Η μάχη των 13 περιφερειακών εκλογών έχει μια ακόμη μεγαλύτερη πολιτική σημασία για τα κόμματα και εδώ προκρίνονται στρατηγικές που προσομοιάζουν με το κάθε φορά σχέδιο της κάθε δύναμης.

Αν οι δήμοι, παρά την επίσης πολιτική τους σημασία, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των πολιτών και των επιτελείων, στις περιφέρειες διεξάγεται το μπρα ντε φερ που μεταβάλλει το «χρώμα» του χάρτη της χώρας.

Εξού και εδώ πάντα υπάρχει η έννοια του χρίσματος αλλά και η καταγραφή των ηγεμονιών. Σε αυτή τη μάχη φέτος η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται με το μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα του «σκορ» της προηγούμενης μάχης του 2019 που πήρε τις 12 από τις 13 περιφέρειες αλλά και της μεγάλης της νίκης στις διπλές εκλογές του Μάη και Ιούνη.

Με την ιδιαιτερότητα τώρα να ανανεώνει ορισμένα πρόσωπα (π.χ. σε Πελοπόννησο και σε Βόρειο Αιγαίο με τους Πτωχό και Στεφανή αντίστοιχα) αλλά και να θέτει ψηλά τον πήχη για νίκη από τον πρώτο γύρο. Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει λαβωμένος και με όχι υψηλό φρόνημα στην εν λόγω αναμέτρηση.

Ανανεώνει ένα μέρος του «ρόστερ» του βέβαια αλλά και θέτει έναν στόχο συγκράτησης δυνάμεων. Το ΠΑΣΟΚ από τη μεριά του επιλέγει αρκετά νέα πρόσωπα αλλά βάζει και το στοίχημα της αυτονομίας και της διακριτής παρουσίας που θα διαμορφώνει και ένα περιβάλλον ταχύτερης ανασυγκρότησης και ενδυνάμωσης του χώρου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Με στόχο τον γαλάζιο χάρτη της χώρας

Ο στόχος της ΝΔ δεν έχει αλλάξει. Το κυβερνών κόμμα θέλει όχι μόνο να βάψει τον χάρτη των περιφερειακών εκλογών μπλε λίγους μήνες μετά τη νίκη του στις εθνικές κάλπες, αλλά και όπου είναι δυνατόν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες στους οποίους έχει δοθεί το γαλάζιο χρίσμα να πιάσουν το 43% από την πρώτη κιόλας Κυριακή, ώστε να μη χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Στην επιθυμία τους να επιτευχθεί αυτός ο στόχος τα κυβερνητικά στελέχη προσδίδουν και ευγενέστερα απ’ τα καθαρά εκλογικά κίνητρα, μια κι υποστηρίζουν ότι η εκλογή των επίσημων υποψηφίων της ΝΔ θα διευκολύνει τη συνεργασία κεντρικού κράτους και περιφερειών – κι έτσι θα υλοποιηθεί ταχύτερα το αναπτυξιακό σχέδιο του Μαξίμου.

Η απαίτηση για κομματική πειθαρχία και όσο το δυνατόν λιγότερες διαρροές έχει διατυπωθεί εμφατικά στα τοπικά στελέχη.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας που αποδίδει η Πειραιώς στη στοίχιση με την κομματική σημαία ήταν η διαγραφή του πρώην βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Αμανατίδη, ο οποίος διεκδικεί τη Δυτική Μακεδονία. Ενα άλλο ήταν η σπουδή υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει ήδη εμπλακεί ενεργά στη στήριξη δύο επίσημων υποψηφίων, του Αλκιβιάδη Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο και του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο, δίνοντας το «παρών» σε εκδηλώσεις του.

Πρόκειται για τις δύο περιφέρειες όπου προκρίθηκαν νέα πρόσωπα και οι οποίες ανησυχούν σε κάποιο βαθμό το κυβερνών κόμμα ενόψει του Οκτωβρίου.

Στην πρώτη, ο Στεφανής έχει απέναντί του τον νυν περιφερειάρχη και γαλάζιο αντάρτη Κώστα Μουτζούρη – απ΄ τον οποίο είχε χάσει ο νεοδημοκράτης υποψήφιος το 2019 -, ενώ στη δεύτερη, η οποία αξιολογείται ως εξαιρετικά σημαντική για συμβολικούς λόγους, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος που ακούει στο όνομα Πέτρος Τατούλης.

Πιέσεις

Η ΝΔ δέχεται πιέσεις και σε άλλες περιφέρειες.

Η νυν περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα αντιμετωπίζει τον πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ. Στη Δυτική Μακεδονία ο πρώην βουλευτής Γιώργος Αμανατίδης κατεβαίνει κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα του Γιώργου Κασαπίδη.

