Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για τα οφέλη της για την υγεία, καθώς έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξεύσει το κόστος των παραδοσιακών μεσογειακών πιάτων.

Σε ένα πρόσφατο ρεπορτάζ, το Bloomberg εξέτασε το κόστος ορισμένων από τα πιο δημοφιλή μεσογειακά πιάτα σε τρεις χώρες της περιοχής: τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

n  Στη Γαλλία, η τιμή ενός παραδοσιακού γεύματος με μπουργκινιόν, στιφάδο με μοσχάρι, κρασί και μανιτάρια αυξήθηκε κατά 15% το τελευταίο έτος. Eνα πιάτο μπουργκινιόν στοιχίζει πλέον περίπου 30 ευρώ σε ένα εστιατόριο της Νίκαιας.

n Στην Ισπανία, η τιμή μιας μερίδας παέγια, ενός πιάτου με ρύζι, θαλασσινά και λαχανικά, αυξήθηκε κατά 10%. Μια μερίδα παέγια στοιχίζει πλέον περίπου 15 ευρώ σε ένα εστιατόριο της Μαδρίτης.

n  Στην Ιταλία, η τιμή μιας πίτσας Μαργαρίτα, μιας πίτσας με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και βασιλικό, αυξήθηκε κατά 13,5%. Μια πίτσα Μαργαρίτα στοιχίζει πλέον περίπου 10 ευρώ σε ένα εστιατόριο της Ρώμης.

Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το Bloomberg σημειώνει ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τους ανθρώπους που ήδη έχουν χαμηλό εισόδημα. «Η μεσογειακή διατροφή είναι μια υγιεινή επιλογή, αλλά μπορεί να είναι ακριβή», γράφει. «Για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα».