθνολόγος και άνετος ομιλητής της τουρκικής γλώσσας. Θα είναι, δηλαδή, στο στοιχείο του.

Τα φώτα της Ντόρας στον Τσίπρα

Σε άλλα… διεθνή νέα, ο Αλέξης Τσίπρας χθες τα είπε κατ’ ίδιαν με την Ντόρα Μπακογιάννη στο γραφείο της στη Βουλή. Η Μπακογιάννη είναι η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας μέλος πλέον είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε είχαν την ευκαιρία να συνεννοηθούν, να τον ενημερώσει, να συντονιστούν κ.λπ. Εξάλλου συχνά οι εκπρόσωποι χωρών συχνά κρατούν κοινή γραμμή για θέματα που έχουν ειδικό εθνικό ενδιαφέρον κ.λπ.

Ο δήμος και το κόμμα

Αργότερα ο Τσίπρας συναντήθηκε στο δικό του γραφείο με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Ζαχαριάδη, για να δώσει και το σχετικό σήμα για τη στήριξή του. Επίσης αναπόλησε την εποχή που ήταν αυτός επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά, βέβαια, πήρε ολόκληρο το κόμμα…

Ψάχνουν τα δώρα σε βουλευτές

Πληροφορούμαι ότι έγινε μια συζήτηση στην κυπριακή Βουλή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τα πόθεν έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Και διατυπώθηκε από βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Θεσμών η πρόταση να δηλώνονται και τα ιδιαιτέρως ακριβά προσωπικά αντικείμενα, όπως ρολόγια και τσάντες πολυτελείας που οι τιμές τους μπορεί να φτάνουν και εξαψήφιο αριθμό. Καταπληκτική ιδέα. Μόνο μη συζητηθεί τίποτα τέτοιο εδώ γιατί σκέφτομαι μερικούς και μερικές που θα πάθουν πανικό…

Φουλάρια με υπογραφή

Παρεμπιπτόντως, κύπριος φίλος της στήλης μού μετέφερε κι άλλα. Οτι ο νέος πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Σταύρος Αυγουστίδης έχει μπει στο στόχαστρο δημοσιευμάτων στον κυπριακό Τύπο που τον κατηγορούν ότι πουλάει σε διαδικτυακό κατάστημα μπλουζάκια, τσάντες και φουλάρια, τυπωμένα με έργα που έχει ο ίδιος φιλοτεχνήσει. Εκτός από διπλωμάτης, βλέπετε, είναι γνωστό ότι ασχολείται ερασιτεχνικά και με τη ζωγραφική. Και τον επικρίνουν γι’ αυτό (για κάποιον ακατανόητο λόγο). Ο ίδιος διευκρίνισε, πάντως, ότι διατεθεί την πνευματική εργασία του αφιλοκερδώς και δεν έχει εισπράξει χρήματα από αγορές, αλλά συμμετέχει σε δράσεις κι εκθέσεις με φιλανθρωπικό σκοπό. Εγώ, πάλι, βλέπω και μια ωραία ευκαιρία για να κάνει πρωτότυπα δώρα σε καλεσμένους στην κυπριακή πρεσβεία.

Αγαπηδάκη εναντίον Πολάκη

Νεύρα, πολλά νεύρα, στα της υγείας τώρα τελευταία. Και η Ειρήνη Αγαπηδάκη μόνο «γαλλικά» που δεν αντάλλαξε με τον Παύλο Πολάκη στη Βουλή, όταν ο δεύτερος άρχισε να κατηγορεί την κυβέρνηση για τους νεκρούς της πανδημίας του COVID. Η Αγαπηδάκη απάντησε πως «μετά το πολάκειο ήθος, έχουμε και την πολάκεια επιστήμη και την πολάκεια πολιτική». Διερωτώμενη «εάν ο κ. Κασσελάκης που είναι αμερικανοσπουδαγμένος αποδέχεται τις επιστημονικές απόψεις και τη μεθοδολογία του κ. Πολάκη». Για τη μεθοδολογία δεν ξέρω. Για τον Πολάκη ξέρω όμως. Και τον αποδέχεται και σε εκτίμηση τον έχει.