Στη Στερεά Ελλάδα, τον θώκο του περιφερειάρχη, απέναντι στον Φάνη Σπανό, διεκδικεί ο Κώστας Μαρκόπουλος, πρώην βουλευτής και υπουργός επί κυβερνήσεων Καραμανλή του νεότερου. Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, απέναντι στον Χρήστο Μέτιο είναι υποψήφιος και πάλι ως αντάρτης ο Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος έχασε για 1,5 μονάδα στον δεύτερο γύρο το 2019.

Σύμφωνα, πάντως, με γαλάζιες πηγές, η βάση για την επίτευξη του στόχου υπάρχει. Πριν από μία τετραετία, θυμίζουν, πέντε υποψήφιοι του κόμματος – σε Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία, Νότιο Αιγαίο και Δυτική Μακεδονία – είχαν πιάσει το αναγκαίο τότε 50 συν 1 στον πρώτο γύρο.

ΣΥΡΙΖΑ

Χαμηλές πτήσεις και νέα πρόσωπα

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ήταν εύκολη υπόθεση το χρίσμα και η συζήτηση για τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Η όλη περιδίνηση που πυροδότησε η μεγάλη ήττα του Μάη – Ιούνη αλλά και η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ανασχημάτισε υπό μία έννοια το πολιτικό σχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και απελευθέρωσε διαφορετικές αντιλήψεις – συχνά σε καθεστώς αντιπαράθεσης – για το εν λόγω ακανθώδες πεδίο.

Προφανώς βέβαια και στην Κουμουνδούρου θέλουν να προσδώσουν πολιτικά χαρακτηριστικά στις κάλπες αυτές, κάτι που ειπώθηκε και στην ΚΕ του Ιουλίου από τη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου: «Ο στόχος της ενίσχυσης των προοδευτικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων παραμένει ίδιος, χρειάζονται όμως διαφορετικές κινήσεις και ανάγνωση της νέας συγκυρίας ώστε αυτός να επιτευχθεί».

Δύσκολη μάχη. Η όλη στρατηγική πέρασε από την ΠΓ του κόμματος (όχι ανώδυνα πάντα) και από εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε πρόσωπα και με στενή και με πιο μαζική απεύθυνση.

Δύσκολη μάχη πάντως, όπως όλοι ομονοούν. Ενδιαφέρον κατ’ αρχάς αποκτά ο πόλεμος της Αττικής αφού κόντρα στον Νίκο Χαρδαλιά και τον Γιάννη Σγουρό των έτερων βασικών πόλων, θα αναμετρηθεί ο έμπειρος αυτοδιοικητικός Γιώργος Ιωακειμίδης.

Στην Ηπειρο επκεφαλής είναι ο πρώην βουλευτής Γιάννης Στέφος ενώ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχουν επιλέξει τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο. Για την Περιφέρεια Κρήτης στον ΣΥΡΙΖΑ το χρίσμα δόθηκε στον Σπύρο Δανέλλη. Εδώ έχει σημασία πως τελικώς δεν κινήθηκαν με στήριξη του Αρναουτάκη και σε αντίστιξη με τη ΝΔ που το έπραξε, λόγω και ισχυρής αντίρρησης του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα δώσει τη μάχη η Γεωργία Ζεμπιλιάδου ενώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο Απόστολος Γκλέτσος (ήταν και επιλογή του Τσίπρα).

Τον πατρινό δικηγόρο και αυτοδιοικητικό Κώστα Καρπέτα στηρίζει για τη Δυτική Ελλάδα και με προσδοκίες μια καλή επίδοση που θα στέλνει και μηνύματα ανοίγματος στο κεντροαριστερό κοινό. Παρά κάποιες εσωτερικές διαφωνίες (και παρά το γεγονός πως είχε υπάρξει υποψήφιος νομάρχης του ΣΥΝ το 2006), στη Θεσσαλία η μάχη θα δοθεί με στήριξη στο πρόσωπο του ανεξάρτητου Δημήτρη Κουρέτα (τον στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ), καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας και διευθυντή του εργαστηρίου στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.

Πιο κομματικά αλλά και με προοδευτική ευρεία απεύθυνση πηγαίνουν στην Κεντρική Μακεδονία με τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο ενώ στο Νότιο Αιγαίο με τη Χρύσα Καραγιάννη. Για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει επιλεγεί ο Στέργιος Ηλιόπουλος, αυτοδιοικητικός με εμπειρία από τη Δράμα.

