Με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός προήδρευσε σε μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς και τους ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων ΠΑΕ της χώρας προκειμένου να βρεθούν οι λύσεις που θα επιτρέψουν στο κράτος να καταπολεμήσει το φαινόμενο της οπαδικής βίας.

Ακολουθώντας αυτό το παράδειγμα, στο διάστημα το οποίο απομένει μέχρι την επίσημη έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν εντολή να κάνουν φόκους στην καθημερινότητα.

Οποιοδήποτε θέμα απασχολεί τους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή – ή ενδέχεται να τους απασχολήσει – μπαίνει στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, λένε από την κυβερνητική έδρα.

Ετσι, χθες, μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ο Γιάννης Οικονόμου συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σ’ αυτήν συμμετείχαν όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, από την ηγεσία της μέχρι τους διευθυντές κρίσιμων υπηρεσιών του αρχηγείου, τους προϊσταμένους κλάδων και τους διευθυντές νομών.

Σκοπός της ήταν να μεταφερθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στις κεφαλές του Σώματος οι εντολές του Πρωθυπουργού, ώστε να φτάσουν σε κάθε βαθμίδα της υπηρεσίας κι η Αστυνομία να είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα αποφασίστηκαν για την ασφάλεια γύρω από τους αγωνιστικούς χώρους – μια κι ρόλος της από εδώ και πέρα στον έλεγχο εντός κι εκτός γηπέδων θα είναι διευρυμένος.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Το υπουργείο Οικονομικών, από τη μεριά του, εξακολουθεί να διενεργεί ελέγχους στις παραλίες προκειμένου να εντοπίσει τυχόν παραβάσεις.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, από τις 8 μέχρι και τις 11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 1.312 έλεγχοι σε ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 413 παραβάσεις.

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά τη δημοσιοποίηση των παραπάνω στατιστικών, το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε και την έφοδο των αρμοδίων Αρχών στις παραλίες της Τήνου. Εκεί, οι ελεγκτές βρέθηκαν μπροστά στην παράνομη κατάληψη 3.000 τ.μ. αιγιαλού και παραλίας, ενώ ένας επιχειρηματίας οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο για μη συμμόρφωση σε προηγούμενη παράβαση που εξακολουθεί να υφίσταται.

Η ελεγκτική σπουδή εξηγείται από την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει κυβέρνηση στο κίνημα της πετσέτας. «Γιατί αυτό ενδιαφέρει τώρα τους πολίτες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή της.

Εξού κι ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι θα συνεχίσουν «επίμονα» την προσπάθεια για την εφαρμογή του νόμου για όσο διαρκεί η τουριστική περίοδος. Μάλιστα, ήδη γίνεται η απαραίτητη επεξεργασία για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει τις μισθώσεις παραλιών και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική νομοθεσία σύντομα να αλλάξει.

Ενα ακόμη θέμα στο οποίο έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι κυβερνητικοί είναι η καταγραφόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού εξαιτίας της παραλλαγής Eris.

Το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης του ιού τον Σεπτέμβριο, με την επιστροφή των αδειούχων και το άνοιγμα των σχολείων, ήδη δεν αποκλείεται από τους επιστήμονες.

Γι’ αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει τον σχεδιασμό της πάνω στον φθινοπωρινό εμβολιασμό, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία μια επαναληπτική δόση του εμβολίου.

«Αλλωστε, από πέρυσι προτείνουμε ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 να γίνεται σε ετήσια βάση, όπως εκείνος κατά της εποχικής γρίπης», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η προτεραιότητα του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, λοιπόν, θα είναι η καθημερινότητα, σε κάθε έκφανσή της.

Το μότο των κυβερνώντων – κατά τα λεγόμενά τους πάντα – είναι να κινηθούν προληπτικά σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία οποιουδήποτε νέου «μετώπου».