Στις φλόγες παραδόθηκε για ακόμα μια χρονιά μέρος της Πάρνηθας, του πιο σημαντικού πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Φυλή, κι ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και του 2007 είχαν ήδη αφήσει το μεγαλύτερο βουνό του Λεκανοπεδίου με συνολικά 120.878 στρέμματα καμένης γης.

Με τον φετινό τραγικό απολογισμό να ξεπερνά ήδη τα 60.000 καμένα στρέμματα, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την περιοχή και τον Εθνικό Δρυμό (εντός του οποίου επιβιώνει ένα οικοσύστημα πλούσιας χλωρίδας και πανίδας με σπάνια είδη φυτών που αγγίζουν τα 1.100 και μοναδικών ζωικών πληθυσμών όπως το κόκκινο ελάφι) κάνουν λόγο για ένα πενιχρό ποσοστό της τάξης του 5% από τον ορεινό όγκο το οποίο έχει παραμείνει ανέπαφο από τις πυρκαγιές των τελευταίων 16 ετών, που αντιστοιχεί σε περίπου 13.000 στρέμματα από τα περίπου 212.000 που συναποτελούν την Πάρνηθα.

Χάρτης από την «Επιχειρησιακή μονάδα BEYOND» του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών, Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», αποτυπώνει τα καμένα στρέμματα στην περιοχή μετά τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τις εκτάσεις της για 13 χρονιές, από το 2007 έως το 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, στη φωτιά που έπληξε το απαράμιλλου κάλλους βουνό στις 28 Ιουνίου του 2007, σε Δυτική και Κεντρική Πάρνηθα, κάηκαν 36.338 στρέμματα, εκ των οποίων τα 21.800 ήταν δάσος κεφαλληνιακής ελάτης, τα 10.500 δάση χαλεπίου πεύκης και τα υπόλοιπα αείφυλλα – πλατύφυλλα. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2021, στις 3 Αυγούστου, στους οικισμούς των παρυφών της Πάρνηθας – Βαρυμπόμπη, Κάτω Κηφισιά, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Δροσοπηγή, Αδάμες, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Μαλακάσα – κάηκαν συνολικά 84.540 στρέμματα ενώ, εντός του Εθνικού Δρυμού η καμένη έκταση έφτασε τα 21.219 στρέμματα.

Εθνικός Δρυμός.

Ο πρώην δασάρχης Πάρνηθας Γιώργος Ζαρίφης, με τις φετινές εστίες να είναι ακόμα ενεργές και τον κρατικό μηχανισμό να δίνει σκληρή μάχη για να σωθεί ο Εθνικός Δρυμός και από εδάφους και από αέρος, μιλώντας στα «ΝΕΑ» προσδιόρισε εμπειρικά τις εκτάσεις της Πάρνηθας που έχουν διαχρονικά γλιτώσει από την πύρινη λαίλαπα στα 13.000 στρέμματα.

«Από το Καταφύγιο του Μπάφι και λίγο μετά τη Μόλα κι ύστερα βόρεια προς Λοιμικό και δυτικά προς Σαλονίκη είναι το βασικό κομμάτι που έμεινε τόσα χρόνια ανέπαφο από φωτιές. Χοντρικά μιλάμε για 13.000 στρέμματα», σημείωσε αναφέροντας ότι ίσως υπάρχουν και άλλες μικροεκτάσεις που δεν έχουν καεί τα τελευταία χρόνια.

Ενας εξ όσων έζησε τον εφιάλτη της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα το 2007 από πρώτο χέρι, ως υποδιοικητής Αθηνών τότε του Πυροσβεστικού Σώματος, ο πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Βελής, περιγράφει στα «ΝΕΑ»  τι θυμάται από εκείνη την τιτάνια επιχείρηση και τι διαφορετικό βλέπει στις πυρκαγιές του 2023 που έχουν ήδη κάψει πάνω από 1.200.000 στρέμματα ανά την επικράτεια. «Ημουν στην πυρκαγιά το 2007. Και στην κατάσβεση. Καθίσαμε, θυμάμαι, 10 μέρες με 12. Και τώρα σε αυτήν την πυρκαγιά θα κάνουν 10 με 20 μέρες να φύγουν από εκεί οι πυροσβέστες. Δεν σβήνονται αυτές οι φωτιές από τη μια στιγμή στην άλλη», λέει ο ίδιος.

Ακραία φαινόμενα.

Και συνεχίζει. «Τώρα είναι πολύ πιο ακραία τα φαινόμενα. Το καταλαβαίνω από τον αέρα. Ο αέρας εκείνες τις βραδινές ώρες το 2007 έκοβε. Δηλαδή, αν είχε 7 – 8 μποφόρ, κατέβαινε στα 3 – 4 – 5 μποφόρ. Οπότε, μπορούσαμε εμείς να ανασυγκροτηθούμε και να μπούμε. Εδώ, βλέπω τους πυροσβέστες ότι τους πηγαίνει σερί με 7 – 8 μποφόρ και δεν κόβει ούτε μία ώρα το βράδυ να προλάβουν να μπουν μέσα έστω και νύχτα. Γιατί και τη νύχτα μπαίνουν οι πυροσβέστες στα δάση. Και όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε τρομερή ξηρασία. Το άλλο που μου κάνει εντύπωση είναι πως όποιος θέλει πάει και πετάει ό,τι θέλει μέσα στο δάσος. Αυτό με λυπεί ως άτομο και όχι ως πυροσβέστη. Εχει γεμίσει ο τόπος μπάζα και σακούλες. Χρειάζεται πρόληψη.

Ακούω κάθε μέρα ότι βάζουν μπουλντόζες και ανοίγουν διόδους. Γιατί δεν γίνεται το άνοιγμα προτού φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Ο καθαρισμός στα περιαστικά δάση είναι απαραίτητος και φυσικά ο καθαρισμός γύρω από τις κολόνες ΔΕΗ – πολλές πυρκαγιές στην Ελλάδα ξεκινούν από εκεί. Οι πυροσβέστες έχουν δώσει τη ζωή τους και φέτος. Ολο τον χρόνο φυλάνε σκοποί και τώρα τα βλέπουν να καίγονται. Οι εθελοντές, οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι πολίτες, κάνουν ό,τι μπορούν. Ομως είναι και κάποια στοιχεία που δεν μπορείς να τα πολεμήσεις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