Για την Πελοπόννησο, ο Μανώλης Μάκαρης θα είναι ο εκλεκτός, εκλεγμένος στο ΔΣ του Σωματείου Ιατρών ΕΣΥ αλλά και πάλαι ποτέ επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» στην Καλαμάτα.

Στο Βόρειο Αιγαίο σημειώθηκε εσωτερική δίνη στον ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη που ήθελε ένα μέρος στελεχών και μελών της περιοχής να δώσουν στον Κώστα Μουτζούρη. Τώρα είναι δυνατόν να υποστηριχθεί η εκλεκτή του ΠΑΣΟΚ Βάσω Χοχλακά

ΠΑΣΟΚ

Κλειδί για τη Χαριλάου Τρικούπη η ανανέωση

Με λέξεις – κλειδιά την «αυτονομία» και την «ανανέωση», τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κλείνουν αυτές τις μέρες τις τελευταίες εκκρεμότητες σε επίπεδο χρισμάτων για τις περιφέρειες. Το μοντέλο που ακολουθούν, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, είναι είτε η επιλογή νέων ηλικιακά στελεχών, τα οποία στηρίζουν τη λογική της ανάδειξης της νέας γενιάς, είτε η στήριξη «ψημένων» στην αυτοδιοίκηση. Η αποστολή είναι δύσκολη, όμως οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι για το ΠΑΣΟΚ το επόμενο βήμα που θα το οδηγήσει στην τελική ευθεία του εκλογικού κύκλου, στις ευρωεκλογές του 2024.

Μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί οι 11 από τις 13 πασοκικές υποψηφιότητες: στην πρώτη κατηγορία ανήκουν πρόσωπα όπως ο Δαμιανός Καγγελίδης στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ο οποίος είναι γεννημένος το 1984, ενώ στελέχη της νεότερης γενιάς θεωρούνται επίσης ο Σκιαδαρέσης, ο Στέφανος Ζούμπας (υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου), αλλά και οι Νικηφόρος Παπανικόλας (υποψήφιος περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου) και Δημήτρης Κουτσούλης (υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου). Στη δεύτερη μετρούνται στελέχη όπως ο Γιάννης Σγουρός (Αττική), η Γεωργία Ζεμπιλιάδου (Δυτική Μακεδονία), ο Χρήστος Παπαστεργίου (Κεντρική Μακεδονία), ο Δημήτρης Κουρέτας (Θεσσαλία), η Βάσω Χοχλακά (Βόρειο Αιγαίο), αλλά και ο Σταύρος Αρναουτάκης (Κρήτη) – ο οποίος, ευελπιστούν στη Χαριλάου Τρικούπη, θα βάψει και πάλι το νησί «πράσινο».

Συσχετισμοί. Πέραν του ενός φαβορί στην Κρήτη, το οποίο στηρίχθηκε τελικά και από τη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν καλά ποσοστά στη Δυτική Μακεδονία (ο Γιώργος Κασαπίδης το 2019 είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, όμως αυτή τη φορά η Ζεμπιλιάδου στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που την προηγούμενη φορά είχε στηρίξει τον Θεόδωρο Καρυπίδη), ενώ ενδιαφέρουσες μάχες θα διεξαχθούν στο Βόρειο Αιγαίο (όπου ο νυν περιφερειάρχης δεν έχει την επίσημη στήριξη της ΝΔ), στη Θεσσαλία (όπου ο υποψήφιος είναι επίσης κοινός με τον ΣΥΡΙΖΑ), στην Πελοπόννησο, αλλά και στη Δυτική Ελλάδα – με δεδομένο πως και ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος, αλλά και οι τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται διχασμένα. Η Αττική, πέρα από τη σημασία που έχει σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, έχει και συμβολικό χαρακτήρα για την κεντρική πολιτική σκηνή – και αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον όσον αφορά τη μάχη για τους συσχετισμούς ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που εξελίσσεται παράλληλα στον προοδευτικό χώρο: τόσο η μια πλευρά, με τον Γιάννη Σγουρό, όσο και η άλλη, με τον Γιώργο Ιωακειμίδη, έχουν ρίξει βάρος στη συγκεκριμένη περιφέρεια, επιχειρώντας οι υποψηφιότητές τους να θεωρηθούν όσο πιο ευρείες γίνεται απέναντι στον πιο «κομματικό» Νίκο Χαρδαλιά.

Οι εκκρεμότητες που «κλείνουν» αυτές τις μέρες είναι οι υποψηφιότητες στα Ιόνια Νησιά και στη Στερεά Ελλάδα, για την οποία στα κεντροαριστερά πηγαδάκια ακούγεται εδώ και καιρό πως έχει υπάρξει προσέγγιση με τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Βοιωτίας Λουκά Αποστολίδη.