Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), που σχετίζεται με σημαντική ηπατική βλάβη, εμφανίζεται σε περίπου 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μάλιστα, προβλέπεται στους ενηλίκους να φτάσει το 33,5% έως το 2030, θέτοντας μια σοβαρή παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία.

Είναι άλλωστε τεκμηριωμένη η ισχυρή συσχέτιση με τον διαβήτη τύπου 2 και τα μεταβολικά σύνδρομα, συνεπώς η επίπτωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος αυξάνεται παράλληλα με τον επιπολασμό του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Εντούτοις, η νόσος και οι επιπλοκές της, συμπεριλαμβανομένων της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (NASH) και της κίρρωσης, επηρεάζουν τη λειτουργία του ήπατος και σχετίζονται με άλλες συστηματικές ασθένειες, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και η χρόνια νεφρική νόσος.

Εν τω μεταξύ, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο νόσημα συσχετίζεται με κίνδυνο καρκίνου. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Μαρία Καπαρέλου και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας), ανασκοπούν τα πρόσφατα δεδομένα.

Νέα έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν οι έλληνες ειδικοί, η νέα μελέτη των Mantovani και Karl κατέληξε ότι οι ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είχαν 1,2 έως 15 φορές υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος και του γαστρεντερικού συστήματος.

Υπογραμμίζουν, δε, ότι η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα που προκαλείται από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος έχει αναδειχθεί η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του ήπατος, ξεπερνώντας τον ιό της ηπατίτιδας Β και C.

Ακόμη πιο ανησυχητικό εύρημα είναι όμως ότι η ηλικία διάγνωσης της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) μειώνεται. «Μεταξύ των ασθενών με θανάτους που σχετίζονται με χρόνια ηπατική νόσο, το ένα τρίτο εμφάνισε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών».

Ως εκ τούτου, αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Jama», διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της ηλικίας της νεοεμφανιζόμενης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και του κινδύνου όλων των τύπων καρκίνου σε μια μεγάλη προοπτική μελέτη».

Μεταξύ 63.696 συμμετεχόντων, 31.848 άτομα είχαν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και 31.848 άτομα ήταν στην ομάδα ελέγχου. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 10-16 ετών, 2.415 ασθενείς διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη ομάδα, οι ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 45 ετών στη διάγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος εμφάνισαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καθώς η ηλικία έναρξης της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος αυξανόταν, ο κίνδυνος καρκίνου μειώθηκε.

Μεταξύ των ασθενών ηλικίας κάτω των 45 ετών στη διάγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, οι καρκίνοι ήταν κυρίως καρκίνοι του πεπτικού συστήματος και του πνεύμονα.

Η σύνδεση με τον καρκίνο.

«Αυτή η μελέτη βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και αυξημένου κινδύνου καρκίνου, ιδιαίτερα σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος πρώιμης έναρξης.

Η αυξανόμενη επίπτωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος στους νεότερους πληθυσμούς υπογραμμίζει την υποεκτίμηση των επιβλαβών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με αυτήν την πάθηση», υπογραμμίζουν οι έλληνες ειδικοί.

Και συνεχίζουν: «Τα ευρήματα σε αυτή τη μελέτη υποδηλώνουν ότι ο έγκαιρος έλεγχος και η παρέμβαση για την αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος».

Τα πρώιμα σημάδια της νόσου.

«Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι ένας γενικός όρος για μια σειρά από ηπατικές παθήσεις που επηρεάζουν άτομα που πίνουν λίγο ή καθόλου αλκοόλ. Οπως υποδηλώνει το όνομα, το κύριο χαρακτηριστικό της NAFLD είναι το υπερβολικό λίπος που αποθηκεύεται στα ηπατικά κύτταρα», εξηγούν οι έγκριτοι επιστήμονες της Mayo Clinic.

Και εξηγούν ότι το συγκεκριμένο νόσημα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του ήπατος «και μπορεί να εξελιχθεί σε προχωρημένη ουλοποίηση (κίρρωση) και ηπατική ανεπάρκεια. Η βλάβη αυτή είναι παρόμοια με τη βλάβη που προκαλείται από τη βαριά χρήση αλκοόλ».

Ομως, παρά τη σοβαρότητα της νόσου, κατά κανόνα δεν προκαλεί συμπτώματα. Οταν εμφανίζονται, τα συνήθη είναι κόπωση και πόνος ή δυσφορία στο άνω δεξιό μέρος της κοιλιάς. Αναφορικά, δε, με την πρόληψη η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος και η φυσική άσκηση αποτελεί το βασικό «τρίπτυχο».