Πρόσκληση προς έξι χώρες προκειμένου να ενταχθούν στην BRICS απηύθυναν τα πέντε κράτη-μέλη της, κατά το κλείσιμο των εργασιών της διήμερης συνόδου κορυφής η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Πρόκειται για την Αργεντινή, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία, οι οποίες, εφόσον φυσικά οι κυβερνήσεις και τα καθεστώτα τους αποδεχθούν τους όρους (κάτι που είναι και το πιθανότερο), θα αποκτήσουν το καθεστώς του πλήρους μέλους από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Παράλληλα, οι ηγέτες των «5» άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο και περαιτέρω διεύρυνσης της Ομάδας, θέτοντας φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τον μελλοντικό της ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι.

«Η BRICS άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην προσπάθειά της να οικοδομήσει έναν κόσμο ο οποίος θα είναι δίκαιος, συμπεριληπτικός και θα ευημερεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο οικοδεσπότης και πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα.

«Συμφωνήσαμε στην πρώτη φάση της διαδικασίας διεύρυνσης, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες» πρόσθεσε ο ίδιος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έκανε λόγο για «ιστορική εξέλιξη», ενώ ο ομόλογός του της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τόνισε ότι οι υποσχέσεις που συνόδευαν την παγκοσμιοποίηση έχουν διαψευστεί και έχει έρθει η ώρα οι αναπτυσσόμενες χώρες να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία.

Σημείωσε, μάλιστα, σε μια έμμεση αναφορά στον πόλεμο που συνεχίζεται στην Ουκρανία, ότι σήμερα υπάρχει «κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου» και απέναντι σε αυτό κανένας δεν δικαιούται να μένει αδιάφορος και άπρακτος.

Να αλλάξουν όλα, σε έναν κόσμο που αλλάζει

«Η διεύρυνση και ο εκσυγχρονισμός της BRICS αποτελεί ένα μήνυμα ότι όλοι οι θεσμοί στον κόσμο χρειάζεται να μετακινηθούν, όπως επιτάσσει μια περίοδος αλλαγών» υπογράμμισε και ο ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της διεύρυνσης ήταν εξαρχής κεντρικό στην ατζέντα της συνόδου.  Ωστόσο, ο μελλοντικός χαρακτήρας των BRICS δεν είναι δεδομένος, καθώς υπάρχουν διαφορετικά σχέδια από τα νυν μέλη – κυρίως από την Κίνα και την Ινδία, των οποίων οι ηγέτες ήταν παρόντες στο Γιοχάνεσμπουργκ, σε αντίθεση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών στην παρουσίαση της πρότασης προς τις έξι χώρες για ένταξη ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Με τις δηλώσεις δε που έκανε, φάνηκε να αναγνωρίζει ότι το σημερινό διεθνές θεσμικό σύστημα – Ηνωμένα Εθνη, Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ.λπ. – είναι αναντίστοιχο με τις ανάγκες που υπάρχουν και τις ραγδαίες αλλαγές οι οποίες συντελούνται, καθώς «αντανακλούν τον κόσμο του χθες».

Οι μεταρρυθμίσεις

«Προκειμένου οι πολυμερείς οργανισμοί να συνεχίσουν να είναι πραγματικά οικουμενικοί, θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν ώστε να αντιπροσωπεύουν τη σημερινή πραγματικότητα σε επίπεδο ισχύος και οικονομίας.

Χωρίς κάτι τέτοιο, ο κατακερματισμός είναι αναπόφευκτος», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι οι θεσμοί αυτοί «δημιουργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν πολλές αφρικανικές χώρες κυβερνιόνταν ακόμη από αποικιοκρατικές δυνάμεις και δεν ήταν καν στο τραπέζι».

Αφήνοντας, έτσι, να διαφανεί η ανησυχία του για τον κλιμακούμενο ανταγωνισμό ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, στον οποίο οι BRICS έρχονται να διεκδικήσουν κεντρική θέση.  Σήμερα, τα πέντε κράτη-μέλη της Ομάδας αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και το ένα τέταρτο σχεδόν του ΑΕΠ.

Συνολικά δε, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη σε αυτήν περισσότερες από 40 χώρες, γεγονός που αποδεικνύει ότι αποτελεί σήμερα το οικοδόμημα που ασκεί τη μεγαλύτερη έλξη στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο οποίος αισθάνεται παραγκωνισμένος και αδικημένος από τη Δύση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